Svijet počinje poljupcem

VIŠE OD SELFIE PUNKTA: Kako je mural ‘Poljubac slobode’ postao mjesto dijaloga i urbani muzej sjećanja

Aleksandra Orlić
20.05.2023.

Poput ljubavnika koji su se dobro sakrili od gužve ne bi li uživali u svojoj ljubavi, i mural ‘Poljubac slobode’ potražio je zaklon na šarmantnom trgu Plaça d’Isidre Nonell u Barceloni, u neposrednoj blizini katedrale. Iako se za fotkanje ispred murala čeka u redovima, ovo je jedan od rijetkih mozaika koji se neće zadovoljiti samo egoističnim trenutkom poziranja ispred turističke znamenitosti jer poziva na pomno promatranje i slušanje – kako drugi zamišljaju trenutak slobode.

Što je za vas sloboda i kako biste fotografijom predočili vaš intimni trenutak slobode? Tako je glasilo pitanje umjetnika Joana Fontcuberte, koje je katalonski list El Periodico objavio na svom Instagramu 2014. godine, a na koje se odazvalo gotovo 4000 stanovnika Barcelone. Krupni kadar vjetra u kosi, vožnja motorom, mama i dijete šetaju plažom držeći se za ruke, jedrenjak na pučini snimljen iz zraka, ples na pijesku, milovanje psa, vrh planine, oblaci nad mirnim selom, kamen u obliku srca, vesela fešta, fragment dvije boce, skok u vodu, grafit ‘Help me’, sočni poljubac voljene osobe…

Mural sagrađen od tisuću intimnih fotografija

To su samo neki od motiva od kojih je fotograf, pisac i urednik Joan Fontcuberta, u suradnji s keramičarom Tonijem Cumellom, sagradio impresivan mural – mozaik sastavljen od tisuće keramičkih pločica na koje su otisnute fotografije. Posao nije bio lak, iako je ideja zapravo neka vrsta hommagea Salvadoru Daliju, umjetniku koji se prvi dosjetio na svojim slikama izvoditi iluzionističke trikove – da se slika doslovce mijenja pred vašim očima, ovisno o kutu gledanja. A to znači da je trebalo tonirati sve te fotografije, izvesti prijelaze nijansi i sjena filigranskom preciznošću, primicati se i udaljavati, ne bi li se od individualnih slika stvorila jedna kolektivna – krupni kadar usana u poljupcu.

Joan Fontcuberta: ‘Zanima me istinitost slike i društvena funkcija fotografije’

Uostalom, Joan Fontcuberta, rođen 1955. godine, jedan je od međunarodno najpoznatijih katalonskih fotografa i teoretičara. 1980. godine osnovao je PhotoVision, dvojezičnu publikaciju na španjolskom i engleskom posvećenu fotografiji. Joana prije svega zanima društvena funkcija fotografije, javna uporaba slike i preopterećenost informacijama, a ponajviše tzv. istinitost fotografije te njena sposobnost da predstavlja i istisne stvarni svijet. Mnoga njegova djela artikulirana su kao parodije koje kod gledatelja stvaraju iluziju, upozoravajući ih na opasnosti lakovjernosti i zavaravajuće mehanizme koji se koriste u prijenosu informacija i znanja.

‘Poljubac slobode’ osvanuo je te iste 2014. godine na Plaça d’Isidre Nonell, povodom tristote obljetnice u znak sjećanja na pad Barcelone tijekom Rata za španjolsko nasljeđe. No ovaj simbol privrženosti, empatije i slobode – bio je toliko dirljiv da ga lokalna vlast nikada nije skinula. ‘Zvuk poljupca nije tako glasan kao zvuk topa, ali njegova jeka traje puno duže’, citat je koji potpisuje Oliver Wendell Holmes, a koji se može pročitati na ploči uz ‘Poljubac slobode’.

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.