“Ništa ne miriše bolje od friško otisnute knjige, a sa svakom knjigom koju kupite u paketu bi trebalo ići i vrijeme kupljeno za tu knjigu”, govorio je davnih dana Karl Lagerfeld, jedan od najvećih kreativaca koji je s lakoćom miksao žanrove, a u svojim kućama skrivao gigantske police s knjigama koje su se protezale kroz nekoliko katova. No, ništa manji ljubitelji kulture i umjetnosti nisu niti drugi brendovi pa tako Chanel već godinama oduševljava svojim podcastovima Connects, Dior je otvorio divnu La Galerie Dior, a nedavno je na adresi Rue de Grenelle 9 u 7. arondismanu svoja vrata otvorio i Saint Laurent Babylone. Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego izdvojiti vrijeme i za posjet ovom kulturnom centru te otkazati noćenje u čuvenoj Shakespeare Library.
Sam naziv već upućuje na povijesne veze Yvesa Saint Laurenta i Pierre Bergéa s kvartom Sèvres-Babylone, ali i da svijet kreativnosti doista sliči na neku vrstu babilonske kule te da granice između mode, kulture i umjetnosti doista više ne postoje, jer ovo mjesto nudi doista bezbroj mogućnosti – od kulturnih događanja kao što su čitanja, predstavljanja i potpisivanja knjiga do DJ nastupa. Iako je novi kreativni direktor modne kuće Saint Laurent Anthony Vaccarello odabrao vrhunski sadržaj, ništa manje ne oduševljava niti arhitektonsko uređenje prostora – od grubih i sirovih materijala, nedovršene strukture mramora i ‘ogoljene forme’ te špricanih tepiha koji pomalo nalikuju na neku trošnu vilu u koju smo ušli s vremenskim odmakom.
Uostalom, bilo je i logično sagraditi hram svim divnim SLRD izdanjima budući da izdavački odjel Saint Laurent od 2019. godine vrijedno surađuje s kreativnim umovima kao što su umjetnici poput Bruna Roelsa, Daida Moriyame, Jeanloupa Sieffa i Cai Guo Qiang, a serija ovih limitiranih knjiga je u posljednje vrijeme dosegla pravi kolekcionarski status te naglašava predanost Saint Laurenta umjetnosti i kulturi te pokazuje kontinuiranu inovativnost i kreativnost marke. Pitanje sada samo glasi – koliko vremena imate na raspolaganju i može li Pariz toliko dugo čekati?