BOTTICELLI U HOLLYWOODU

RENESANSA I MODA U DOBA UMJETNE INTELIGENCIJE: Kada Galleria degli Uffizi voli Ferragamo

Aleksandra Orlić
10.09.2023.

U doba kada umjetna inteligencija generira najluđe kolaže i nadrealne scene, bilo je zapravo samo pitanje vremena kada će se netko dosjetiti uvesti djela renesansnih majstora u pop-kulturu i modu. Je li kampanja modne kuće Ferragamo ‘Nova renesansa’ – savršeno odrađen camp ili ogledalo društvu koje umjetnička djela doživljava još samo kao zabavne aplikacije koje korisnike u par sekundi pretvaraju u glavne protagoniste slika? Ili eventualno kao kulise za selfieje?

Ako se Kanye West mrtav-hladan prije nekoliko godina mogao nazvati Pablo Picasso, zašto se onda modni dizajner Salvatore Ferragamo ne bi mogao inspirirati (i usporediti) s djelima renesansnih majstora kao što su ona Piera della Francesce, Francesca Granaccija ili Giorgija Vasarija. Uostalom, u doba kada programi umjetne inteligencije udovoljavaju našim najluđim zahtjevima te u par sekundi generiraju sulude montaže  – pretvaraju državnike u golišave modele, influencere u avatare, a naše fotografije s ljetovanja u fantazmagorične snove, bilo je samo pitanje vremena kada će se i remek-djela renesanse uvesti u pop kulturu.

Dijalog prošlosti i sadašnjosti

Tako je barem mislio Maximilian Davis, kreativni direktor modne kuće Ferragamo kada je odlučio spojiti prošlo i buduće, umjetnost i modu te naposljetku Firenzu kao kolijevku renesanse i modnog dizajnera koji je svoje drugo rođenje doživio kada se iz Kalifornije vratio u Firenzu. Uostalom, ideja spajanja sličnih ili još bolje – nespojivih motiva, primjerice zlatnih sandala i slike ‘Josipov bijeg iz zatvora’ i nije tako nova, jer ideju začudnosti i šoka su već odavno isfurali mnogi umjetnici – od nadrealista iz prošlog stoljeća do talijanskog redatelja Paola Sorrentina, koji u mnogim filmovima spaja užase iz svakodnevnog života i simfonije, bizarno i klasično, Majku Terezu i bludnicu ili pak Papu koji se dotjeruje za izlazak uz pjesmu ‘I am sexy and I know it’.

Umjetnička djela kao kulise za selfieje

No što kampanja pod imenom ‘Nova renesansa’ na kojoj poziraju muze i prijatelji Maximiliana Davisa – od manekenke Line Zhang do američke kantautorice Kelele – govori o nama? Je li to naprosto ogledalo svima onima koji umjetnička djela u muzejima doživljavaju kao kulise? Eventualno kao glavnu temu aplikacija koje svojim korisnicima nude priliku da će ih za par sekundi pretvoriti u glavni lik na slici? Jer kakvo je to umjetničko djelo ako nije imerzivno. Ili se barem ne može proširiti uz pomoć virtualnih naočala.

Kako se ‘slučaj Mona Lise’ proširio i na druge umjetnine

Ili se ‘slučaj Mona Lise’ proširio poput najgore zaraze i na sva ostala djela koja više ne možemo shvatiti ako ih ne spustimo s trona, pomiješamo sa svakodnevicom i ne pretvorimo u običan meme, vrijedi razmisliti, dok fiksiramo metalik crvenu haljinu, kapute od umjetnog krzna, odijela oštrih linija te pulover s balon rukavima, a u isto vrijeme stišćemo sumanuto lajkove i tražimo opciju – Buy now!

Za sva ostala pitanja konzultirajte MOOD članak pod nazivom – MONA LISA: ‘Umorna sam od meme napada! Pliz, nađite si novu Mona Lisu.’ A nominirani su…

Naslovna fotografija: Ferragamo

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.