@danchireads

5 KNJIŽEVNIH PREPORUKA BOOK BLOGERICE I SPISATELJICE DANJE BUJAS: Tamno srce Dalmacije, španjolska pustinja i japanski zen

Aleksandra Orlić
04.08.2023.

Danja Bujas je bookstagrammerica (@danchireads), book blogerica i strastvena čitateljica od kad je u 7. osnovne otkrila Tolstoja i druge ruske klasike. No, sada većinom čita suvremenu književnost, najviše spisateljice iz Južne Koreje, Japana i Latinske Amerike, te nešto publicistike i SF-a. Povremeno i sama piše kratke priče. A ovo je top 5 knjiga za plažu baš po njenom guštu

Kad mi je povjereno da vam preporučim 5 ljetnih naslova, prvo što sam se zapitala bilo je kako ću za potrebe ovog teksta definirati ljeto i ljetno štivo. Živim u Dalmaciji i kao svakom prosječnom Dalmatincu, i meni ljeto uvijek iskušava granice psihičke i fizičke izdržljivosti i nerijetko me dovodi do ruba. Ukratko, nije odmor i zezancija! Recimo da bi se dalmatinski Halloween movie odvijao tijekom turističke sezone. No, ne morate živjeti i raditi u turističkom mjestu da bi vam sunce, po riječima TBF-a, pretvaralo mozak u žvaku. Tako da je, barem meni, glavno obilježje savršenog ljetnog štiva knjiga koja ne zahtijeva duboku koncentraciju i apsolutnu posvećenost, a opet je pametna, zabavna i, recimo, drugačija od drugih.

Emma Cline: Daddy, Random House, 2020.

Sad hot girl Emma Cline probila se na američku i svjetsku književnu scenu romanom-prvijencem „Djevojke“ (Profil, 2016.), nastavila rasturati zbirkom kratkih priča „Daddy“ te nedavno objavila drugi i pomalo lana del reyovski roman „The Guest“.

Njezin stil je poetično-atmosferski, a opet realističan; nepretenciozan i prozračan kao lagana ljetna tunika, a opet ozbiljan u temama koje obrađuje, a koje su istovremeno i aktualne i svevremenske. U „Daddyu“, čiji sam naslov već obećava, Cline istražuje odnose moći na primjeru Hollywooda, lažni sjaj zabavne industrije, seksizam i moć samozavaravanja. Moćni muškarci-zlikovci iz njezinih priča kompleksni su i nesigurni likovi, a ni njezine junakinje nisu savršene i nevine. One od ovog daleko od idealnog svijeta uzimaju što mogu, a ono što ne mogu pretvaraju u svima dobro poznat melankoličan osjećaj da možda nitko od nas zapravo ne pripada, već se većinom pretvaramo da je tako. Ako volite BoJack Horsemana, zavoljet ćete i ovu zbirku kratkih priča.

Asja Bakić: Mars, Sandorf, 2015. 

Priznajem, ne čitam puno domaću književnost, ali nekadašnju urednicu MUF-a, pjesnikinju i feministkinju Asju Bakić volim čitati. Osim što piše poeziju i vodi blog „U carstvu melanholije“, njezine kratke priče su do sad objavljene u dvjema zbirkama – prvo u „Marsu“, a onda u „Sladostrašću“ (Sandorf, 2020.).

Asja možda nije mainstream, ali njezin stil pisanja i poetika predstavljaju osvježenje na našoj učmaloj književnoj sceni. Autorica vješto barata s motivima iz pop kulture, fantastike i SF-a te ih kombinira s feminističkim pogledom na život i pametnom društvenom kritikom. Uz to su njezine priče energične, brze, duhovite, a opet tako vraški dobro napisane. Čitajte Asju Bakić!

Hiromi Kawakami: Aktovka / s engleskoga prevela Mirjana Obuljen, AGM, 2014.

Ne znam za vas, ali meni su ljeto i suvremena japanska književnosti savršeni par! Popularnu japansku spisateljicu Hiromi Kawakami uvijek preporučujem za smirenje i odmor duši, i to zbog njezinog gotovo pa zenovskog stila pisanja i filozofije života koja je posvećena detaljima i ljepoti svakodnevice.

Iako radnja ovog romana ‘na prvi pogled’ djeluje provokativno, jer opisuje ljubavnu vezu između umirovljenog profesora i njegove više nego duplo mlađe učenice, sada žene u tridesetima – u suštini ovo je roman o usamljenosti u velikom gradu, malim stvarima koje nas raduju i potrebi za kontaktom i povezivanjem s drugima.

Deborah Levy: Hot Milk, Hamish Hamilton, 2016.

Sigurna sam da nisam jedina koja romane Bookerove miljenice Deborah Levy poistovjećuje s ljetom, i to onim ljetom koje ispod površine frivolnog kupanja, sunčanja i zabave krije i pokoju egzistencijalnu krizu. No, ne brinite, neće vam pasti teško na želudac jer je Levyn stil pisanja lagan za čitanje, a opet poetičan, filozofski i pun skrivenog i neskrivenog značenja.

Kriza u „Hot Milku“ je kriza identiteta kroz koju prolazi Sofia, koja na jug Španjolske dolazi s hipohondričnom majkom čije se kontrole želi osloboditi. No prava čar ovog romana je u svemu onome što se ne da lako opisati, već se mora doživjeti, a čega su primjer autoričina promišljanja o kulturnoj antropologiji i prirodi čovjeka, ili opipljiva sparina jedine pustinje u Europi – one u španjolskoj Almeriji.

Jurica Pavičić, Knjiga o jugu, Profil, 2018.

U mašti turista i gostiju, Mediteran i Dalmacija idilična su i senzualna mjesta, dok je njihovo ‘srce tame’ dobro poznato samo onima koji nastavljaju živjeti na moru i onda kad sezona zamre, a s njom i život u manjim sredinama. Splićanin Pavičić spada u takve, i u svojim esejima istražuje upravo tu drugu i manje glamuroznu stranu Dalmacije.

Dalmacija je svašta nešto – i dom kojeg su naši preci (i mi sami) napuštali u potrazi za boljim životom, i turistička destinacija; i patrijarhalna obitelj, i žene koje ‘ne daju na se’; i otvoreni duh, i zadrti nacionalizam; i socijalistička modernizacija, i propale tvornice tranzicije; i ikonična „Dalmatinska kuhinja“ Dike Marjanović-Radice, i bolest vinove loze, i opaka bura koja za razliku od ‘ludog’ juga bistri um i misli. No, u svemu tome, naš trenutno najbolji društveni kroničar ‘dalmatinski’ je optimističan, pa i ozbiljne teme obrađuje bez tragike i čemera – lagano, zabavno i s dobrom dozom humora i kritike.

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.