Polarizirajući dokumentarci

POLARIZACIJE U LJUBAVNOM ŽIVOTU: Kako je nastao novi žanr – dokumentarci o sudskim slučajevima slavnih

Tamara Radan
01.10.2023.

Jesu li reality showovi zauvijek promijenili način na koji doživljavamo fikciju i zašto su se mnogi streaming servisi bacili na seciranje i analize propalih ljubavi te sudske slučajeve? Je li to istraživačko novinarstvo u društvu spektakla ili suvremena potraga za istinom?

Koliko je ljudski um kompliciran i nepouzdan svjedok znamo već odavno, no nitko se nije tako dobro dosjetio koristiti različite perspektive kao što su u seriji ‘Preljub’ napravili scenaristi i producenti Sarah Treem i Hagai Levi. No ono što je ispočetka zamišljeno kao neka vrsta terapije, gdje svaki od sudionika mora iznijeti svoje mišljenje, stavove i emocije, nešto kao četveroručno sviranje klavira, u međuvremenu se prometnulo u pravu simfoniju, jer kako se serija odmicala, tako smo imali više različitih pogleda na jedan te isti događaj – preljub koji je dobrano uzdrmao život glavnih protagonista.

Dvoje bivših ljubavnika u ringu

A kada je serija došla svom prirodnom kraju (iako je zbog zahtjeva obožavatelja nekoliko puta produžena) na streaming servisima su se pojavile nove serije koje koriste slične narativne koncepte – dvoje bivših ljubavnika (ali ovoga puta ne fiktivnih junaka nego stvarnih celebrityja), po mogućnosti kompliciran slučaj koji je završio na sudu, puno perspektiva stručnjaka, psihologa, komentatora, bližih i daljnjih rođaka.

I naravno, čim u naslovu vidimo kraticu vs. – možemo očekivati dobro poznato izmjenjivanje perspektiva – on kaže, ona kaže. I posve svejedno jeste li naletjeli na slučaj ‘Allen v. Farrow’, ‘Depp v. Heard’ ili najnoviji uradak ‘Kim vs. Kanye‘ – polazna ideja je ista. Uzeti nečiji privatni život i napraviti od njega mini dokumentarnu seriju, a gledatelja pretvoriti u fiktivnog članak porote koji na kraju mora donijeti svoj sud.

On kaže, ona kaže

Uostalom u najnovijem uratku o bračnom krahu Kardashian-West mogli smo nekoliko puta čuti da je Kim Kardashian doista svojim gledateljima dala duboki uvid u svoju intimu, no iz nekog razloga je ipak jako štitila svoju privatnost i kontrolirala brend te ostala enigma. No ako zanemarimo činjenicu da gledatelji i voajeri reality showova vole zaboraviti na postojanje granice između privatnog i javnog, koja je zapravo svrha ovih polarizirajućih dokumentaraca?

Jesu li dokumentarci postali novi feljtoni, jesu li neki procesi naprosto zakazali te je potrebno ponovo usmjeriti pažnju reflektora na njih, okupiti najboljim tim za istraživačko novinarstvo ili se naprosto i sudski slučajevi u doba koje obožava proširenu stvarnost – jednostavno trebaju proširiti. Skupa s našom privatnom perspektivom na određene događaje?

U potrazi za istinom i pravdom

Kada su pitali tvorce dokumentaraca ‘Allen v. Farrow’ – Amy Ziering i Kirbyja Dicka što ih je motiviralo za snimanje četverodijelnog dokumentaraca, dvojac je izjavio da je ovaj težak slučaj ogledalo našeg društva te da ih je smetalo što zločini prolaze nekažnjeno. “Woodyjeva ličnost nas je sve razoružala. Imamo tu kulturu slavnih i to im daje štit i mogućnost da prođu nekažnjeno. Prožimamo ih određenim povjerenjem i ljubavlju, a onda ne možemo vjerovati ili čuti kognitivnu disonancu.”

Problem s istinom je očito imala i Emma Cooper, redateljica dokumentaraca ‘Depp v. Heard’ koja je za Rolling Stone priznala da je i sama opsjednuto pratila suđenje i navukla se na slučaj, no da je cijelo vrijeme imala osjećaj da je jako teško dokučiti što je istina. ‘Zanimale su me dvije osobe koje žestoko vjeruju u vlastite istine, no zbunjivalo me je to što su obje strane rekle posve različite stvari o toj istini.

Vjerojatno su zbog tog razloga iz serije odlučili izbaciti psihologe te izbjeći onu opasnost da se autori svrstaju na nečiju stranu te da utječu na mišljenje gledatelja. Iako to ne znači da nije bilo brutalnih verbalnih napada na redateljicu i to s obje strane obožavatelja.

“No i ovako je bilo previše komplicirano”, zaključila je Emma. “Jer na kraju je ispalo da postoji više od dvije istine – Amberina istina, Deppova istina, istina nadzornog oka te naposljetku – istina gledatelja. Iako vjerujem u demokratizaciju činjenica i društvenih medija, uvijek me iznova fascinira kako svatko odmah ima mišljenje o nečemu. Iako to još uvijek nipošto ne znači da je tako lako doći do prave istine. No, kako stvari stoje, producenti nestrpljivo čekaju tko će sljedeći ući u ring.

Naslovna fotografija: Kim vs. Kanye; animacija Canva

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.