Vuković & Runjić književna preporuka

KNJIŽEVNI HOROSKOP: Što pod bor zapakirati svojeglavim Jarcima, a što romantičnim Ribama?

Ana Fazekaš
10.12.2023.

Izdavačka kuća Vuković & Runjić pokrenula je početkom prosinca prvi krilati književni newsletter zvan *VRetence*. A budući da je vrijeme slavlja i darivanja u niskom startu, oduševio nas je njihov književni horoskop. Saznajte koja književna izdanja odgovaraju vašim astrološkim portretima, kakve zvjezdane tendencije krije vaša književna intuicija, a što pod bor zapakirati svojeglavim Jarcima ili vječito zabludjelim Ribicama u vašim životima?

JARAC: krv & profesionalizam

Vrelo štivo za hladni mjesec i nepropusnu kožu horoskopskih jarčeva, Fernanda Melchor piše snažnu, gustu i beskompromisnu prozu, koju plete oko misteriozne priče smještene u sumračje ruralnog Meksika. Poigravajući se žanrovskim sjecištem krimića i horora, elementima folka i magijskog realizma, ‘Sezona uragana’ je vrtoglavi književni spust u zemlju natopljenu magijom i krvlju.

Prevela Ela Varošanec Krsnik

Na apsolutno ničije iznenađenje, jedan je od najuspješnijih književnika moderne povijesti – horoskopski jarac. U svojoj najnovijoj knjizi, Haruki Murakami piše upravo o svojoj autorskoj filozofiji i praksi, o tome kako stvara romaneskne svjetove, ali i tome kako ti svjetovi, i pripadajuća profesija – stvaraju i oblikuju njega. Nije karakteristično za jarčeve da slobodno otkrivaju tajne zanata, što ovo jedinstveno izdanje inače samozatajnog autora čini utoliko jasnije – neprocjenjivim.

Preveo Vojo Šindolić

VODENJAK: metafikcija & prasice

Pametni, analitični, inovativni i umjereno pragmatični, vodenjaci prirodni književni habitus lako nalaze u esejistički natopljenoj (auto)fikciji. Rachel Cusk u trilogiji ‘Oris‘ svoje kontemplacije iz srca i želuca književnog univerzuma balansira uzemljenim smislom za humor i lucidnom kritičnošću. Ovim književnim eksperimentom Cusk je zaokrenula dotadašnji romaneskni opus iz fikcije u neku vrstu meta-fikcije, čija iskrenost dijeli peckave šamare i usput nam namiguje.

Prevela Vlatka Valentić

Satirični anti-ljubavni ljubavni roman o brbljavoj zagorskoj prasici štivo je stvoreno za uvrnute vodenjačke umove (ujedno štivo koje je stvorio jedan briljantno uvrnuti vodenjački um). ‘Svojevrsna’ Sandre Antolić unikat je domaće književnosti; beskrajno duhovit, beskrupulozno britak, i emotivan onako ispod žita, kako to vodenjaci jedino i mogu podnijeti. Godina je 1991. i svakodnevicu je u Gornjem Cugovcu ozbiljno potresla Beba, svinja koja je progovorila.

RIBE: o vanzemaljcima & gondolijerima

Vitki nježni plavooki Newton posve je nalik na ovozemaljskog čovjeka, ali ga ipak nešto bitno odvaja od okoline u kojoj se našao. Pristupajući svijetu s dezorijentiranim povjerenjem, nailazi na ironično nerazumijevanje i nejasni zazor, a nada da će spasiti vlastiti umirući dom postepeno i sama odumire kako romaneskno vrijeme protječe… Riblja sklonost da u tragici nađu duboku ljepotu nije jednako primamljiva svim čitateljskim nepcima, no one koji se odvaže na uron u ‘Čovjeka koji je pao na Zemlju’ Waltera Tevisa čeka transformativno iskustvo.

Prevela Maja Tančik

Senzibilne i klizave, ribice su najviše u svom elementu kada plove među svjetovima, u neprestanom melodramatičnom plesu s iluzijama koje pažljivo kultiviraju, rastavljaju, pa kultiviraju ponovno. Roman-putopis opremljen lijepim kontrastnim stiliziranim foto-grafijama, ‘Acqua alta’ Aleksandre Orlić putovanje je venecijanskim kanalima, ali i vlastitom intimnom poviješću, no sa svakim podizanjem magle, još se gušći veo spušta drugdje.

OVAN: protiv struje & spektakularno

Ne dajte se zavarati snovitim vodenim ambijentom, našu romantičnu književnicu Milanu Vuković Runjić niti pola dana ne dijeli od rogate vatre, a ispod meandrirajućih misli njezine najnovije esejistike, posvećene ljetu, moru, sjećanjima, ljubavima, prijateljstvima, davninama književnosti (#starijahrvatskaknjiževnostjeseksi)… titra itekakav strastveni plamen.

Tko o čemu – ovan o spektaklu. Provokativna esejistika kultnog peruanskog nobelovca Marija Vargasa Llose udara rogatim čelom ravno u goruća pitanja značenja, značaja i beznačaja kulture u suvremenom svijetu. Živi li uopće još uvijek kultura, ili je na respiratoru, ili je njezinu ispražnjenu kožu ovih dana ispunilo nešto daleko podmuklije, i daleko spektakularnije…

Preveo Dinko Telećan

BIK: noir & kvantna fizika

Iako je ‘Moja godina odmora i opuštanja’ očitiji naslov za ugodi naklonjene bikove, kvazi-krimić Ottesse Moshfegh barata istim crnohumornim satiričkim bezobrazlukom kao i prošlogodišnji hit, u nešto drugačijem ambijentu. ‘Eileen’ je autoportret u retrovizoru, pogled unatrag na misteriozne predblagdanske dane koji su naslovnoj antijunakinji preusmjerili život zauvijek, i ujedno idealno cozy noir štivo za zimu.

Prevela Maja Šoljan

Na vjetrometini Svetog otoka u Sjevernom moru, Werner Heisenberg vidio je nevidljivo i shvatio neshvatljivo, a gotovo puno stoljeće kasnije, Rovelli je napisao nenapisljivo: jasan i opipljiv tekst o kvantnoj stvarnosti koja golom netreniranom oko lako izmiče. Jedan od književno najzavodljivijih autora među znanstvenicima i teoretičarima kvantne mehanike, talijanski pisac Carlo Rovelli u ‘Helgolandu‘ piše upravo uzbudljivu priču nastanka kvantne teorije.

Prevela Ela Agotić

BLIZANCI: eklekticizam & misteriozna umorstva

Jednom nogom snažno u terenu kulturne i političke filozofije, drugom zaigrano u sferi književne fikcije, Roberto Calasso u ovom eklektičnom djelu promišlja zasićena razdoblja brzih i vratolomnih povijesnih promjena. Podijeljenog fokusa na vrijeme između 1933. i 1945. kada je Europa gorjela i bolovala, i na recentnu povijest koja nam je preblizu da bismo je jasno vidjeli, Calasso stavlja pred svoje čitatelje dvostruko zrcalo, uz izazov da imenujemo kakav svijet živimo i gradimo.

Prevela Katarina Penđer

Kroz igre dimom, zrcalima i izlomljenim perspektivama, s emotivnim nabojem prekrivenim ohlađenom racionalnošću, Orhan Pamuk piše notorno blizanački, u svom posljednjem raskošnom romanu ušivajući detektivsku priču u gustu povijest samog početka prošlog stoljeća. Godina je 1901., mjesec: najokrutniji, mjesto: fikcionalni otok koji na zalazu Osmanskog Carstva napeto dijeli grčko i muslimansko stanovništvo. I dok se na otok uvlači teška zaraza, događa se misteriozno ubojstvo…

Preveo Ekrem Čaušević

RAK: alternativne povijesti & zavodljiva beskorisnost

Svaki trenutak sadrži potencijalni lom, a svaki vremeniti lom vodi u povijest koja se mogla ostvariti, ali nije. U najrecentnijoj knjizi alternativnih povijesti, Laurent Binet proširuje svoj interes za modernu političku scenu u rodnoj Francuskoj, i ponire dublje u europsku povijest. Kroz prizmu autorove fantastične učenosti na terenima kulture, umjetnosti i politike, ‘Civilizacije’ istražuju stvarnost koja nam ne pripada, iako negdje u eteru književnih para-sudbina, živi i postoji.

Prevela Marija Paprašarovski

Račji manifest dolazi u formi razgovorne autobiografije kultnog tvorca Corta Maltesea, Huga Pratta, talijanskog strip crtača, pisca i ilustratora, kozmopolita i erudita koji je svoje široko i duboko znanje stjecao i tesao putujući diljem svijeta. Blizanac Pratt je svom alter egu podario znak raka. Nemirni i senzibilni, brižni ali i snažno usmjereni na njegovanje vlastite ugode, rakovi se opiru stegama i očekivanjima, uvijek pomalo u lateralnom bijegu u neke uzbudljivije vode.

Prevela Ursula Burger

LAV: u svemir & pod zemlju

Po struci fizičarka i ekonomistica, jedna od najzanimljivijih autorica suvremenog SF-a dugometražnim je prvijencem zavela i kultnog Cixina. Kineska autorica Hao Jingfang u romanu ‘Lutalice‘ premrežila je svoje raznolike interese i ambicije s književnim izričajem koji plamti u ponositom i samouvjerenom znaku lavice, pišući zaigranu pripovjednu prozu u kojoj se susreću i reflektiraju različiti, tek intuitivno prepoznatljivi svjetovi.

Preveo Dinko Telećan

Nakon što se u hit knjizi ‘Gore uma’ bavio ljudskim stremljenjem gorkim gorskim vrhuncima, u još ambicioznijoj novoj knjizi, Robert Macfarlane jednako lavovski istražuje zemljane dubine. Vrhunska esejistika iz pera autora čiji je opus posvećen sferama u kojima se čovjek i čovjeku (ne)prirodna priroda dodiruju, ovom prigodom pripovijeda o privlačnosti i zazoru prema podzemlju; ambivalentnoj fascinaciji vidljivoj u fikcijama i fakcijama, znanostima i mitologijama dubokog vremena.

Prevela Vlatka Valentić

DJEVICA: okrutnost & ljepota

Čista i jednostavna proza japanske autorice Mieko Kawakami sada već globalnog renomea pripovijeda o magiji svakodnevice u njezinim najsvjetlijim, ali i najmračnijim trenucima. Unutar narativa o mladim protagonistima koji šutke trpe vršnjačko nasilje, odjeci srodni Nietzscheovoj filozofiji i Hanekeovoj filmografiji čine roman Heaven izrazito važnom YA fikcijom, kao i univerzalnim pozivom na preispitivanje prirode nasilja koje na ovaj ili onaj način titra u svakom ljudskom biću.

Preveo Vojo Šindolić

Sve je događaje dnevničila, sve doživljaje krojila i prekrajala u beskrajno preciznu prozu koja se u džepnim zalogajima slaže kao kaleidoskop jednog duboko življenog i promišljenog života. Ernaux piše pedantnom pažnjom, emocionalnom nježnošću i dubokom snagom horoskopske djevice, ne ostavljajući nijedan kutak svoje povijesti neistraženim. U knjizi Izgubiti se, Annie Ernaux se vraća dnevnicima iz vremena opsesivne veze s tajnovitim Slavenom, i otkriva ondje drugačiju pri/povijest od one koju je otkrila ‘Samo strast’.

Prevela Ela Agotić

VAGA: zagonetke & eksperimenti

Spekulativna fikcija Teda Chianga važe i balansira misterije suvremenog svijeta, uvijek kao protutežu stegama realiteta postavljajući otvoreno pitanje što ako… Pišući o nestvarnom, Chiang otvara pitanja stvarnosti, skreće pozornost na ono što su navika i inercija učinile nevidljivim, i osim što ovih dana važi za jednog od ponajboljih pisaca znanstvene fantastike, redovito piše o rubnim fenomenima znanstvene suvremenosti, primarno vezanih za računalne tehnologije i umjetnu inteligenciju. Zbirka pripovjedaka ‘Izdisaj’ zahvaća sve načine na koje od Chiangove proze gubimo dah.

Prevela Petra Purgar

Zapisi iz prošlog vremena, stoji u podnaslovu najnovijeg romana sjajne prevoditeljice i silno zanimljive prozaistice Marije Paprašarovski. Stihovana proza pripovijeda o nekoliko značajnih ljubavi, nekoliko transformativnih putovanja, i jednom životu čije je posvećeno ognjište – umjetnost. Paprašarovski, gradeći na vlastitim autorskim praksama te jezičnim i inim prijenosima, u knjizi utjelovljuje i ispituje gestu prepuštanja prostora uma i teksta drugim, bliskim ili dalekim, perspektivama.

ŠKORPION: tama & fantasy

Proza irsko-kanadske škorpionke moćna je i surova, ne bježi od mraka i ne šećeri gorke dijelove života. ‘Kobne zvijezde’ Emme Donoghue sačinjava multiperspektivni prikaz snage, nade i duboke boli koja nastanjuje rodilište u Dublinu netom nakon Prvog svjetskog rata. Riječ je o romanu, dijelom usidrenom u stvarne povijesne ličnosti i okolnosti, koji traži publiku otpornih živaca, želudaca i srca, te koji poznaje i razumije živu snagu naših najkrhkijih trenutaka.

Prevela Vjera Balen-Heidl

Tajnovitim i magiji sklonim škorpionima fantasy fikcija predstavlja domaći teren, a Susanna Clarke u tim zavojitim terenima vlada. U njezinu najrecentnijem romanu naslovni junak boravi u neobičnoj Kući, i bilješkama pažljivo opisuje svoj dom koji to možda nije, u samoći koja to možda nije. No kako se u rukopisu rukopis počinje udvajati, Piranesi otkriva sve složeniju stvarnost složenog univerzuma, punog hodnika i beskrajnih prostorija, koji nagriza sjećanje svojih stanovnika dok ne zaborave odakle su krenuli…

Preveo Saša Stančin

STRIJELAC: distopija & sing-along

Klasik u novom ruhu jednog od najznačajnijih pisaca znanstvene fantastike pripovijeda o devastirajućem apsurdu totalitarnih političkih konstrukata, smještenih u davno prošlu budućnost. Uvelike inspiriran autobiografskim elementima iz života Philipa K. Dicka, njegovim iskustvima s kontrakulturom halucinogena i amfetamina ranih sedamdesetih, ‘Skener‘ je među najzahtjevnijim Dickovim djelima koja društvo i ljudsku prirodu možda vide mračno, ali je vide jasno.

Preveo Saša Stančin

Strijelci Oliver Dragojević i Ante Gelo otkrili su svoje pobratimstvo duša i proveli zajedno nebrojene sate muzicirajući na sceni i izvan nje (izvodeći pjesme brkatog škorpiona na slici desno). Kako je riječ o znacima koje karakterizira privlačnost prema užitku, svježini, riziku i neustrašivosti, ne iznenađuje da strijelci u Pjesmarici svoje doživljaje svijeta zahvaćaju eteričnim i vječito nemirnim muzičkim medijem. Jer glazba po svojoj prirodi vuče, pomiče i zatim nestaje, ostavljajući trag samo u pukotinama sjećanja, odakle tvrdoglavo traži da zaigra, zasvira, zapjeva – ponovno.

Fotografije: Vuković & Runjić, video Canva

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.