MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ: ‘Corto, nikad nisi bio moj tip’

Milana Vuković Runjić
17.12.2023.

Kao što postoje knjige koje nas vode u egzotične krajeve ili natjeraju da istog trena bukiramo neko daleko putovanje, tako postoje i one koje nas inspiriraju da im napišemo ljubavno pismo. ‘O želji da se bude beskoristan’, nova je knjiga izdavačke kuće Vuković & Runjić koja je inspirirala spisateljicu i nakladnicu Milanu Vuković Runjić da istraži razlike između Corta Maltesea i njegova tvorca Huga Pratta, kao i da uroni dublje u one čudesne svjetove koji se nalaze između mora i kopna

Prebajkovit si, previše putuješ. Prema teoriji o četiri elementa u nama, reklo bi se da si satkan od samo jednog: vode. Krećeš se rubnim svjetovima koji nisu ni more ni kopno, dimenzijama gatara, kabalističkih znakova, svjetskih urota i ratova. Putuješ od tajne do tajne, srećeš čarobnjake, masone, špijune, ratnike, pokvarenjake, ljepotice, prevaljuješ meridijane, zastao bi samo kad bi neka glava s Uskršnjih otoka progovorila. Kako god napeto bilo, nikad nisi izgubio naušnicu, niti je u pitanje došao tvoj stil. Tvoje bijele hlače ostat će bijele, makar pao s krova u bunar u Veneciji. Tvoj otac, alter ego, doppleganger Hugo Pratt, malo je punašan, mekših je obrisa, ali on nije nacrtan, pa si to može priuštiti.

Tu svaka razlika među vama prestaje. Čak ste i slični, na nekim fotografijama iz Prattovih mlađih dana, kad se tulumarilo, vodila se dolce vita, pjevalo se Pa-parl’americano, americano, americano, whisky and soda e rocchenrolll u zadimljenim jazz klubovima i smijalo se, puno se smijalo nakon svih tih jezivih smrti i rata.

Djetinjstvo u Veneciji

Rođen u Riminiju, nakon prvih deset godina života u Veneciji s djedom, tetama, stričevima, odlazi s majkom k ocu – fašistu u Etiopiju, u kojoj prolazi ranu seksualnu inicijaciju. Toliko ranu, da zgroženoj čitateljici ispadne knjiga iz ruke. Otac je prije ’45 bio mrtav, u afričkom grobu, s nešto drača i brojem kojeg će Hugo nakon puno godina u sentimentalnom putovanju tražiti preko ambasade i naći. Od njega je naslijedio ljubav prema knjigama, pročitao ih je oko dvadeset tisuća, od majke i teta – priče. Njegove su bile slike, što god bi vidio, sve bi nacrtao. Osobito, djevojčice, djevojke, žene.

Na povratku u Italiju, upisuje vojničku školu, jer je besplatna, glumi da je Južnoafrikanac. Oko njega još bijesni rat, posvuda su djevojke, pa tako i Erika, zbog koje završava u zatvoru, mijenja uniforme, 1944. dočekao je u njemačkoj, 1945., prilikom oslobođenja Venecije, u kanadskom je blindiranom vozilu, odjeven u Škota. Venecija je danju bolnica, noću bordel. Zapošljava se u Danieliju, zanimaju ga jazz i ragbi, smišlja predstave za američke vojnike. Putuje: Linz, Pariz, London, Arles, Amerika, Argentina, Honduras, Meksiko, Nikaragva, Gvatemala. Nikada ne prestaje putovati, premda provodi mnogo godina u Argentini, potom u Švicarskoj, stalno se vraća u Veneciju, u Parizu ima stan.

Ni gusari nemaju tako uzbudljiv život

Ako nisam krivo shvatila, jer tko bi ga više slijedio, maskiran u golemo pjevajuće pile, ima svoj bend u Argentini, New Orleans Boys. Upoznaje gusare, njihove prijateljice i kćeri. Trinidat, Tobago, Maroko, Salvatore de Bahia, ženi se i rastavlja, sreće i razdvaja: Anne, Gisele, Gucky, kiromantica Bouche, pa lijepe sestre, čarobnice Dos Santos iz Brazila, Kineskinja iz aviona, koju zove “Welcome Bye-Bye” jer joj ne može zapamititi ime, zgodna žena iz Milana, zgodna žena iz Nice, Anna iz đungle. S jednom od brazilskih sestara dobiva kći Victorianu Aurelianu Glorianu. Imao je šestoro “genetske” djece, a za druge i ne zna. U nekom je plemenu začeo sina, koji i danas živi na starinski način, nikad ne pokazujući zube, jer to je znak agresije.

Hugo Pratt: O želji da se bude beskoristan
Vuković & Runjić, 2023.
Prevela: Ursula Burger
Dizajn: Boris Runjić

Možda mačke imaju devet života, ali Corto ih ima više

Hej, taj čovjek i sam kaže da je imao nizove života i to je istina. Možda je legenda da ih mačke imaju devet, ali Hugo ili Corto imaju i više. Vratiju, ključeva, tajni, labirnta. Trijumf s tobom, Corto, počinje sedamdesetih: Pratt je prešao četrdesetu i shvatio da je nezaposlen. Počinju festivali stripa u Lucci, gdje upoznaje Amerikance, Francuze, Kineze, izdavače, crtače. Političan je: oko njega komunisti, marksisti, lenjinisti, trockisti. Militarizam, sindikalizam. Dvije godine šef je stripovskog sindikata, dulje nije izdržao.

Zrelost i slava

Snima filmove, o njemu se snimaju filmovi. U Irskoj, već kao ozbiljan čovjek, misleći na Yeatsa, odlazi u lov na vilenjake: primjećuje da oni preko noći popiju sav viski koji im se ostavi pred vratima. Zovu se Leprikoni. Potom, Švicarska, koju zove Arkadijom. Izložba u pariškom Grand Palaisu. Religija, groblja, kulture, kuhinje. Hugo Pratt, nije bio nitko drugi nego – ti, Corto. Život kao vjetroviti dan na Lidu. Bijela mačka, trilja koja brblja kad ju se upeca, vilenjak, mornar, simboli, tetovaže, grobni timijan (“jer na groblju ima začinskog bilja, to znate”, veli), znakovi s drugog svijeta, mrtvi, živi, kabala, hereza, Lilit, Juda, izdaja Isusa… komešaju se Kelti, Merlin, Votan, Morgana, Odin, Valkire, Nimbelunzi, grčki bogovi…

Svjetovi oko tebe raspadaju se da bi se iznova složili. Snijeg, led, kiša, saonice, strašna lica neprijatelja, topot konja, valovi, sve su to samo arabeske na kartama neke gatare. Susreti služe samo tome da bi nakon njih došli rastanci. Nakon svega – ostaju slike u kvadratićima. One su šifre. Tko u njih uđe, nikada ne umre. U stvari, volim te, Corto.

KUPITE KNJIGU: O želji da se bude beskoristan, Dominique Petitfaux, Hugo Pratt

Milana Vuković Runjić

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.