3 projekta na 3 lokacije

ART BUBBLE POP-UP IZLOŽBE U ZAGREBU: Tri umjetnička projekta koja morate doživjeti

Nika Kovačić
15.10.2023.

Pred nama je novo, treće izdanje programa Art Bubble – pop-up izložbi suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ovogodišnje koncepte osmislile su kustosice Hana Lukas Midžić, Jelena Mayer i Barbara Vujanović, čije je prijedloge kao najzanimljivije odabrao stručni žiri sastavljen od renomiranih umjetnika. Treće izdanje programa Art Bubble održat će se od 13. do 21. listopada na tri lokacije u Zagrebu.

Program Art bubble / Art & Money su pop-up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, na frekventnim mjestima koja privlače publiku i kupce. A ovo su tri projekta koja su nas oduševila…

HANA LUKAS MIDŽIĆ
Fanzin Noćna straža / broj posvećen vremenu

O PROJEKTU: Koncept umjetnice Hane Lukas Midžić koja u ovom projektu preuzima ulogu kustosice, izvučen je iz fanzina “Noćna straža”, koji se spominje u romanu Nataše Govedić “Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel”, i koji  je predstavljen u knjizi kao likovni prilog. Ovaj koncept proizlazi iz snažnog poriva glavne junakinje da pokrene svoj val stvaralaštva.

Za projekt Art Bubble odabrali smo ovaj koncept kao temu za pop-up izložbu, jer savršeno reflektira ključne teme i ideje prisutne u romanu. Naime glavna junakinja romana, studentica Kreda, aktivno istražuje svoj identitet putem umjetnosti i traži alternativne prostore i medije za svoje umjetničko promišljanje. Njen fanzin “Noćna straža” predstavlja konkretnu manifestaciju tog istraživanja i potrebe za zajedničkim stvaranjem.

Ova pop-up izložba, inspirirana fanzinom, omogućuje publici da uživa u vizualnom i kreativnom izražavanju različitih autora koji su sudjelovali u izradi fanzina. Ideja da se 23 autora angažiralo i poslalo svoje vizije vremena u različitim formatima i tehnikama, uključujući čak i fotografije kiparskih rješenja, ističe bogatstvo raznolikosti u umjetničkom izražavanju. Prisutni autori su: Nina Iris Bešlić, Marina Bauer, Ivana Gagić Kičinbači, Nenad Hrgetić, Vita Hrgetić, Nataša Govedić, Hana Lukas Midžić, Ivan Midžić, Ana Vivoda, Irena Podvorac, Ivana Ognjanovac, Mare Šuljak, Lara Hölbing Matković, Jan Škrinjar, Irena Škrinjar, Šimun Tolić, Vladimir Mićković, Julia Stura, Stanislav Habjan, Ivana Podnar, Vera Vujović, Patrik Gregurec. Većina su vizualni umjetnici, međutim i autori iz drugih umjetničkih područja koji su dali svoje vizualne odgovore na temu Vrijeme.

Ova izložba također promovira namjeru da se podrži umjetnička zajednica, gdje svaki autor, bez obzira na svoje iskustvo ili tehniku, ima jednak značaj u umjetničkom procesu. Također, izložba se bori protiv institucionalizacije i elitizacije umjetnosti, što je suštinska tema i cilj junakinje romana. Ovaj izbor koncepta za pop-up izložbu Art Bubble duboko se povezuje s temama knjige i pruža publici priliku da sudjeluje u istraživanju umjetnosti kao sredstva za razvoj vlastitog identiteta i zajedničkog stvaranja.

OTVORENJE: Nedjelja, 15.10. od 10 sati do 20 sati

JELENA MAYER
U kući i u vrtu bilo je mnogo cvijeća

O PROJEKTU: Kustoski koncept  povjesničarke umjetnosti Jelene Mayer, u kojem se ističu radovi Gabrijela Rukelj Kraškovič, izabran je kao integralni dio Art Bubble pop-up art koncepta zbog dubokog emocionalnog povezivanja s temama koje karakteriziraju samu manifestaciju.

Naime, Mayer predstavlja novu seriju radova Rukelj Kraškovič pod nazivom “U kući i u vrtu bilo je mnogo cvijeća”. Ova serija obuhvaća crteže koji prikazuju njezino suočavanje s djetinjstvom i bliskom prošlošću. Izložba sastoji se od čak 100 radova dimenzija 20×20 cm, usredotočenih na teme djetinjstva i autoričino  introspektivno suočavanje s prošlošću.

Ovaj umjetnički izričaj savršeno se uklapa u viziju programa Art Bubble koji ujedno promiče umjetnost koja istražuje osobne, emocionalne i introspektivne aspekte života. Osim toga, odabir napuštenog i intimnog gradskog prostora za izložbu dodatno produbljuje konceptualnu dimenziju ovog projekta. Taj napušteni prostor postaje metafora za autoričin dotadašnji realitet i njezino suočavanje s prekinutim osobnim vezama. Ova centralna nit vodilja omogućuje publici da dublje razmisli o vlastitim iskustvima i emocionalnim aspektima prošlosti.

Sveukupno, ovaj projekt je odabran zbog svoje autentičnosti, dubine i sposobnosti da potakne duboke emocionalne reakcije kod posjetitelja, što predstavlja ključni element Art Bubble pop-up art koncepta.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8
OTVORENJE: Utorak, 17.10. u 19 sati
Izložba je otvorena do 19.10. • Radno vrijeme: od 11 do 19 sati

BARBARA VUJANOVIĆ
Garden of Abundance

O PROJEKTU: Koncept kustosice i povjesničarke umjetnosti Barbare Vujanović, koji je odabran za izlaganje u sklopu projekta Art Bubble 2023., istražuje radove umjetnice Martine Miholić.  Martina Miholić stvara distopijske ambijente koji evociraju stvarnost otoka, arhipelaga i grebena. Ti ambijenti su sazdani od organskih tvorevina, fotografija i drugih elemenata koji su karakteristični za njezinu estetiku.

Martina Miholić se recentno posvetila razradi ciklusa radova koji sugeriraju začudni, distopijski ambijent neimenovanih otoka, arhipelaga i grebena. Ti ambijenti su sazdani od organskih tvorevina, pronađenih predmeta, digitalnih ispisa, fotografija, folija, rasvjetnih tijela i drugih elemenata koji su karakteristični za njezinu estetiku.

Ciklus radova temelji se na narativnim okosnicama popularne bajke Hansa Christiana Andersena o Maloj sireni te mitu o Inani, sumerskoj božici seksualne ljubavi, plodnosti i rata, poznatoj kao Ištar u babilonskoj mitologiji i transponiranoj u različite oblike u kasnijim kulturama, kao što su Afroditina, Venerina, Freyina i Ladinina. Cilj ovog multimedijalnog promišljanja je istražiti potencijal ženskog arhetipa i stvaralačke energije kroz interdisciplinarne postulate.

Takav koncept je odličan za pop-up umjetničko izlaganje jer kombinira estetiku, narativnost i multimedijalni pristup, što privlači pažnju publike i potiče dublje razmišljanje. Distopijski ambijenti i reinterpretacija ženskih arhetipova dodaju slojevitost izložbi, stvarajući intrigantno iskustvo za posjetitelje. Osim toga, projekt se fokusira na interdisciplinarni pristup, što ga čini dinamičnim i suvremenim te privlači raznoliku publiku koja cijeni umjetničku inovaciju.

Mjesni odbor ‘’Kralj Zvonimir’’, Ul. kralja Zvonimira 48
OTVORENJE: Četvrtak, 19.10. u 19 sati
Izložba je otvorena do 22.10. • Radno vrijeme: od 11 do 19 sati

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.