unplugged

DIGITALNI DETOKS: Je li gašenje mobitela i kompjutora danas uopće moguće?

Kristina Stakor
28.05.2023.

Svjesni smo da dnevno provodimo i previše vremena online – može li se to opravdati samo poslovnim obvezama ili je krajnje vrijeme da se isključimo?

Mailovi, poruke, podsjetnici, chatovi, društvene mreže, notifikacije – naš ekran vječno „gori“. Korištenje mobitela i kompjutora u današnje vrijeme je nužnost, no ono prelazi daleko više od našeg radnog vremena.

Što je digitalni detoks?

Suvremeni poslovi i stil života uključuju sate i sate provedene za ekranima, a aplikacije su kreirane s namjerom da na njima provodimo sve više (slobodnog) vremena. Stoga ne čudi da sve više ljudi ima želju za potpunim isključivanjem, no ono se čini kao utopija. Digitalni detoks podrazumijeva da osoba svojevoljno odluči smanjiti ili potpuno srezati vrijeme provedeno za ekranom. Cilj takve detoksikacije jest smanjenje stresa, tjeskobe i ponovno povezivanje s neposrednom okolinom te sa samima sobom.

Kada se termin prvi put pojavio 2012., digitalni krajolik izgledao je poprilično drugačije. Društvene mreže bile su u svojim začecima, aplikacije rijetke, kao i naši omiljeni webshopovi. Tada, digitalni detoks u kojem apstiniramo od društvenih mreža i višesatnog chatanja bio je izvediviji, nego što je to u današnjem, post-pandemičnom svijetu. Puno se priča o digitalnom detoksu, no je li on uopće ostvariv?

Digitalni detoks u par koraka

Potpuno odustajanje od svih ekrana pa makar na samo par dana nije baš tako lako. Koristimo ih za plaćanje računa, ostajanje u kontaktu s najbližima i onim daljima, upoznavanje potencijalnih partnera i čuvanje uspomena. No ako ipak smatramo da se (bezumno) scrollanje može i treba smanjiti, postoji par načina koji će u tome pomoći.

Isključite notifikacije

Da, poslovni mailovi i chatovi su važni, no trebate li zaista biti dostupni i vikendom? Morate li biti obaviješteni o svakom lajku ili novoj objavi na Instagramu? Garantirano ćemo manje koristiti mobitele ako nas ne podsjećaju konstantno na svoje postojanje.

Čitajte knjige

Sjećate li se vremena prije smartphonea? Da, čini se kao drugi život. No nekoć davno provodili smo vrijeme čitajući knjige umjesto gledanja brzih TikTok videa. Dobri zapleti i razrađeni likovi mogu nas uvući još i više od nekog reela, a i dobro djeluje na koncentraciju.

Postavite ostvarive ciljeve

… i počnite malim koracima. Ograničite uporabu društvenih mreža poput Instagrama ili TikToka na maksimalno sat vremena dnevno. Ostavite nekoliko sati dnevno za offline aktivnosti i postepeno povećavajte to vrijeme – dok ne budete u mogućnosti cijeli dan ili više njih provesti potpuno analogno. Postavite automatsku poruku koja javlja kada ćete ponovno biti dostupni, no dotad – opustite se!

Naslovni vizual: Pexels / Cottonbro Studio

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.