Test vremena zvan i 'obriši prašinu'

STVARI IZ PODRUMA KAO UMJETNIČKA DJELA: Nije Taylor Swift jedina koja je zavirila u prošlost

Tamara Radan
22.10.2023.

Dok čekamo novi album Taylor Swift naslovljen “1989 (Taylor’s Version)” prisjetili smo se još nekih umjetnika koji su iz prašine izvukli neka stara djela i s vremenskim odmakom zaključili da su baš odlična!

Dragi hrčci, pozor! Dobro je što ste se rukama, nožicama, brkovima i zubima borili da vas ne nagovore da raščistite radni prostor i pobacate kroz prozor (bolje zvuči od plavih vrećica i kontejnera) sve ono što vam ne treba. Jer neke stvari naprosto trebaju proći test vremena da biste ih jednoga dana svečano objavili. Evo koji su umjetnici odlučili izvesti proces sedimentacije nad svojim djelima te provjeriti drže li vodu…

Bob Dylan – “Basement Tapes”: Legendarni glazbenik odlučio se tek 1975. objaviti “Basement Tapes”, kolekciju pjesama snimljenih s grupom The Band u podrumu njihove kuće, a mi smo zahvalni što smo dobili neke od najpoznatijih Dylanovih hitova.

Prince – “Piano & A Microphone 1983”: Neposredno prije svoje smrti, Prince je odlučio oživjeti svoje stare rukopise. Album “Piano & A Microphone 1983” sastoji se od demo snimki koje je Prince napravio 1983. godine u svom domu.

Emily Carr: Kanadska slikarica Emily Carr pronašla je starije slike u svom podrumu i odlučila ih restaurirati. To je doprinijelo njenom kasnijem priznanju u svijetu umjetnosti.

Walt Whitman: Pjesnik Walt Whitman pronašao je rukopise svojih pjesama koje je napisao kao mladić i odlučio ih objaviti kao “Leaves of Grass.” Treba li spomenuti da je ta zbirka postala ključna u američkoj književnosti?

Tom Waits: Glazbenik Tom Waits otkrio je zaboravljeni album “Brawlers” u svom podrumu, koji je bio snimljen početkom devedesetih godina. Album je kasnije objavljen 2006. godine.

Orson Welles: Legendarni redatelj Orson Welles pronašao je stari nezavršeni film “The Other Side of the Wind” u svom podrumu. Film je naknadno dovršen i objavljen više od 40 godina nakon što je snimljen.

B.B. King: Legendarni blues gitarist B.B. King pronašao je u svom podrumu svoju prvu gitaru, poznatu kao “Lucille”, a upravo ta gitara je tijekom godina postala njegov zaštitni znak.

Sylvia Plath: Pjesnikinja Sylvia Plath pronašla je svoje stare dnevnike koje je pisala kao studentica na sveučilištu Smith. Dnevnici su kasnije objavljeni i pružili su uvid u njezin literarni razvoj.

Laurie Anderson: Umjetnica Laurie Anderson pronašla je stare audio zapise iz 1970-ih u svom podrumu. Te snimke je kasnije koristila kao inspiraciju za svoje nove glazbene projekte.

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.