Tko ove godine slavi 100. rođendan?

PUTOVANJE U PROŠLOST: 10 događaja koji su obilježili pop kulturu 1923. godine

Nika Kovačić
22.10.2023.

Veliko slavlje povodom 100. rođendana kompanije Disney inspiriralo nas je da potražimo još neke stogodišnjake koje bi se mogli priključiti slavlju. Dragi slavljenici, sretno vam stoljeće!

Charlie Chaplin: Legendarni komičar i filmski redatelj Charlie Chaplin izdao je nekoliko svojih najpoznatijih filmova, uključujući “Ponosni šešir”. Iako su nijemi filmovi još uvijek dominirali, 1923. godina uvode se prvi eksperimenti s filmskim zvukom.

Radijske emisije i jazz klubovi: Radio je bio tadašnji internet, a najviše su se slušale pjesme “Yes! We Have No Bananas”, “Parade of the Wooden Soldiers” te “I’ll Build A Stairway to Paradise”, a jazz klubovi su bili dupkom krcati.

Najveći celebi: Parovi poput Rudolpha Valentina i Pola Negri te Mary Pickford i Douglas Fairbanks bili su filmski parovi koji su oduševljavali publiku širom svijeta.

Art Deco dizajn: Stil Art Deco proživljavao je procvat u svim aspektima umjetnosti i dizajna, od arhitekture do nakita. Ovaj stil karakterizira geometrijski oblik i bogata upotreba boja.

Charleston ples i flapper moda: Moda flappera bila je dominantna, s kratkim frizurama, kratkim haljinama, širokim glazbenim trakama i niskim pojasima. Ovaj stil odražavao je promjene u društvenom ponašanju i životnom stilu žena, a najviše je dolazio do izražaja za vrijeme plesanja Charlestona.

Stvaranje Hollywoodskog znaka: Ikonični Hollywoodski znak postavljen je u Hollywoodu, postajući simbol filmske industrije.

Prva inačica Time magazina: Prvi broj Time magazina objavljen je u ožujku 1923. godine.

Tutankamonova grobnica: Howard Carter otvorio je unutrašnju grobnu komoru Tutankhamunovog groba i pronašao sarkofag.

Film ‘Deset zapovijedi’: Premijerno je prikazana (prva) verzija “Deset zapovijedi” Cecil B. DeMillea.

The Walt Disney Company: Roy i Walt Disney osnovali su kompaniju The Walt Disney Company.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.