Priče za laku noć za odrasle

PREUZIMAMO OVAJ TREND IZ LIVERPOOLA: Kako je zajedničko čitanje naglas postalo popularno?

Tamara Radan
19.11.2023.

Kako su stanovnici Liverpoola shvatili da su audio-knjige super, ali im je glavna mana to što se glavna komunikacija ipak odvija samo u jednom smjeru. Vrijeme je da i vi oformite vaš privatni književni klub i na program uvrstite – čitanje naglas.

Da ima neka posebna veza između Liverpoola i glazbe znamo već odavno, no kada je već ljudski glas tako moćan jer izaziva i neku vrstu hipnoze, jača nam empatiju, koncentraciju i osjećaj međusobne povezanosti, zašto ga ne bismo koristili i u književnim klubovima, a ne samo na koncertima, pomislili su stanovnici Liverpoola. Naime, već odavno znamo da je čitanje naglas tako moćan alat, a na što nas svako malo podsjećaju edukativne akcije koje imaju za cilj osvijestiti zašto je užasno važno čitati djeci priče za laku noć ili recimo izmišljati vlastite bajke vozeći se u autu.

Recitacija za dvoje ili grupu

No, što je s nama odraslima? U kojem trenutku smo prestali čitati i prebacili smo se samo na audio-knjige, koje ipak odlikuje samo komunikacija u jednom smjeru? Srećom, trend iz Velike Britanije postaje sve popularniji van otoka. O čemu je dakle riječ? Manje više sve je isto kao i u književnim klubovima, s tim da se za raspravu ne morate pripremiti doma, čitajući knjigu kao lektiru nego se iz knjige čita live.

Foto: Unsplash+

Druženje, edukacija, zabava i terapija

Zapravo, u književni klub idete kao u kino s filmom iznenađenja. Ne morate ni znati o kojoj će knjizi biti riječ, tko će što čitati, niti se morati pripremati bjesomučnim guglanjem da biste ipak nešto znali reći. Ljudi sjede u krugu, dobrovoljci čitaju, bilo prozu, bilo stihove, a nakon čitanja slijedi rasprava. I super felling. Jer, odavno je već poznato da čitanje u grupi nije samo odlična zabava i način da saznate nešto o sebi i drugima nego i vrsta terapije, kaže Jane Davis, osnivačica Shared Readinga u Velikoj Britaniji. A još bolja vijest je ta da čitanje naglas možete primjenjivati i sa svojim partnerom, frendovima, roditeljima ili obitelji već večeras.

Što reći nego nestrpljivo čekamo što će na ovaj trend sada reći i više nego brojna zajednica ljubiteljica knjiga na TikToku pod imenom BookTok, a koja broji milijarde pregleda. Online čitanje naglas? Izazovi za najbolje interpretatore? YouTube filmići? “Jen, dva! Jen, jen, proba…”

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.