Girl You Know It‘s True

FILM O GRUPI MILLI VANILLI: Najveća glazbena prevara osamdesetih koju će TikTokeri znati cijeniti

Lena Ivanović
05.01.2024.

Je li dvojac Milli Vanilli, koji je u osamdesetima harao MTV-ijem i djevojačkim sobama u obliku postera, bio naprosto ispred svog vremena? Trideset i pet godina kasnije, sve detalje o velikoj glazbenoj prevari otkriva film “Girl You Know It’s True”

Izgleda da ima nešto fascinantno u pričama koje tematiziraju velike prevare i koje nam godinama kasnije skidaju mrenu s očiju. No tko im može odoljeti, jer potrebno je puno mudrosti, vještine i još više lukavštine da uspiješ nekoga nasamariti. Jedna od njih je i priča o legendarnoj grupi Milli Vanilli koja je upravo počela igrati u njemačkim kinima. Ovo je pet činjenica koje biste trebali znati prije gledanja filma. Tek tako da se podsjetite, pogotovo ako ste bliži generaciji Z, da je postojalo vrijeme kada nije bilo uobičajeno koristiti filtere, AI programe i tuđe glasove na TikToku, a kamoli vući publiku za nos i izvodite gerilske marketinške trikove, a da ona pri svemu tome i jako uživa…

Ne znaju pjevati

Uvijek se govorilo da dečki zapravo ne znaju pjevati. Ali to baš i nije istina. Robert “Rob” Pilatus i Fabrice “Fab” Morvan pokušali su 1987. ostvariti karijeru kao glazbena grupa Empire Bizzar. No, plesna stvar “Dansez” naprosto nije uspjela zapaliti mase. No s druge strane, sada je stigla i druga teorija koja kaže da uspjeh možda nije izostao zbog njihova pjevanja, nego jer je pjesma naprosto bila prespora. Sasvim suprotno od njihovog izgleda!

Ali super plešu. A tek kako izgledaju!

Zašto se fokusirati na ono što ne znaš? Radije pogledaj ono u čemu rasturaš – tako je mislio njemački producent Frank Farian kada je prvi put ugledao Roba i Faba. Dečki su senzacionalno plesali i gorjeli su od želje da postanu pop zvijezde. “Ma idem im prilagoditi pjesmu “Girl You Know It’s True” koju je originalno izvodila hip-hop grupa Numarx iz Baltimorea”. I bi tako!

Ponuda koju ne možeš odbiti

Iako Rob i Fab nisu bili oduševljeni time da nastupaju bez pjevanja, pristali su na ugovor s Frankom koji je bio genijalan producent i nije bio zadovoljan dok pjesme potpuno nisu zadovoljile njegove visoke standarde. Naravno, to se odnosilo i na pjevanje – koristio je pjevače balada Ray Hortona, Johna Davisa i američkog pjevača Charlesa Shawa, koji je također od 1978. živio u Njemačkoj. U sljedeće dvije godine grupa je osvojila gotovo sve svjetske ljestvice.

Playback skandal

“I ja bih bio super slikar, samo nikada ne znam kada bih trebao prestati sa slikanjem”, govorio je davnih dana David Bowie. Kamoli sreće da su dečki poslušali Bowiejev savjet i povukli se na vrhuncu karijere, ali ne! Protiv volje svog producenta krenuli su na na američku turneju i tamo je sve počelo odlaziti kvragu, Netko je primijetio da dečki loše govore engleski izvan pozornice, a to znači da su se počele širiti i prve sumnje i glasine o prevari, no tek 1990. rođeni producent ih otpušta. Razlog? Dečki su tražili previše novca kao odštetu i ucjenjivali ga. Željeli su napokon pjevati sami!

‘Vratite nam Grammy!’

Rob i Fab moraju vratiti Grammy koji su nedavno osvojili kao najbolji novi izvođači, no Franka Fariana nitko ne proziva. Na veliku žalost obožavatelja pop duo je itekako stradao. Rob nije dobro podnio pad, umro je 1998. godine od predoziranja. No Fabrice se tijekom godina uspio na neki način pomiriti s glazbenom industrijom. Na premijeri novog filma “Girl You Know It’s True” u Münchenu Fab je bio osobno prisutan i čak je otpjevao nekoliko stihova za “svog brata Roba”.

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.