Izložba fotografija Mare Milin

ZABORAVITE NA DRONOVE ZA REKLAMIRANJE TURISTIČKIH DESTINACIJA: Ljepota je u intimnim detaljima i pričama pojedinaca

Aleksandra Orlić
28.05.2023.

Kako je Makarska cijelom svijetu pokazala što znači promoviranje turističke destinacije kroz intimne fotografije svojih stanovnika koje je maestralno snimila umjetnica Mare Milin

Kada je Hrvatska turistička zajednica prije tri mjeseca raspisala natječaj za novi slogan koji bi zamijenio onaj stari ‘Croatia, full of life’, društvene mreže su gorjele od prijedloga – od onih hrabrih i duhovitih, ali krajnje neiskoristivih pokušaja do onih koji su naprosto modificirali neki postojeći. Uostalom, dovoljno je ukucati u Google tražilicu najpopularnije slogane svijeta i utopiti se u moru sličnih.

Od egipatskog ‘Where it all begins’ preko grčkogAlways Epic’ do mađarskog – ‘Wow Hungary!’ No uz slogane nakrcane riječima kao što magičan, srce, predivan, inspiracija te impresivnih fotografija prirodnih čudesa snimljenih dronom teško je doista i razlikovati sve te zemlje jer imate dojam kao da ste upali na neki Eurosong gdje svi doslovce prepisuju jedni od drugih. Čast izuzecima.

Snaga je u intimnim pričama pojedinaca

Tim više nas je očarao jedan posve drugi pristup – foto izložba portreta ‘Život/Life’ fotografkinje Mare Milin, a koji je za promidžbu Makarske učinio čuda, dokazavši još jednom kolika je snaga u intimnim pričama pojedinaca. No, ako se želite još jednom podsjetiti zašto je ponekad bitno zumirati kameru na pojedince i detalje, ne bismo li doista dobili punu sliku i razvili empaiju, svakako poslušajte što je na tu temu rekla spisateljica Đurđica Čilić novinarki i urednici Morani Kasapović u emisiji ‘Razgovor s razlogom.’

Na istoj valnoj duljini je očito i sjajan projekt Maestrale, koji ovom posebnom izložbom u javnom prostoru želi demonstrirati zaokret prema poboljšanju kvalitete života i usvajanju principa ”ljepote življenja”. Koncept je vrlo jednostavan i na tren kao da je izokrenuo glavni trend koji kaže da sve mora biti snimljeno dronom iz zraka, nabrijanih boja, instagramabilno i lajkabilno.

Slow living filozofija Makarske

Portreti desetoro Makarana su izloženi na pročeljima kuća u kalama i kalicama koja postaju mjesto susreta i dijaloga lokalnog stanovništva, turista i prolaznika, a izložba će se moći razgledati do kraja ljeta. Foto izložba portreta „Život/Life‟ Mare Milin koja je realizirana uz podršku Grada Makarske i TZ grada Makarske, osmišljena je upravo kao prilika za upoznavanje današnje slow living filozofije Makarske.

Foto: Rikardo Škorlić

“U ova prebrza i nabujala vremena, kada je sve udaljeno na dva, tri skrola i kada su stvari postale toliko masovne, kad su sve institucije postale trivijalne, kad je sve pojeftinilo i nekako izblijedilo; riječi sporo, i malo koje su se nekako uvijek uzimale kao tanji kraj uzice, za mene su postale deblji kraj uzice. Dajte mi dovoljno zraka i prostora, da opet ugledam bit, dajte mi vremena i sporosti da prodišem i da se sjetim tko sam stvarno ja, i da se vratim nekom svom zagubljenom svijetu”, izjavila je Mare Milin.

Maestrale je novi vjetar skrivene Makarske, koji nudi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i podsjeća na neke izgubljene vrijednosti kako bi potaknuo osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Razlog više da posjetimo ovo ljeto Makarsku, pogledamo ovu sjajnu izložbu i doista upoznamo njene stanovnike.

Joze Batinić Bukalo; fotografija: Mare Milin
Sanja Srzić; fotografija: Mare Milin
Igor Dragičević; fotografija: Mare Milin
Klara Andrijašević; fotografija: Mare Milin

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.