Zašto jo-jo efekt provocira enzime

DOZVOLA ZA UŽIVANJE: Znanstvenici pronašli 4 razloga zašto su dijete često neuspješne

Nika Kovačić
19.01.2024.

Jedna trećina žena je na dijeti, svaka druga je isprobala barem jednu dijetu, 90 posto se vratilo na prethodnu težinu ili ako baš hoćete samo 10 posto ih je uspjelo

Da nisu žene jedine koje su biološki osuđene da stvaraju tjelesne rezerve svjedoči i pokus proveden na američkim vojnicima u Minnesoti 1950. godine. Nakon izbalansirane i zdrave prehrane snažni vojnici su stavljeni na drastičnu dijetu. Vrlo brzo muškarci su izgubili 70 posto masnih naslaga, dobro raspoloženje te snagu. I sada slijedi ono najgore – nakon što su vraćeni na normalni režim prehrane postotak masti u njihovom tijelu se nije vratio u normalu već se udvostručio.

Zašto jo-jo efekt provocira enzime

Problem vraćanja dvostrukog poznat je i kao jo-jo efekt. Naime, što se događa u našem tijelu? Podvrgavajući tijelo naglim šokovima i neizbalansiranoj prehrani metabolizam se usporava, a organizam se nalazi u stanju pripravnosti te razvija posebnu vrstu enzima koja će se obrušiti na svaki malo veći unos hrane i pohraniti ga zauvijek za tzv. crne dane ponovnog mučenja organizma nekom drugom dijetom.

Foto: Unsplash

Kada stres zadržava tekućinu

Drugi razlog zašto će sljedeća dijeta biti još neuspješnija je taj da nakon konzumiranja neke nedopuštene namirnice stalno imamo osjećaj grižnje savjesti. Taj osjećaj potom izaziva u tijelu lučenje hormona stresa, koji na isti način štiti tijelo kao i gore navedeni enzimi, a to znači da zadržava suvišnu tekućinu u tijelu, usporavajući pri tome metabolizam i remeteći ravnotežu hormona, a koji su zapravo odgovorni za to u što će se unesena hrana pretvoriti.

Foto: Unsplash

Kako dijete smanjuju životni vijek

Treći razlog zašto biste trebali izbjegavati dijete – jest činjenica da se provođenjem dijete smanjuje životni vijek. Naime, zajedno s mišićnom masom slabe i mišići srca, gubi se kalcij, željezo, remeti ravnoteža hormona te osjećaj duševnog mira i zadovoljstva.

I kao posljednji argument dovoljno je navesti podatak da je 80 posto osoba koje su doživjele stotu imalo indeks tjelesne mase između 25 i 27, što znači da su bili lagano potkovani masnim naslagama, imali neznatno povećan kolesterol i u umjerenim količinama uživali u zabranjenoj hrani.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.