Život je party

PARTY VODIČ KROZ KNJIGE: Što smo naučili od Ernesta Hemingwaya, Virginije Woolf, Anais Nin i Charlesa Bukowskog

Aleksandra Orlić
27.08.2023.

Kada kažemo party, zašto baš uvijek pomislimo na Velikog Gatsbyja? Pa nismo svi raspoloženi za megalomanske partyje koji imaju samo jedan cilj – impresionirati našu prvu ljubav. Srećom, postoje i neke druge sjajne knjige koje nam mogu poslužiti kao inspiracija ili možda edukativno štivo ako se pitate – a što ćemo večeras?

ERNEST HEMINGWAY: MARATONSKO PARTIJANJE

Dosadili su vam kućni tulumi, sjedeljke i čajanke? Mislite da je pustolovni party u stilu starog Hemingwaya pravo rješenje za vas? E, u tom slučaju više pripazite na to s kim ćete to učiniti nego gdje. U romanu ‘Fiesta’ Hemingway opisuje feštu u trajanju od 7 dana – red alkohola, red plesa, red seksa s toreadorom. Replika! Ernestova frendica Lady Duff koja se prepoznala u liku Lady Brett odgovorno je tvrdila da seksa nije bilo ni za lijek!

ŠTO SMO NAUČILI: Ako pišete u alkoholiziranom stanju, ne računajte na objektivnost. No, ako želite doživjeti nešto novo, ne razbijajte si glavu posljedicama. A kad ste već stranac u tuđoj zemlji, ne sramite se biti u centru pažnje. Savjet ekstra: budite egocentrični! Na dobrom partyju ionako svako misli samo na sebe!

VIRGINIA WOOLF: KAKO DOČEKATI GOSTE

Je li Clarissa Dalloway iz romana ‘Gospođa Dalloway’ savršena domaćica budući da veći dio dana provodi u pripremama za party? Nipošto! Jedino ako ne mislite da je dobar provod to što svim gostima znate ime, prezime i osobne sklonosti jelu i piću, a pola zabave provedete na stepenicama rukujući se s gostima. No, to nipošto nije sve, jer nakon partyja Clarissa si razbija glavu brigama je li party doista bio uspješan!

ŠTO SMO NAUČILI: Ok je misliti na svoje goste, no ne zaboravite na sebe! Nikada ne sumnjajte u uspješnost vlastitog partyja! I ne manje bitno – Budite ponosni! Uostalom, znate kako završe kontrol-frikovi? Kod šrinka na kauču gdje opet moraju detaljno razglabati što je kada pošlo po zlu.

BORIS VIAN: PRIPREME ZA KOSTIMIRANI PARTY

Odlučuje li izbor odjeće o uspješnosti partyja? Što obući i zašto žene kasne? Tko će ponuditi bolji odgovor nego Boris Vian, princ pariškog Saint-Germaina koji je u 40 godina uspio raditi kao inženjer, jazz trubač, osnivati diskoteke, pjevati i pisati. U romanu ‘One nemaju pojma’ glavni lik se kostimira u ženu. Depilacija voskom i lažne grudi uračunate. Nuspojava – zaljubljivanje u vlastiti odraz u ogledalu.

ŠTO SMO NAUČILI: Dobra obleka je pola uspjeha partyja, a druga polovica otpada na dobru pripremu pred ogledalom. Ako ništa drugo, dobro je za vaše zdravlje barem jedno večer biti netko drugi. No ne zaboravite odabrati kostim kojem ste dorasli. Jer jedino ako se zaljubite u sebe, imate šansu da se netko zaljubi i u vas!

ANAIS NIN: ZAŠTO JE DOBRO PLESATI U MRAKU

Koncentrirajte se molim na seks, a zanemarite poetske ambicije, savjetovao je Anais Nin njen urednik. Rečeno-učinjeno! U romanu ‘Požarne ljestve’ Anais opisuje kako to izgleda kada žena i muškarac plešu pet minuta u potpunom mraku. Krv šiklja k’o luda, oči se žare, pokreti animalni, a kada se svjetla ponovo ugase, lica plesača su užarena, kose raščupane, odjeća zgužvana, a po podu rasute perlice. Psihoanalitičari već trljaju ruke!

ŠTO SMO NAUČILI: Ne morate ići u notorne klubove ako želite ludu atmosferu! Jednostavno ugasite svjetla pa da vidite što znači zbližavanje među gostima. Hej! Nitko od vas ne očekuje da morate na plesnom podiju doživjeti orgazam i prijeći na sljedeći stupanj – plesne orgije!

CHARLES BUKOWSKI: NEMATE VOLJE, A NI ŽELJE ZA PARTY?

Svako naše zadovoljstvo je trgovanje s vragom, rekao je stari erotoman, pa tako i dilema oko partyja. Ostanete li kod kuće, imate osjećaj da tko zna što propuštate! Odete li ipak na party, kao što ste i slutili, dosađujete se do bola. Rezultat je u oba slučaja upropaštena večer. I zato, zašto ne ostati kod kuće na starom kauču kao u romanu ‘Faktotum’. Za desert birajte – mala tučnjavica ili pasti preko žena pijan ko majka.

ŠTO SMO NAUČILI: Prestanite misliti da se na susjedovom partyju bolje zabavljaju! I neka vam ne padne na pamet neki party proglasiti lošim, jer time odmah riskirate da će vas poslati tamo otkuda ste i došli. Doma na kauč. Pa smislite kako ćete sad izdržati tog napornog gosta!

JACK KEROUAC: ŽIVOT JE PARTY!

To nije pisanje, to je tipkanje!, izjavio je Truman Capote o Kerouacovom romanu ‘Na cesti’. Što je djelomice i točno! Pa di će Kerouac potrošiti više od 3 tjedna na pisanje romana kada ima osjećaj da je cijela Amerika jedan veliki party. Uostalom čemu služe ta stražnja dvorišta nego za eksperimentiranja s drogom, alkoholom i seksom. A dok se štreberi zabavljaju puštajući ploče, bitnici radije idu na live jazz večeri slušati bee-bop.

ŠTO SMO NAUČILI: Zašto praviti razliku između uštogljene svakodnevnice i zabavnog partyja kada možete proglasiti život jednim velikim partyjem. P.S. Ako se bojite gubitka kontrole i ludila, može vam se dogoditi da propustite najbolji party u životu. Inače, nitko vam neće zamjeriti ako se znojite na plesnom podiju ako ste upravo ušli u ekstazu.

GUSTAVE FLAUBERT: POGREŠNA PRATNJA

Nismo sigurni da je upravo Flaubert osoba od koje možemo naučiti kako se zabavljati, s obzirom da je pokušavao živjeti u kuli od slonovače, a na zabave gledao kao na more gluposti. No, zato njegova junakinja Emma iz romana ‘Madame Bovary’ sanjari o ludim plesovima i svijetu zabave. Peh je taj što mora na bal kod zgodnog markiza u društvu dosadnog muža! No je li to razlog zašto je ‘nemoralni’ Flaubert 1857. završio na sudu!

ŠTO SMO NAUČILI: Izbjegavajte goste koji vas previše podsjećaju na dosadnu svakodnevicu. A kad se već nalazite na plesnom podijumu, ne očekujte stopostotnu vjernost od svog partnera. Radije utonite u svijet iluzija. Zašto ne? Zora će ionako za čas svanuti…

Naslovna fotografija: Veliki Gatsby

Pročitaj više

Trebaju li se Dua Lipa, Calvin Harris i David Guetta zabrinuti, jer na sceni se pojavila nova DJ zvijezda koju podjednako obožava i glazbeni i modni, ali i artistički svijet. Uostalom, magazin Forbes je još 2019. Peggy Gou proglasio jednom od važnijih azijskih liderica, pionirki i poduzetnica mlađih od 30 godina. Iako je svojedobno gostovala na hrvatskom Sonus festivalu, držimo fige da ćemo je uskoro ponovo imati prilike slušati u Hrvatskoj. Halo, Arena? Imate li koji slobodan termin?

Dva jaja na očima Eltona Johna umjesto sunčanih naočala, fotografija koju je snimio David LaChapelle davne 1999. godine, možda će nas navesti na pogrešan trag, jer velika izložba fotografija koja je 18. svibnja otvorena u londonskom V&A muzeju puno je više od ekscentričnih kombinacija slavnog pjevača i njegova partnera.

U formi svojevrsne ljetne škole, intenzivna radionica polaznike/ce će provesti kroz multimedijalne procese kantautorskog stvaralaštva • Radionica će se odvijati svakodnevno od 2. do 7. srpnja • Sudjelovanje je besplatno, a potrebno je prijaviti se putem online prijavnice

Možete ga voljeti ili mrziti, no jedno je sigurno – ne možete ga ne čuti. Istražili smo kako je Pajo Patak postao simbol nervoznih zabušanata, je li muljao s datumom rođenja i je li došlo vrijeme da prestane skrivati svoj ljubavni život

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.