Najcool knjižara na svijetu

SAINT LAURENT BABYLONE: Pariz ima novu kreativnu oazu koju ne smijete propustiti

Lena Ivanović
01.03.2024.

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

“Ništa ne miriše bolje od friško otisnute knjige, a sa svakom knjigom koju kupite u paketu bi trebalo ići i vrijeme kupljeno za tu knjigu”, govorio je davnih dana Karl Lagerfeld, jedan od najvećih kreativaca koji je s lakoćom miksao žanrove, a u svojim kućama skrivao gigantske police s knjigama koje su se protezale kroz nekoliko katova. No, ništa manji ljubitelji kulture i umjetnosti nisu niti drugi brendovi pa tako Chanel već godinama oduševljava svojim podcastovima Connects, Dior je otvorio divnu La Galerie Dior, a nedavno je na adresi Rue de Grenelle 9 u 7. arondismanu svoja vrata otvorio i Saint Laurent Babylone. Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego izdvojiti vrijeme i za posjet ovom kulturnom centru te otkazati noćenje u čuvenoj Shakespeare Library.

Sam naziv već upućuje na povijesne veze Yvesa Saint Laurenta i Pierre Bergéa s kvartom Sèvres-Babylone, ali i da svijet kreativnosti doista sliči na neku vrstu babilonske kule te da granice između mode, kulture i umjetnosti doista više ne postoje, jer ovo mjesto nudi doista bezbroj mogućnosti – od kulturnih događanja kao što su čitanja, predstavljanja i potpisivanja knjiga do DJ nastupa. Iako je novi kreativni direktor modne kuće Saint Laurent Anthony Vaccarello odabrao vrhunski sadržaj, ništa manje ne oduševljava niti arhitektonsko uređenje prostora – od grubih i sirovih materijala, nedovršene strukture mramora i ‘ogoljene forme’ te špricanih tepiha koji pomalo nalikuju na neku trošnu vilu u koju smo ušli s vremenskim odmakom.

Uostalom, bilo je i logično sagraditi hram svim divnim SLRD izdanjima budući da izdavački odjel Saint Laurent od 2019. godine vrijedno surađuje s kreativnim umovima kao što su umjetnici poput Bruna Roelsa, Daida Moriyame, Jeanloupa Sieffa i Cai Guo Qiang, a serija ovih limitiranih knjiga je u posljednje vrijeme dosegla pravi kolekcionarski status te naglašava predanost Saint Laurenta umjetnosti i kulturi te pokazuje kontinuiranu inovativnost i kreativnost marke. Pitanje sada samo glasi – koliko vremena imate na raspolaganju i može li Pariz toliko dugo čekati?

Pročitaj više

Zaustavite Zemlju, silazim!

Svi mi ponekad poput Taylor Swift imamo potrebu pobjeći od svijeta i pronaći utočite u svijetu mašte. No je li bijeg valjan način suočavanja s razočaranjem i frustracijom? I ne manje bitno, rješava li bijeg išta kada će nas isti problemi koje smo ostavili iza sebe čekati kad se vratimo? Norveški istraživači sa Sveučilišta Oslo imaju odgovor.

Moć u tuđim rukama

Anne Hathaway navodno ne vjeruje u nastavak filma Vrag nosi Pradu 2, no mi se ne bismo igrali s vragom

Mlada žena i udaljeni otok

Svjetskom premijerom novog filma bosansko – hercegovačkog redatelja Danisa Tanovića „Nakon ljeta“ bit će otvoren 30. Sarajevo Film Festival.

Umjetnost u prirodi

Ima li bolje za odmor i punjenje baterija te proširivanje vidika od putovanja motiviranih umjetnošću? Idealna destinacija je Toskana, gdje se osim renesansnih remek djela mogu vidjeti i fantastični radovi suvremene umjetnice Niki de Saint Phalle

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.