ANS AZURA: Upoznajte novu online zajednicu umjetnika, kolekcionara i kupaca

Nika Kovačić
08.10.2023.

Ans Azura novi je akter na međunarodnom umjetničkom tržištu.

Riječ je o internetskoj platformi koja predstavlja međunarodno poznata, kao i manje viđena moderna i suvremena umjetnička djela iz srednje i istočne Europe te s Bliskog istoka.  U ukupnom iznosu većem od 7 milijuna eura, radovi prodani na 9 aukcija Ans Azure čine značajan dio sekundarnog regionalnog tržišta. 

Zapadne zemlje desetljećima su bile vodeće na tržištu suvremene umjetnosti, a bivši istočni blok svjedočio je fragmentiranom i nesigurnom gospodarskom tlu, koje je onemogućilo bilo kakvo tržišno isticanje ili održivi interes za regiju. Ipak, kvaliteta umjetničkih djela doprinijela je nezaustavljivom rastu globalnog interesa i sve je uzbudljiviji proces razotkrivanja potencijala talentiranih umjetnika iz srednje i istočne Europe. Upravo to je glavni fokus Ans Azure koja tako postaje lako dostupna poveznica za zapadna, istočna i bliskoistočna tržišta.  

Nastala je iz potrebe da se omogući kontinuirana i dugotrajna prisutnost umjetnika s ovih prostora, a cilj joj je povećati vidljivost i razumijevanje umjetnika koje je zapadno tržište zanemarilo. Ans Azura povezuje ljude s umjetnošću i umjetnost s ljudima. To je sofisticirana online zajednica kolekcionara, umjetnika, kupaca, prodavača i ljubitelja umjetnosti, a web dizajn lak za navigaciju čini cijeli proces jednostavnim i transparentnim.

Kroz otkrivanje bogatog portfelja pozivaju novu publiku da sudjeluje putem pouzdanih internetskih aukcija, kao i privatnih prodaja po narudžbi, a nude besprijekornu uslugu kupnje i prodaje umjetnina svim kupcima koji ne posjećuju umjetničke sajmove i galerije, ali provode dosta vremena na mreži. 

Ans Azura je započela s malim timom, predvođenim umjetničkom savjetnicom i kulturnom menadžericom Andreeom Stanculeanu i Suzanom Vasilescu povjesničarkom umjetnosti i galeristicom i, koje su ujedno i osnivačice platforme. Ali Ans Azura je daleko više od dvije osobe. To je iskusan tim međunarodnih  povjesničara umjetnosti, umjetničkih savjetnika i regionalnih stručnjaka za umjetnost. Svi oni strastveno žele povećati transparentnost i pristup svijetu umjetnosti.

Kao umjetnička savjetnica pridružuje im se i jedno od najpoznatijih imena kulturnog menadžmenta u Hrvatskoj. Kustosica i kulturna menadžerica i prije svega zaljubljenica u umjetnost Vanja Žanko, članica platforme Nomad posvećene gradnji kolekcija, prikupljanju sredstava, upravljanju narudžbama i produkciji umjetničkih izložbi i knjiga. 

Originalni radovi hrvatskih umjetnika dio su uspješnog poslovanja ove platforme, postižu izvrsne cijene, te postaju dijelom globalnih kolekcija i dijelom globalnog sekundarnog tržišta. 

Rad Josipa Vanište na platnu Kompozicija br. 2 iz 1959. kupljen je za 73.200€ a amblematski rad istoga autora naslovljeno Bijela linija iz 1964/2007. godine za 61.000€. Utjecajni umjetnik, književnik i pedagog Josip Vaništa bio je suosnivač avangardne Grupe Gorgona, renomiranog kolektiva umjetnika i mislilaca koji su zajedno djelovali od 1959. do 1966. Članovi Gorgone bili su slikari Julije KniferJosip VaništaĐuro Seder i Marijan Jevšovar, kipar Ivan Kožarić, arhitekt Miljenko Horvat, te povjesničari i kritičari umjetnosti Dimitrije Bašičević MangelosMatko Meštrović i Radoslav Putar

Kao slikar, Vaništa je uglavnom poznat po svojim radovima na rubu radikalnog minimalizma. Grupu Gorgona zajedno je s njim osnovao i Julije Knifer. Njegovo umjetničko djelovanje koncentriralo se na istraživanje jedne forme – meandra, koje je započeo kasnih 1950-ih i razvio u temeljni interes svoje umjetničke produkcije. Meandar možemo shvatiti kao profinjenu geometrijsku formu, ali on također govori o umjetničkom nihilističkom istraživanju odsutnosti i redukcije, te o meditativnom kreativnom procesu koji teži savršenstvu u izvedbi. Njegovi crteži meandra na papiru iz 1979. godine kupljeni su za 17.000€ a grafike iz 1985. godine u tehnici sitotiska dostigle su cijene 2.900€. 

Na ovoj platformi uspješno se predstavljaju remek djela hrvatskih umjetnika moderne i suvremene umjetnosti, uz bok renomiranim svjetskim umjetnicima kao što su: Magdalena Abakanowicz, Karel Appel, IRWIN, Tadeusz Kantor, Martin Kippenberg, Jannis Kounellis, Alicja Kwade, Natalia LL, May Ray. Svi rezultati su transparentni i zabilježeni u globalnim bazama podataka. 

Pratite rezultate umjetnika na dosadašnjim aukcijama i na nadolazećim aukcijama: Lovro Artuković, Dušan Džamonja, Tomislav Gotovac, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Ivan Picelj, Aleksandar Srnec, Miljenko Stančić, Mladen Stilinović, Miroslav Šutej, Marija Ujević Galetović, Zlatan Vehabović i mnogi drugi talentirani umjetnici. Sljedeća aukcija u koju se možete uključiti ide uživo 6. listopada, i nakon aukcije uživo možete kupiti direktno radove na www.ansazura.com .

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.