Ovako su govorili naši najdraži plišanci

MA KOJI NOSTRADAMUS I AI, MUPPETI: Kako su Muppeti predvidjeli današnje trendove

Aleksandra Orlić
28.11.2023.

7 dokaza da je The Muppet Show bio daleko ispred svog vremena – od grupnih svirki na Zoomu preko parodija do prvih profesionalnih hejtera koji će danas zavladati na društvenim mrežama

“S deset godina, najdraže su mi lutke bile ona dva starca u Muppet Showu. Beskrajno sam ih volio, ne znajući da ću jednog dana raditi njihov posao. Proveo sam život komentirajući tuđu rad i mrko mrljajući dva sloga “jad-nooo!” – piše iskreno u svom najnovijem romanu “Brana na Atlantiku” Frederic Beigbeder. I doista, gotovo da nema događaja, trenda, performansa, a da Muppeti, rođeni davne 1976. ne mogu tako aktualno i britko prokomentirati. A budući da se proročanstva koja su se doista i obistinila doista i sakupilo, izdvojili smo ona najaktualnija.

Svi smo mi komentatori

Ona dva zajedljiva starca u kazališnoj loži zapravo se zovu Waldorf (onaj s brakovima) i Statler (onaj spojenih obrva). No kada bismo ih gledali odvojeno dali bismo im medalju Hrvatskog glumišta za efektne varijacije na temu.

Statler: “Ova su sjedala baš na lošem mjestu.
Waldorf: Da, vidi se pozornica.”

Statler: “Možda ćemo večeras imati predstavu?
Waldorf: Samo ako je predstava otkazana.”

No kada bi se naša imaginarna kamera malo odmaknula zapravo smo pred očima imali utjelovljenje pravih hejtera na društvenim mrežama te svima onima koji po bespućima interneta prelijevaju svoje komentare, stručne analize i uvrede.

Ono kada ti glava ne stane u video poziv

Sjećate se vjerojatno prvih dana lockdowna kada smo otkrivali opcije na Zoomu i one prestravljenosti da zapravo svi izgledamo kao Muppeti. Gigantska glava, pretjerane gestikulacije, upadanje jedno drugom u riječ i naravno sumnja da trebamo nabaviti novu kameru jer ova nas pretjerano izobličuje. Isto se naravno događa i s video pozivima na mobitelu. No prava je istina da su zapravo snimatelji ovog showa prvi skužili da će izazvati veće emocije ako se dlakavi junaci opasno približavaju kameri da imate osjećaj da će vam ući u kuću i smazati vas.

Seksualna fluidnost

Ma svaka čast Samu Smithu, Gloriji Gaynor i Eltonu Johnu, ali prvi koji su imali hit “Rainbow Connection” koju je izvodio Kermit su bili Muppeti. “Someday we’ll find it, the rainbow connection. The lovers, the dreamers and me…” Plus, mislimo da Elton John svoj ekscentričan look u pink kombinezonu i naočalama u obliku srca duguje Miss Piggy.

Turbo teški make up

Ne želimo nikoga vrijeđati, a posebice ne divu nad divama – Miss Piggy koja se prva dosjetila očaravati, ali i komunicirati XXL umjetnim trepavicama, ali ako zbrojimo dva i dva, Muppeti su prvi predvidjeli glavne beauty trendove.

Online grupne svirke

Sjećate se kako su Muppeti 2009. izvodili Beethovenovu “Devetu simfoniju” – šest ekrana i svako od kuće pjeva i svira svoju dionicu nadajući se da će cjelina funkcionirati. Jedanaest godina kasnije ispada da je Beaker previdio kako će izgledati grupno sviranje u lockdownu. Uključujući naravno razbijene čaše i sve one nepredvidljive trenutke.

Mentalhealth issue

Ako mislite da je Woody Allen prvi počeo iskreno prikazivati nervozu koja vlada iza kulisa, varate se, jer tu je majstor drama – Kermit. Naime, sve do tada nije baš bilo TV emisije koja bi se fokusirala na ono naoko nebitno i prikazivala što je sve potrebno za vođenje emisije, a posebice što sve može poći po zlu. I nema tog team buildinga koji bi nam mogao pokazati kako se oporaviti nakon katastrofe kao što može Kermit.

Miješanje žanrova i parodije

Tiktokeri ovisni o filterima će ovo možda teško podnijeti, ali Muppeti su prvi počeli miješati ljude i lutke, raditi parodije na popularne serije kao što su primjerice ‘Ratovi zvijezda’ te smišljati kratke i duhovite mudrolije koje pogađaju bit, a koje danas zovemo meme.

Naslovna fotografija: Disney

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.