POEZIJA TO GO

ČITATE LI ULIČNU POEZIJU: Fasade zagrebačkih ulica kao zbirka pjesama

Aleksandra Orlić
02.04.2023.

Svi znamo da je povijest književnosti i filma puna slučajnih sudbinskih susreta, no je li vam itko ikada rekao da je slučajno naletio na neku pjesmu i da se s njom skoro sudario na zidu svoje zgrade? Vrijeme je da upoznate Žvrljotine mag i novi format – poeziju isprintanu na list papira koja se čita po zagrebačkim zidovima

‘Gospon profesor, kaj vas nije sram što lepite to po zidovima na ulici?’ Tim se riječima davnih dana, negdje u sedamdesetima, obratio policajac Vladi Marteku, hrvatskom konceptualnom umjetniku, profesoru književnosti i filozofije, kada ga je ulovio da po zagrebačkim zidovima lijepi poruke sumnjivog sadržaja – ‘Čitajte Mallarméa’, ‘Čitajte Rimbauda’…

Onkraj razuma i ne previše ispeglano, pliz!

Uostalom, tko će policajcu u kasni sat objašnjavati da to što radi nema veze s vandalizmom, politikom pa ni anarhizmom jer je njegov aktivizam više tranzitne naravi i da on fizički izvodi ono što je mladi Arthur Rimbaud davnih dana zamislio, prije nego što se zauvijek oprostio s riječima i prešao na šverc, droge i komplicirane ljubavne veze – da će pjesništvo biti iznad svega, a pogotovo iznad materijalnih dobara, bilo da je riječ o uvezanoj zbirci pjesama, novčanoj svoti koju pjesnik dobije, nagradama kritike i publike. Nešto što se živi, što je neuhvatljivo, često onkraj razuma, ne previše ispeglano, nego puno sjena pa i manjkavosti koje umjetničko djelo na kraju čine tako intrigantnim i životnim.

Poezija na fasadama: Žrvljotine magazin

Četrdesetak godina kasnije, u doba kada se poezija dobro sakrila ili prilagodila ekranima, gurajući sve više stvaratelja u self-made smjeru samizdata, stihovi su se ponovno pojavili na zagrebačkim zidovima. Doduše, nešto sramežljivije, bez intervencije policije. Na prvi pogled ‘zidne novine’ naslova Žrvljotine magazin, na kojima su bilingvalno isprintani stihovi hrvatskih pjesnika uz koje ide i crno-bijela fotografija, toliko su se stopili sa starim fasadama zgrada, starim stotinama godina, dodatno popucalima u potresu, da je teško bilo zapaziti da je riječ o pjesničko-aktivističkoj intervenciji u urbano tkivo grada.

O emotivnoj priči koja je svoju publiku odlučila potražiti – ne u knjižari, ne preko agenta, ne na ekranima niti preko PR agencija, nego jednostavno na zidu. Pa tko u prolazu obrati pažnju, tko ovlaš podigne pogled s mobitela, tko sanjari gledajući oko sebe kao da prvi put vidi svijet možda na tren i zastane… No kao u svakom detektivskom romanu i poezija objavljena na zidu imala je svoju adresu – Instagram profil @zvrljotinemag – pa je na tren zaživjela i kao naš #current mood na ekranu.

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.