Test vremena zvan i 'obriši prašinu'

STVARI IZ PODRUMA KAO UMJETNIČKA DJELA: Nije Taylor Swift jedina koja je zavirila u prošlost

Tamara Radan
22.10.2023.

Dok čekamo novi album Taylor Swift naslovljen “1989 (Taylor’s Version)” prisjetili smo se još nekih umjetnika koji su iz prašine izvukli neka stara djela i s vremenskim odmakom zaključili da su baš odlična!

Dragi hrčci, pozor! Dobro je što ste se rukama, nožicama, brkovima i zubima borili da vas ne nagovore da raščistite radni prostor i pobacate kroz prozor (bolje zvuči od plavih vrećica i kontejnera) sve ono što vam ne treba. Jer neke stvari naprosto trebaju proći test vremena da biste ih jednoga dana svečano objavili. Evo koji su umjetnici odlučili izvesti proces sedimentacije nad svojim djelima te provjeriti drže li vodu…

Bob Dylan – “Basement Tapes”: Legendarni glazbenik odlučio se tek 1975. objaviti “Basement Tapes”, kolekciju pjesama snimljenih s grupom The Band u podrumu njihove kuće, a mi smo zahvalni što smo dobili neke od najpoznatijih Dylanovih hitova.

Prince – “Piano & A Microphone 1983”: Neposredno prije svoje smrti, Prince je odlučio oživjeti svoje stare rukopise. Album “Piano & A Microphone 1983” sastoji se od demo snimki koje je Prince napravio 1983. godine u svom domu.

Emily Carr: Kanadska slikarica Emily Carr pronašla je starije slike u svom podrumu i odlučila ih restaurirati. To je doprinijelo njenom kasnijem priznanju u svijetu umjetnosti.

Walt Whitman: Pjesnik Walt Whitman pronašao je rukopise svojih pjesama koje je napisao kao mladić i odlučio ih objaviti kao “Leaves of Grass.” Treba li spomenuti da je ta zbirka postala ključna u američkoj književnosti?

Tom Waits: Glazbenik Tom Waits otkrio je zaboravljeni album “Brawlers” u svom podrumu, koji je bio snimljen početkom devedesetih godina. Album je kasnije objavljen 2006. godine.

Orson Welles: Legendarni redatelj Orson Welles pronašao je stari nezavršeni film “The Other Side of the Wind” u svom podrumu. Film je naknadno dovršen i objavljen više od 40 godina nakon što je snimljen.

B.B. King: Legendarni blues gitarist B.B. King pronašao je u svom podrumu svoju prvu gitaru, poznatu kao “Lucille”, a upravo ta gitara je tijekom godina postala njegov zaštitni znak.

Sylvia Plath: Pjesnikinja Sylvia Plath pronašla je svoje stare dnevnike koje je pisala kao studentica na sveučilištu Smith. Dnevnici su kasnije objavljeni i pružili su uvid u njezin literarni razvoj.

Laurie Anderson: Umjetnica Laurie Anderson pronašla je stare audio zapise iz 1970-ih u svom podrumu. Te snimke je kasnije koristila kao inspiraciju za svoje nove glazbene projekte.

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.