IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PETRE SLOBODNJAK: Kako je Pešča, kvart na periferiji, odjednom postala tako popularna na Instagramu

Ksenija Foretić
04.06.2023.

U vrijeme kada smo svi zagledani u ekrane mobitela, Petra Slobodnjak je odlučila osloboditi fotografije iz digitalne memorije i odati počast samozatajnoj Peščenici s kojom se družila punih petnaest godina

Kvart u kojem živimo oblikuje nas, ostavlja mentalne tragove dok pratimo raster ulica u dolascima i odlascima, prolazimo kroz tragove nastajanja i nestajanja dijelova arhitekture, pratimo vizualni otisak sudbina i priča stanovnika. Svojevrsnu odu kvartu stvorila je fotografkinja Petra Slobodnjak, pažljivo bilježeći detalje samozatajne Peščenice. Svoje je šetnje predstavljala na Instagram Storyjima, iznenađena i sama brojem pratitelja koji je rastao.

A onda je digitalna priča jednog dana naprosto ušetala u Galeriju Cekao u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb gdje je fotografkinja na prostoru od 18 metara izložila sve svoje šetnje pod nazivom WELCOME DEAR FRIENDS TO YOUR MORNING PEŠČA NEIGHBOURHOOD TOUR!

‘Pešča je sentiment i dirljiva anomalija’

„Neposredno prije mog preseljenja prijatelj je popodnevno ispijanje kave završio konstatacijom da je ovo posljednji put da se vidimo na Pešči. Kroz mene je prostrujala nelagoda, pa sam otresito negirala njegovu izjavu. Opravdao se rekavši da ćemo dolaziti, ali da neću imati peščeničku adresu. I imao je pravo. Pešča je sentiment i dirljiva anomalija s kojom sam se družila od prve godine fakulteta. Petnaest godina. Moj dio kvarta bio je poznat po nekad izuzetno prometnom željezničkom koridoru, bivšem Istočnom kolodvoru, po Zagrebačkim transportima. Po industriji. Sada je to prostor čekanja koji, dok ne otkrije svoje novo lice, živi život periferije u neposrednoj blizini centra Zagreba.  

Instagram Story kao digitalne novine jednog osebujnog kvarta

Povod za ture po Pešči bile su šetnje sa psom Argusom unutar granica trapeza koji zatvaraju neke od žila kucavica zagrebačkog prometa (Heinzelova, Branimirova, Donje Svetice i Vukovarska). Jutra su služila za čeprkanje po vlastitim mislima uz ispijanje kave na kolodvoru bez pruge i dokumentiranje impresija mobitelom te njihovo dijeljenje na društvenim mrežama u obliku Instagram i Facebook Storyja. Forma Storyja dostupna je samo 24 sata, pa su objave postale digitalne dnevne novine jednog osebujnog kvarta. Početak i kraj ture bili su naznačeni tekstom ružičaste boje u fontu koji platforma Instagram dozvoljava. Preseljenjem, peščeničke šetnje dobile su svoj epilog”, izjavila je Petra.

Odu naizgled neuglednom kvartu umjetnica doista stvara majstorskom rukom. Iza Petre su godine rada kao slobodnjak, nezavisni profesionalac, ali i nagrade. Za projekt DISPLACEMENT Planinska 7 dobila je godišnju nagradu za mlade umjetnike ULUPUH-a te nagradu za mlade umjetnike Ivan Kožarić koju dodjeljuje Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Grad Zagreb kojom je spomenuti rad postao dio je fundusa MSU.

U vrijeme kada smo svi zagledani u ekrane mobitela, Petra Slobodnjak odlučuje osloboditi fotografije iz digitalne memorije i dati im printano obličje, motivirajući publiku da digne pogled s ekrana, usmjerava šetnje grafičkim ritmom, poput notnog zapisa. Ako svaki kvart ima neku svoju unutarnju glazbu, u svojim šetnjama Petra ju otkriva. i, baš kao u Instagram Storyju na kraju šetnje galerijom komunicira s publikom, ispraća ih pozdravom:

THANK YOU FOR
WALKING WITH ME!

Fotografije: Petra Slobodnjak

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.