Tako je govorila Taylor

KOLEGIJ O PJESMAMA TAYLOR SWIFT: Ili kako će se Sveučilište u Gentu obraniti od toliko novih studenata?

Lena Ivanović
27.08.2023.

Popularna pjevačica Taylor Swift je trebala biti samo odskočna daska s koje će studenti književnosti zaroniti u stare engleske tekstove iz 14. stoljeća. No, budući da je navala za izborni kolegij tako velika, inovativna profesorica Elly McCausland koja je i osmislila ovaj koncept će se morati malo bolje pripremiti za analizu pjesama mlade pjevačice. Jer što ako je obožavatelji sruše na ispitu? No ako preživi, Taylor Swift bi na belgijskom Sveučilištu zbilja trebala održati besplatni koncert.

Postoji li neka tajna veza između pjesama Taylor Swift i djela Geoffreya Chaucera, Charlotte Brontë, Williama Shakespearea te Margaret Atwood, pitanje je na koje će ove jeseni morati odgovore potražiti prije svega profesorica književnosti Elly McCausland. Jer ono što je započelo kao super ideja da se privuku novi studenti, koji bi na izbornom kolegiju htjeli dublje zaroniti u stare tekstove klasične engleske književnosti, i to od 14. stoljeća do danas, završilo je s takvom gužvom oko prijava, kao da se na belgijskom Sveučilištu organizira besplatni i nenajavljeni koncert Taylor Swift.

Kako je pop kultura ušla na Sveučilište Gent

‘Nikada u životu nisam dobila toliko mejlova uzbuđenih studenata koji su me pitali mogu li se prijaviti na izborni kolegij’, izjavila je profesorica McCausland za Guardian. A da stvar bude bolja, zainteresirani su i oni koji nemaju nikakve veze sa Sveučilištem. Okej, nećemo sad ići u detalje i reći da je profesorica koncept prepisala s njujorških Sveučilišta, koja su još prošle godine počela u nazive kolegija uvoditi popularne glazbenike s YouTubea, sve ne bi li zadržala nestalnu pažnju generacija odraslih uz internet.

Taylor Swift i Sylvia Plath

No moramo priznati da je i nas zaintrigirao kolegij naziva ‘Literature: Taylor’s Version’, a ponajviše kako je profesorica pronašla paralele između Taylorine pjesme ‘The Great War‘ i one ‘Daddy’ Sylvije Plath u kojoj pjesnikinja koristi pjesničke figure rata i bitke da prenese čitateljima svoju bol. Ili kako Taylorina pjesma ‘Mad Woman’, koja govori o patrijarhatu i mentalnom zdravlju podsjećaju profesoricu na kratku priču Charlotte Perkins Gilman ‘The Yellow Wallpaper’. Pozdravljamo nove interpretacije, a posebice one koje fokus stavljaju na književnost te kritičko vrednovanje Taylorina rada. A sada samo čekamo i sljedeći kolegij na temu – je li desetominutna verzija pjesme ‘All To Well’ možda i suvremena Odiseja?

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.