SAMO NE O FRAJERIMA

TRAŽITE INSPIRACIJU ZA MOVIE NIGHT? Možda biste voljele ponovno pogledati neke od ovih filmova koji prolaze Bechdel test…

Kristina Stakor
01.06.2024.

„Seks i grad“ ne bi baš dobro prošao na ovom testu…

Koliko smo filmova i serija pogledale u životu s prekrasnim i talentiranim glumicama, no koliko je život njihova lika u filmu bio neovisan o muškarcu? Ta se premisa prvi put pojavila 1985. u stripu „Dykes to Watch Out For“ Alison Bechdel, a prikazuje dvije queer žene koje raspravljaju filmove. Jedna istakne da će samo pogledati film ako se u njemu pojavljuju dvije žene koje razgovaraju, o bilo čemu osim o muškarcu.


I premda se, kao što autorica kaže, radilo o „lezbijskoj šali u alternativnim feminističkim novinama“, počela se primjenjivati kao kriterij za procjenu rodne reprezentacije na ekranu. Test je u međuvremenu i ažuriran, pa kritičari traže da ženski likovi trebaju imati ime, reći jedna drugoj više od 5 riječi i imati više od minute vremena pred kamerom.


Tko ne prolazi na Bechdel testu?

S tim na umu, možemo već primijetiti da neke od naših omiljenih serija i filmova ne bi baš prošli na testu – sjetimo se samo Carrienih žalopojki o Mr. Bigu… i sama je autorica testa izjavila da „Seks i grad“ ne bi prošao test, „ali da svejedno ostaje obožavateljica broj 1.“


Među popularnim filmovima koji ne prolaze taj test su i „Doručak kod Tiffanyja“ te cijela trilogija „Gospodara prstenova“, ali, možda iznenađujuće, prolaznu ocjenu imaju „Goodfellas“ i „Showgirls“.
A ako tražite neku inspiraciju za opuštenu večer uz film u kojem žene razgovaraju i o drugim temama osim muškarcima, predlažemo ovih 5, za početak…


Mad Max: Fury Road (2015.)


Bijeg iz distopijske nasilne zajednice i planovi za svrgavanje (distopijskog) patrijarhata? Love!


Little Miss Sunshine (2006.)


Obiteljsko putovanje prepuno zanimljivih (i neprimjerenih) momenata povodom putovanje na izbor za Little Miss Sunshine.


Alien (1979.)


Pojavljuje se u originalnom stripu koji je inicirao Bechdel test kao jedini film koji je moguće gledati, da zadovoljava navedene kriterije – pa ga nužno moramo staviti na top listu!Spirited Away (2000.)


U klasiku Studija Ghibli 10-godišnja Chihiro počinje raditi u kupelji punoj fantastičnih bića i duhova te pokušava pobijediti vješticu koja ljudima krade imena i prisiljava ih da rade za nju.


Ghost World (2001.)


Coming-of-age filmovi, posebice oni o ženskom prijateljstvu, uvijek su nam visoko na ljestvici, a u ovom sarkastična Enid i njezina najbolja frendica Becky raspravljaju o brojnim temama i preokiraju se razmišljanjima o životu nakon srednje škole.


Pročitaj više

Trebaju li se Dua Lipa, Calvin Harris i David Guetta zabrinuti, jer na sceni se pojavila nova DJ zvijezda koju podjednako obožava i glazbeni i modni, ali i artistički svijet. Uostalom, magazin Forbes je još 2019. Peggy Gou proglasio jednom od važnijih azijskih liderica, pionirki i poduzetnica mlađih od 30 godina. Iako je svojedobno gostovala na hrvatskom Sonus festivalu, držimo fige da ćemo je uskoro ponovo imati prilike slušati u Hrvatskoj. Halo, Arena? Imate li koji slobodan termin?

Dva jaja na očima Eltona Johna umjesto sunčanih naočala, fotografija koju je snimio David LaChapelle davne 1999. godine, možda će nas navesti na pogrešan trag, jer velika izložba fotografija koja je 18. svibnja otvorena u londonskom V&A muzeju puno je više od ekscentričnih kombinacija slavnog pjevača i njegova partnera.

U formi svojevrsne ljetne škole, intenzivna radionica polaznike/ce će provesti kroz multimedijalne procese kantautorskog stvaralaštva • Radionica će se odvijati svakodnevno od 2. do 7. srpnja • Sudjelovanje je besplatno, a potrebno je prijaviti se putem online prijavnice

Možete ga voljeti ili mrziti, no jedno je sigurno – ne možete ga ne čuti. Istražili smo kako je Pajo Patak postao simbol nervoznih zabušanata, je li muljao s datumom rođenja i je li došlo vrijeme da prestane skrivati svoj ljubavni život

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.