SEZONA LOVA

ZAŠTO SU ŽABE ‘NAPALE’ ZAGREB: Teoretičari zavjera, čekamo vas s novim, krakatim grafitima

Aleksandra Orlić
23.03.2023.

Znate kako bi rekao glas iz Štrumpfova – Ako malo bolje pogledate, mogli biste na trenutak primijetiti da se na ulicama grada Zagreba, diljem fasada, stupova čak i umjetničkih skulptura, pojavilo na stotinjak crteža žaba. Tko je autor, zašto baš žabe i postoji li neka tajna poruka koju moramo odgonetnuti?

Hoće li Zagreb doista postati tako zeleni grad da u centru grada umjesto fontana možemo očekivati lopoče na kojima sjede žapci koji strpljivo poziraju turistima na najfotogeničnijim green punktovima i u pješačkim zonama? Ili je možda poruka zlokobnija, jer ako malo pogledate sve te grafite sa žabama koji su doslovce na svakom uglu – po zidovima Hrvatskog doma likovne umjetnosti, na fasadama zgrada, škola, Kožarićevu Prizemljenom suncu – i zagledate li se žapcu u ravno u oči, morat ćete primijetiti njegov prilično namrgođen izraz lica.

Nešto žapcu i nije baš po volji jer oči su širom otvorene, a jedna je obrva podignuta prema gore kao da se istodobno čudi, pita i ljuti. Kao da ona vječno nezadovoljna žaba iz starog crtića zvana Toro, a koja je poznata po tome da sjedi na lopoču i ubija u pojam suhonjavog Ponča, iskočila s ekrana i nastanila se na zidovima. Ma što nastanila? Nekontrolirano razmnožila, kao da želi preteći i osječke komarce. Pa što je briga što se nalazi i na zabranjenim površinama zgrada, glavno da je fotkaju pa će i dalje biti relevantna – na svim mogućim ekranima, ako ne i na TikToku.

Zelena alkemija

Uostalom, kakvo je to pitanje – brine li se jedna obična žaba što drugima zadaje brige i što će ljudi morati farbati svoje fasade, jer čini se da u cijelom životinjskom carstvu nema takve životinje, koja ima tako bipolaran karakter kao ona. Uostalom, sjećate li se što su nam govorili dok smo bili klinci – da je pomoću najobičnije puse moguće od malog, krastavog stvorenja preko noći dobiti pravog princa. Pa ako to nije alkemija i ako u jednoj maloj žabi nije sadržan sav potencijal ovoga svijeta, e onda ne znamo u kome je. Ovisno, naravno, kako žabu doživite… (Ne, sorry, ali ovo nije početak nekog recepta za kuhanje žaba).

Ako ste neinformirani hipohondar iz srednjeg vijeka, žaba će vam biti zlokoban simbol jer su tada prenosile kugu. Ako ste umjetnik koji želi šokirati gledatelje i suptilno ih natjerati da nikada ne zaborave njegov neočekivani i začudni kraj, onda ćete poput američkog redatelja Paula Thomasa Andersona u filmu ‘Magnolija’ gledatelje šokirati kišom žaba u gradu. No ako ste skloniji šaljivom pogledu na svijet, nema vam druge nego za šefa svih krpenih stvorenja u ‘Muppet Showu’ postaviti šaljivca Kermita, a svima ostalima poručiti, kao u dobroj staroj poslovici, da ne miješaju babe i žabe.

U slučaju da i vi poput kontroverznih političara gostujete izvan zemlje, uvijek možete reći: ‘Don’t mix frogs and grandmothers’ pa neka vaši slušatelji budu podjednako začuđeni kao svojedobno gledatelji ‘Magnolije’. No sve te silne teorije na stranu, silno nas zanima kakav se to neobičan pogled na svijet krije u očima zagrebačkih žaba – što nam žele poručiti i, ne manje bitno, tko je autor ili grupa autora ovog neobičnog carstva krakatih zagrebačkih grafita? Ima li netko neku zgodnu teoriju? Ne, sorry, ali priče o skrivenim prinčevima i Robertu Knjazu kao autoru gerila marketinga za novu sezonu omiljene serije o životinjama sačuvajte ipak za neku drugu bajku.

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.