Diskriminacija na filmu

MUŠKI POGLED NA ŽENE: Stigli su rezultati analize 2100 likova na filmu i nismo zadovoljne

Tamara Radan
02.07.2023.

Iako je magenta boja godine, ispada da za žene stvari baš i nisu ružičaste u filmskoj industriji jer diskriminacije u svakom kadru

Kada je prije mjesec dana konačno emitirana prva epizoda jedne od najiščekivanijih serija godine – “Idol” s Lily Depp Rose u glavnoj ulozi, jedno od većih iznenađenja je bila činjenica da je The Weeknd uspio glavnoj junakinji ukrasti show te da je priča ispričana iz muške perspektive. A kako i ne bi kada je i redateljica Amy Seimetz na početku snimanja, koje se zakompliciralo na svim mogućim nivoima, napustila snimanje.

Submisivne ženske uloge

Za one koji nisu pratili prve epizode serije – glavna radnja se vrti oko svjetski uspješne pjevačice koja se našla u životnoj krizi, jer ne samo da se bori s gubitkom mame, svojim mentalnim problemima nego i okrutnim menadžmentom. A u tom trokutu pakla je naišla i na dečka zlostavljača koji ne samo da iskušava njene intimne i seksualne granice nego joj docira i dijeli savjete gdje god stigne – kakvu bi odjeću trebala nositi, kakve pjesme snimati, kako stenjati ne bi li i publiku uvjerila da se zna seksati kao Donna Summer nego i koja je razlika između kalkuliranog rizika koji nije rizik te onog pravog, a koji bi uključivao na coveru i fotografiju iz njenog seksa skandala.

Kao da smo zapeli u osamdesetim godinama prošlog stoljeća pa se ne možemo oteti muškom pogledu na žensko tijelo koje je godinama dominiralo filmskim, ali i književnim svijetom. Uostalom, još je i spisateljica i feministica Naomi Wolf u knjizi “Mit o ljepoti” davnih dana upozorila na činjenicu da je muški pogled na žensko tijelo toliko dominantan tijekom formativnih godina odrastanja brojnih žena da on uvelike tječe na način kako će žene prikazivati same sebe puno godina kasnije.

https://youtu.be/kjKx_p5KwEk

Veća zastupljenost na ekranu i ženske perspektive

No, što se promijenilo u zadnjih četrdeset, pedeset godina? Jesmo li se u međuvremenu izborile za veću zastupljenost na ekranu, a posebice za žensku perspektivu na filmu ili je onaj hashtag #Oscarssomale, a koji je trebao skrenuti pažnju na činjenicu da se ženski glas teško prepoznaje, ali i čuje i dalje potreban? Iako je magenta boja godine, ispada da za žene stvari baš i nisu ružičaste u filmskoj industriji jer upravo su stigli najnoviji podaci Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu a, oni su vrlo poražavajući.

Nakon pomne analize 2100 likova iz filmova koji su pušteni u distribuciju 2022. ispada da je udio ženskih glavnih likova svega 38%. U 89% filmova i dalje ima puno više muških nego ženskih likova, a u svega 9% filmova postignuta je i rodna ravnoteža u likovima. No tu naravno diskriminacijama nije kraj jer udio afroameričkih žena na filmu je prošle godine bio svega 16,4%. Latinoameričke junakinje su u 2022. godini zabilježile pad u ženskoj zastupljenosti – s 12,8% na samo 7%, a primjetno je i smanjenje ženskih likova azijskog porijekla – s 10% na 6,6%.

Iako se prošlogodišnji Oscari i pojedini projekti, poput recimo serije “I tek tako”, svojski trude ispraviti ovu neravnotežu ispada da je pred nama još itekako puno posla. A jedina kategorija u kojoj žene prednjače je po broju skidanja, jer naravno, režiju su vodili, a kako stvari stoje – i dalje vode većinom muškarci. Čekamo nestrpljivo seriju u kojoj će ženska junakinja instruirati glavnog frajera kako treba uzdisati, što njegov glas govori o njegovoj seksualnosti, a kakvu bi skandaloznu fotografiju trebao staviti na jumbo plakat.

Naslovna fotografija: HBO, Idol

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.