Girl You Know It‘s True

FILM O GRUPI MILLI VANILLI: Najveća glazbena prevara osamdesetih koju će TikTokeri znati cijeniti

Lena Ivanović
05.01.2024.

Je li dvojac Milli Vanilli, koji je u osamdesetima harao MTV-ijem i djevojačkim sobama u obliku postera, bio naprosto ispred svog vremena? Trideset i pet godina kasnije, sve detalje o velikoj glazbenoj prevari otkriva film “Girl You Know It’s True”

Izgleda da ima nešto fascinantno u pričama koje tematiziraju velike prevare i koje nam godinama kasnije skidaju mrenu s očiju. No tko im može odoljeti, jer potrebno je puno mudrosti, vještine i još više lukavštine da uspiješ nekoga nasamariti. Jedna od njih je i priča o legendarnoj grupi Milli Vanilli koja je upravo počela igrati u njemačkim kinima. Ovo je pet činjenica koje biste trebali znati prije gledanja filma. Tek tako da se podsjetite, pogotovo ako ste bliži generaciji Z, da je postojalo vrijeme kada nije bilo uobičajeno koristiti filtere, AI programe i tuđe glasove na TikToku, a kamoli vući publiku za nos i izvodite gerilske marketinške trikove, a da ona pri svemu tome i jako uživa…

Ne znaju pjevati

Uvijek se govorilo da dečki zapravo ne znaju pjevati. Ali to baš i nije istina. Robert “Rob” Pilatus i Fabrice “Fab” Morvan pokušali su 1987. ostvariti karijeru kao glazbena grupa Empire Bizzar. No, plesna stvar “Dansez” naprosto nije uspjela zapaliti mase. No s druge strane, sada je stigla i druga teorija koja kaže da uspjeh možda nije izostao zbog njihova pjevanja, nego jer je pjesma naprosto bila prespora. Sasvim suprotno od njihovog izgleda!

Ali super plešu. A tek kako izgledaju!

Zašto se fokusirati na ono što ne znaš? Radije pogledaj ono u čemu rasturaš – tako je mislio njemački producent Frank Farian kada je prvi put ugledao Roba i Faba. Dečki su senzacionalno plesali i gorjeli su od želje da postanu pop zvijezde. “Ma idem im prilagoditi pjesmu “Girl You Know It’s True” koju je originalno izvodila hip-hop grupa Numarx iz Baltimorea”. I bi tako!

Ponuda koju ne možeš odbiti

Iako Rob i Fab nisu bili oduševljeni time da nastupaju bez pjevanja, pristali su na ugovor s Frankom koji je bio genijalan producent i nije bio zadovoljan dok pjesme potpuno nisu zadovoljile njegove visoke standarde. Naravno, to se odnosilo i na pjevanje – koristio je pjevače balada Ray Hortona, Johna Davisa i američkog pjevača Charlesa Shawa, koji je također od 1978. živio u Njemačkoj. U sljedeće dvije godine grupa je osvojila gotovo sve svjetske ljestvice.

Playback skandal

“I ja bih bio super slikar, samo nikada ne znam kada bih trebao prestati sa slikanjem”, govorio je davnih dana David Bowie. Kamoli sreće da su dečki poslušali Bowiejev savjet i povukli se na vrhuncu karijere, ali ne! Protiv volje svog producenta krenuli su na na američku turneju i tamo je sve počelo odlaziti kvragu, Netko je primijetio da dečki loše govore engleski izvan pozornice, a to znači da su se počele širiti i prve sumnje i glasine o prevari, no tek 1990. rođeni producent ih otpušta. Razlog? Dečki su tražili previše novca kao odštetu i ucjenjivali ga. Željeli su napokon pjevati sami!

‘Vratite nam Grammy!’

Rob i Fab moraju vratiti Grammy koji su nedavno osvojili kao najbolji novi izvođači, no Franka Fariana nitko ne proziva. Na veliku žalost obožavatelja pop duo je itekako stradao. Rob nije dobro podnio pad, umro je 1998. godine od predoziranja. No Fabrice se tijekom godina uspio na neki način pomiriti s glazbenom industrijom. Na premijeri novog filma “Girl You Know It’s True” u Münchenu Fab je bio osobno prisutan i čak je otpjevao nekoliko stihova za “svog brata Roba”.

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.