VJENČANJE IZ HIRA S KATASTROFALNIM POSLJEDICAMA

NOVA HIT KNJIGA ‘CLEOPATRA AND FRENKENSTEIN’ KOJU ČITA I CARRIE: Je li Coco Mellors doista nova Sally Rooney?

Tamara Radan
29.11.2023.

Ljubavna romansa iz New Yorka za sve one koji vole u ljubav skakati naglavačke a pritom ne pitaju ni za dubinu ni za razlike u karakteru. Naravno da se već punom parom radi na ekranizaciji serije!

„Dok sam pisala nekonvencionalnu ljubavnu priču o paru s dvadeset godina razlike, koji se odluči vjenčati nakon samo šest mjeseci poznanstva, progutala sam onoliko različitih ljubavnih i bračnih priča koliko sam mogla. A u međuvremenu je ispalo da sam otkrila da su me užasno privlačili baš oni likovi koji su preokrenuli moja očekivanja o tome kakva bi veza mogla biti naglavačke, kao i oni koji su istraživali ljubav u svim njezinim različitim oblicima, a ne samo romantičnu. I pri tome mi ponudili nešto kao portret ljudskog srca koje se ne boji kucati u neurednom, frustrirajućem i kontradiktornom ritmu. Dajte mi izdaje i loše odluke! Užasan ili barem užasno smiješan seks! Raskide, preokrete, slomove— želim sve!“, izjavila je Coco Mellors u jednom od stotine intervjua koji su uslijedili nakon što je njezin prvijenac izašao u javnost.

Dajte mi izdaje i loše odluke!

Uostalom, ispada da Coco nije usamljena jer u klubu zvanom ‘Amour fou, u kojem prednost imaju parovi s velikom razlikom u godinama više nema mjesta, a Carrie Bradshaw i Sally Rooney nisu ušle preko reda, nego su proglašene počasnim članovima kluba, jer su i same doktorirale na neobičnim ljubavnim pričama koje su se, uz sve uspone i padove provlačile kroz godine i desetljeća. Stoga ne čudi da i Carrie u jednoj od epizoda serije ‘I tek tako’ čita upravo knjigu mlade književne zvijezde koju su mediji već prozvali – nova Sally Rooney budući da fotografski precizno opisuje jaz između visokog očekivanja i glamuroznog društva te dubokih i mračnih procjepa u koje upadaju njeni junaci.

Luda ljubav u liftu

O čemu je dakle u romanu riječ? Cleo je dvadesetogodišnja britanska studentica umjetnosti kojoj uskoro istječe viza, a Frank je Amerikanac u četrdesetima, otac jedne kćeri i vlasnik uspješne reklamne agencije. I možda se ne bi nikada upoznali da nisu odlučili ranije zbrisati s dočeka Nove godine, slučajno se sreli u liftu i započeli ljubavnu priču prepunu snažnih osjećaja, glamuroznih zabava  i neobičnih prijatelja. No kakva bi to bila priča koju su objeručke prihvatile i TV kuće da u njoj nema naglih obrata i iznenađenja. I naravno očaravajuće Francuske, jer tek što su se Cleo i Frank vjenčali, već su brže-bolje poput Angeline Jolie i Brada Pitta poletjeli na medeni mjesec u svjetski poznatu ‘La Colombe d’Or’ gdje će vrlo brzo postati bolno svjesni onoga što se zove razlika u karakteru.

Depra, alkohol i afere

Frank ne zna kako se nositi s Cleinom melankolijom, teškim djetinjstvom te osjećajima koje ona ne zna otvoreno artikulirati, a ona je pak shrvana njegovom konzumacijom alkohola, a još više njegovim posljedicama poput ispada u hotelskom bazenu i silnog razmetanja. I kada se par vrati u zajednički stan u New Yorku nešto više ne štima jer odjednom ne žive više zajedno već jedno pored drugoga, osjećajući se sve usamljenije. Tu sada počinju brojni flertovi i afere, no kako prekinuti kada su tu uvijek negdje i duboki osjećaji, iako roman u drugoj polovici sve više plovi u smjeru ženskih promišljanja o samačkom životu, muško-ženskim odnosima, lošem seksu, rodno zbunjenim prijateljima, kreativnom izražavanju i velikom bijegu.

Tamno srce njujorškog glamura

Mellors se dokazala kao izvrsna kroničarka tame koja se nalazi iza svjetlucave površine i glamurozne površine New Yorka, hvale je na sva zvona kritičari, ali i celebrityji poput Gwyneth Paltrow i Taylor Swift. A roman je dovoljno hirovit, duhovit, pronicljiv, poetičan i elegantan da će vrlo vjerojatno prikovati na ekrane gledatelje, baš kao što je učinio i čitateljima. I to posve nebitno kojoj generaciji pripadali jer luda ljubav nikada ne pita za godine, a kamoli za razlike u karakterima i tko će tu sad preuzeti ulogu Cleopatre, a tko Frankensteina.

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.