Zašto jo-jo efekt provocira enzime

DOZVOLA ZA UŽIVANJE: Znanstvenici pronašli 4 razloga zašto su dijete često neuspješne

Nika Kovačić
19.01.2024.

Jedna trećina žena je na dijeti, svaka druga je isprobala barem jednu dijetu, 90 posto se vratilo na prethodnu težinu ili ako baš hoćete samo 10 posto ih je uspjelo

Da nisu žene jedine koje su biološki osuđene da stvaraju tjelesne rezerve svjedoči i pokus proveden na američkim vojnicima u Minnesoti 1950. godine. Nakon izbalansirane i zdrave prehrane snažni vojnici su stavljeni na drastičnu dijetu. Vrlo brzo muškarci su izgubili 70 posto masnih naslaga, dobro raspoloženje te snagu. I sada slijedi ono najgore – nakon što su vraćeni na normalni režim prehrane postotak masti u njihovom tijelu se nije vratio u normalu već se udvostručio.

Zašto jo-jo efekt provocira enzime

Problem vraćanja dvostrukog poznat je i kao jo-jo efekt. Naime, što se događa u našem tijelu? Podvrgavajući tijelo naglim šokovima i neizbalansiranoj prehrani metabolizam se usporava, a organizam se nalazi u stanju pripravnosti te razvija posebnu vrstu enzima koja će se obrušiti na svaki malo veći unos hrane i pohraniti ga zauvijek za tzv. crne dane ponovnog mučenja organizma nekom drugom dijetom.

Foto: Unsplash

Kada stres zadržava tekućinu

Drugi razlog zašto će sljedeća dijeta biti još neuspješnija je taj da nakon konzumiranja neke nedopuštene namirnice stalno imamo osjećaj grižnje savjesti. Taj osjećaj potom izaziva u tijelu lučenje hormona stresa, koji na isti način štiti tijelo kao i gore navedeni enzimi, a to znači da zadržava suvišnu tekućinu u tijelu, usporavajući pri tome metabolizam i remeteći ravnotežu hormona, a koji su zapravo odgovorni za to u što će se unesena hrana pretvoriti.

Foto: Unsplash

Kako dijete smanjuju životni vijek

Treći razlog zašto biste trebali izbjegavati dijete – jest činjenica da se provođenjem dijete smanjuje životni vijek. Naime, zajedno s mišićnom masom slabe i mišići srca, gubi se kalcij, željezo, remeti ravnoteža hormona te osjećaj duševnog mira i zadovoljstva.

I kao posljednji argument dovoljno je navesti podatak da je 80 posto osoba koje su doživjele stotu imalo indeks tjelesne mase između 25 i 27, što znači da su bili lagano potkovani masnim naslagama, imali neznatno povećan kolesterol i u umjerenim količinama uživali u zabranjenoj hrani.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Ne želite li ovo proljeće provesti u gipsu gledajući druge kako jure na rolama mimo vas i naravno impresioniraju komade, dobro proučite sljedećih 15 točaka.

Sušenje 3.0

Je li moguće da smo godinama živjeli u zabludi i na posve pogrešne načine sušili mokre mobitele?

Knjiga s posebnom porukom

Uostalom, bilo je logično kada je svijet u međuvremenu podgrijao i onaj nano-trend iz devedesetih. Ajmo vidjeti što se može vratiti iz srednjeg vijeka

Perle od oniksa i djetelina s četiri lista

Sarah McCann, stručnjakinja za trendove iz luksuzne tvrtke za dijamantni nakit Diamonds Factory, identificirala je amajlije Meghan, Kate i preminule kraljice

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.