krugovi sreće

KAKO PRONAĆI UNUTARNJI MIR U SUVREMENOM SVIJETU: Možda uz drevno umijeće mandala?

Kristina Stakor
07.05.2023.

Mandale povezujemo s istočnjačkim religijama, ali popularne su i u suvremenim terapijskim praksama

Što vam prvo padne na pamet na spomen mandala? Mistični samostani Orijenta, mantre i tantre? Šareni pijesak? Mnogo je asocijacija, no o čemu se zapravo radi i kako su one relevantne u suvremenom svijetu Zapada?

Mandale, simbolični dijagrami koji predstavljaju svemir koriste se u ritualima u hinduizmu i budizmu, a prema vjerovanjima, ulazeći u mandalu i nastavljajući prema središtu, kroz kozmičke procese svemir se transformira iz onog patnje u svijet sreće i veselja.

Navodeći one koji je rade na maksimalnu koncentraciju, koristi se kao put duhovnosti i meditacije, prema ulasku u trans. Mogu biti naslikane na papiru ili platnu, izvezene nitima, izrađene od kamena ili bronce, te, kao što su možda najpoznatije, napravljene od pijeska u boji.

Pješčane mandale koristili su budistički svećenici i Navajo kulture kao religijske elemente koji simboliziraju nestalnost života. Izrađivane tjednima, uništavane su nedugo nakon što bi bile završene, kako bi pokazale da ništa nije trajno. No one nisu jedine, već postoje različiti tipovi koji se rade s različitim ciljevima.

Edukativne mandale su simbolične, a svakoj boji i obliku pripisano je određeno vjersko ili filozofsko značenje. Služe kao svojevrsne mentalne mape za onog koji ih stvara, kako bi bolje usvojili i pokazali ono što su naučili.

Iscjeljujuće mandale su intuitivne, stvarane za meditaciju, smirenje i poboljšanje koncentracije.

mandala
Foto: Pexels / Alesia Kozik

Sama priroda mandala (koje na sanskrtu znače krug ili završenost) jest meditativna, opuštajuća, a time i terapeutska. Carl Jung nazivao je mandale „reprezentacijom nesvjesnog“ te uvidio da imaju smirujući učinak na pacijente te istovremeno omogućava integraciju. Stoga nije iznenađenje da se koristi i u terapiji.

Crtanje mandale smatra se kreativnim sredstvom traumatičnog razotkrivanja koje bi simbolično organiziralo i integriralo emocije i iskustva, dok bi služilo istoj funkciji kao pisanje pripovijesti. A studija iz 2007. pokazala je da su mandale rezultirale značajnim poboljšanjem u težini simptoma PTSP-a.

No nije nužno ući u samostan kako bi pronašli način da otpustimo teret, već možemo, inspirirani drevnim naukom naći način da se umirimo, fokusiramo. Za početak, uzmite list papira i bojice. Nacrtajte krug, a zatim uronite i krenite instinktivno bojati te otkrijte što se pojavljuje na papiru dok stres nestaje, poput pijeska kojeg raznosi vjetar…

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.