manipulacija kod tiffanyja

JE LI NAŠA OMILJENA FILMSKA IKONA ZAPRAVO PSIHOPATKINJA? Novi pogled na kultni lik koji je utjelovila Audrey Hepburn

Kristina Stakor
23.02.2024.

Krije li se iza niske bisera, male crne haljine i cigaršpica lice psihopata?

Fascinacija psihopatima već je dugo inspiracija za pisce, scenariste i redatelje. Nedostatak empatije i morala, te osjećaja žaljenja, egocentrizam, neinhibiranost i nemogućnost kontroliranja impulsa karakteristike su koje izazivaju zazor u stvarnom životu, no čine vrlo plodno tlo za uzbudljive knjige i filmove.

Psihopati na ekranu

Serijski ubojice i prevaranti vladaju ekranima i true crime podcastima. Zli, često šarmantni, destruktivni i nadasve manipulativni zajedničke su karakteristike tih ekraniziranih i romantiziranih psihopata.  

Kao najrealističniji prikaz psihopata u preko 120 filmova po mišljenju psihijatara je onaj Javiera Bardema u „No Country For Old Men“. No kao što smo spomenuli, psihopati se mogu naći u preko 120 naslova, a neki od njih nisu tako „prvoloptaški“ kao ovaj ubojica bez imalo empatije i grižnje savjesti ili kao Joker Heatha Ledgera koji nema straha, empatije već samo želju za uzbuđenjima.

 „Buntovnik bez razloga“ pedesetih je Jamesa Deana učinio besmrtnim, a nastao je prema hipnoanalizi psihopata. Tih je godina izašao i roman „Talentirani gospodin Ripley“ o prevarantu koji ubije bogataša i ukrade njegov identitet, a knjiga je kasnije doživjela fantastičnu ekranizaciju s Judeom Lawom i Mattom Damonom, u kojoj ni magične talijanske vedute nisu umanjile osjećaj jeze.

U „Letu iznad kukavičjeg gnijezda“ Randle McMurphy dolazi u psihijatrijsku bolnicu s dijagnozom psihopata, no pravi psihopat tamo je nemilosrdna sadistica sestra Ratched.

Patrick Bateman, poznatiji i kao „Američki Psiho“ serijski je ubojica s Wall Streeta i psihopat koji je obilježio osamdesete, a devedesetih se na ekranu pojavljuje nekoliko ženskih likova koje nose tu neslavnu titulu. U „Girl, Interrupted“ lik Lise koju tumači Angelina Jolie ima dijagnozu psihopatije, a druga je psihopatkinja proslavila Sharon Stone kao Catherine Tramel u „Sirovim strastima“. Ovisnost o riziku, izlaganje opasnosti i manipulativnost neke su od „odlika“ koje je svrstavaju u ovo društvo.

Doručak kod Tiffanyja

No još je jedan ženski lik pokazao je psihopatske karakteristike, i da ste nas pitali, ne bismo nikad pogodili da se iza niski bisera, male crne haljine skriva osoba psihopatskih crta. Tako barem tvrdi Winifred Rule, članica društva za znanstveno istraživanje psihopatije.

Autorica analizira slavnu novelu Trumana Capotea „Doručak kod Tiffanyja“, ističući da protagonistica Holly Golightly pokazuje karakteristike psihopata: na zabavama je u centru pozornosti, posjećuje šefa mafije u zatvoru lažući da mu je nećakinja i iz njega izlazi s kodiranim porukama kojima se uspostavlja narko kartel. Laže, šarmira, manipulira, hladna je i pohlepna i pripovjedač kaže kako se „nikada neće promijeniti“.

doručak kod tiffanyja
Foto: Wikipedia

„Emocionalno osiromašeni lik ne pokazuje nimalo obzira prema drugima“, piše Rule za Psychology Today, „a psihopati su sposobni opetovano omalovažavati druge što može biti u rasponu od uvreda do serijskog ubojstva“. Kao jednu ilustrativnu epizodu manjka osjećaja navodi moment u kojem Holly zatrudni s brazilskim diplomatom kojeg želi financijski iskoristiti i zadržati trudnoćom, a kada doživi spontani pobačaj, kaže „Izgubila sam nasljednika“ bez imalo emocija.

Pa je li taj film koji se karakterizira kao romantična komedija i koji nam je donio soundtrack s „Moon River“ zapravo priča o psihopatu? Holly Golightly koju je utjelovila Audrey Hepburn noseći Givenchy haljine i raskošne bisere možda posjeduje neke psihopatske osobine, no film se ne drži slijepo knjige. Dok u knjizi Holly izbaci mačku iz auta na kišu i uputi se u Brazil, u filmu se ona ipak transformira u osobu pokazuje emocije i suosjećanje, tražeći mačku koju u konačnici spašava s ulice, grleći susjeda u kojeg se zaljubila.

Truman Capote, koji je u toj ulozi želio vidjeti Marilyn Monroe i bio razočaran odabirom Audrey, pogrdno je opisao film kao „slatkiš od šećera i začina“. Pa kako bi priča zapravo trebala glasiti i skriva li se neki mračnjak u tom slatkišu – vrijeme je da iznova pročitamo knjigu i pogledamo film drugačijim očima.

Naslovni vizual: Wikipedia

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.