Pinklec na rame

ASIMETRIJA HODA: Dok nisam nabavila novi mobitel nisam ni znala što je to

Nika Kovačić
05.04.2024.

Je li istina da torbice na jedno rame i telefoniranje s mobitelom na uhu kvare naš ritam hoda i kada bismo se trebali zabrinuti i potražiti pomoć stručnjaka

Znamo, život nije sat balet-pilatesa pa da se neprestano možemo gledati u ogledalu, kao što nažalost niti moja instruktorica nije non-stop ovdje da mi kaže ‘Lena, ispravi se!’ Iako, neki ambiciozniji među vama bi baš mogli napraviti aplikaciju sa seksi glasom Brada Pitta koji mi za vrijeme hoda nježno šapuće na slušalice – ‘Lena, ispravi se!’ No poanta nije u tome da ovaj članak pretvorimo u besplatnu reklamu za ASMR filmiće, nego da osvijestimo problem za koji možda niste ni znali da postoji sve dok niste ugledali neku veliku brojku na gadgetu koji mjeri vaše korake, a koja se zove asimetrija.

Ne postoji apsolutna simetrija, ali…

U redu, nitko na svijetu nije savršeno asimetričan i ne postoje dvije identične polovice (ako nam ne vjerujete pokušajte u Photoshopu prebaciti na lijevu stranu svoju desnu stranu lica i obrnuto. Da, u oči vas gledaju dvije potpuno drugačije osobe). No, kada bismo se trebali zabrinuti zbog asimetrije, a kada ne. Naime, liječnici se godinama susreći s pojedincima koji imaju asimetriju u svom hodu, a često nisu ni svjesni ovog problema.

Foto: Unsplash

Loše cipele ili loše držanje?

Asimetrija hoda označava neuravnoteženost ili nepravilnosti u koracima tijekom hodanja. Dok se neznatna asimetrija smatra normalnom, ozbiljnija neravnoteža može dovesti do problema sa zdravljem. Asimetrija hoda može se očitovati kao razlika u duljini koraka, visini podizanja nogu, položaju stopala ili drugim parametrima koji utječu na ravnotežu, a može rezultirati nelagodom, bolovima te dugoročnim problemima sa zglobovima i mišićima.

A može je uzrokovati niz razloga – od loših cipela koje žuljaju, lošeg držanja tijela, bivših ozljeda koje su utjecale na to da promijenite način hoda, slabe muskulature ili neravnomjerne snage mišića u nogama i trupu, problema sa zglobovima, kao što su osteoartritis pa sve do neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti koje mogu uzrokovati promjene u hodu.

Foto: Unsplash

Asimetrija iznad 20%

A sada kada smo iznijeli i najcrnje scenarije koje će cijeniti svaki hipohondar, vrijeme je da kažemo kada biste se trebali javiti svom liječniku, a kada otići u šoping nabaviti nove cipele i ruksak (ili jednostavno za vrijeme hoda prestati nositi teške stvari u torbici na jedno rame, a u istoj držati i mobitel). Prosječna asimetrija hoda za zdrave, mlađe odrasle osobe iznosi između 5 i 15 posto, dok su starije osobe obično bliže 15 do 20 posto, kažu najnovija istraživanja koja su objavljena u časopisu ‘1Medicine & Science in Sports & Exercise’.

A nije zgorega nabaviti i prave personalizirane ortopedske uloške jer će vam i stručno osoblje prilikom izrade moći reći po vašem otisku na kojoj nozi nosite više težine. No ako i dalje primjećujete asimetriju u svom hodu ili osjećate nelagodu ili bolove tijekom hodanja, važno je konzultirati se s profesionalnim stručnjakom, poput fizioterapeuta ili ortopeda.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kažu da čovjek ima kapacitet kvalitetno se družiti i razgovarati s dvanaestak ljudi. Pa ipak, ne treba podcijeniti i veliku važnost onih mikro-poznanstava koje ponekad, kao u homeopatiji, čine čuda…

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Sanjamo fantastične događaje i najgadnije horor scenarije. Noću se svašta može dogoditi u našim snovima. No jesu li snovi glasnici iz podsvijesti ili samo otpadni proizvodi mozga koji spava?

terapija zelenilom

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.