Grad koji živi zeleno

PUTOPIS ERNE ŽGANJAR: Ljubljana, grad s najdužom pješačkom zonom u Europi

Erna Žganjar
18.11.2023.

Ljubljana je mjesto koje posjećujem kada trebam odmak od buke. Ili kada se zaželim druge dimenzije, tako bliske u kilometrima, a tako daleke u razvoju.

Zeleni glavni grad jedne zelene države – i tako ju možete opisati. Sliku grada na rijeci s bajkovitim mostovima i tržnicom definirao je poznati arhitekt Jože Plečnik. On je imao sličan utjecaj na Ljubljanu kao Gaudi na Barcelonu. Plečnik je bio legenda kojem je uspjelo da spoji praktičnost i ljepotu grada. Stvorio je neka mjesta na kojim možete biti elegantni i službeni, ali istovremeno su to mjesta idealna za susrete, piknik ili čitanje knjige. Sve je tako mirno, uredno i šarmantno. Zbog kontinentalne klime Ljubljanu možete posjetiti tijekom cijele godine tako da sam bila u studenom ove godine, a znamo da treće godišnje doba ima svojih čari. Toplo jesensko sunce dopuštalo mi je da izuzev ručka vrijeme provedem upravo na ulicama, upijajući energiju nove budućnosti.

Za mene je Ljubljana savršen grad: pristupačan, vedar, s odličnim restoranima, neobičnom arhitekturom, kompaktan, namijenjen pješacima, neobično lijep, visokog životnog standarda. Vjerujem da je jedan od onih gradova koji pokrivaju sve potrebno za kvalitetan život. Svih ovih godina otkrivajući Ljubljanu imala sam dojam kao da sam u nekoj modernoj bajci. Jako volim šetati uz Ljubljanicu koja teče srcem grada i prošarana je prelijepim mostovima, a koju s visine u tišini promatra i čuva dvorac na brdu. Sa svake strane rijeke nalaze se kafići i restorani toliko raznoliki da nitko ne može reći da nije pronašao baš ono što traži.

Šarmantan centar

Obgrljen fotogeničnom arhitekturom centar grada ima onaj neki opušteni vibe. S prijateljicom Katarinom sam bila u srijedu i zaključila kako se tek nakon 14 sati grad počeo puniti, a iako je do večeri bio prepun ljudi mirni, laid back vibe se nije promijenio. Zar to ne zvuči kao san? Barem meni koja preferiram tišinu i dobre vibracije. Osim toga grad je zelen, pritom ne mislim samo na doslovno značenje. Mislim na održivost o kojoj vam pišem nešto niže u tekstu. Drveće i cvijeće je posvuda, tržnica je prepuna lokalnog povrća i voća. Ljubljana je savršeno čista i ima najveću pješačku zonu u Europskoj uniji. Zbog toga, ali i sunca sam većinu vremena provela vani. Ona je “naš” grad sa skandinavskim stilom, a kojem se opasno približila i cijenama. Nema veze, opraštam joj to. Jer daje toliko toga dobroga.

Grad mostova – upoznajte ih sve

Ljubljana je grad mostova, ima ih 17 ili 25, a u samom centru njih deset (veli Google). Nisam ih brojala, samo sam uživala. Ispred Franjevačke crkve, koja je usput rečeno savršena za fotkanje zahvaljujući svojim toplim roza tonovima kada ju obasja sunčeva svjetlost, nalaze se čak tri mosta. Neobično Tromostovje rad je arhitekta Plečnika, a nastalo je iz prvobitno jednog mosta koji je jednostavno bio zatrpan prometom spajajući dvije strane obale. Sljedeći poznati most je Zmajski most.

Namjerno koristim slovenske nazive, nadam se da ste primijetili. Taj most je sjajan za fotkanje baš kao Šentjakobski most, posebno u jesen zbog crvenog lišća koje izgleda spektakularno. Kad smo kod mostova voljela bih spomenuti i 15 minuta udaljen Tivoli park do kojeg ćete doći šetajući riječnom promenadom. Ljubljana nudi još puno toga i moje preporuke su alternativna Metelkova ulica i Narodna galerija o kojima ću vam više pisati neki drugi put.

Hrana za sva čula

Ni jedan moj putopis ne može proći bez hrane, a meni je cilj upoznati vas, ali i sebe, s plant based ponudom u čijem je segmentu Ljubljana zadnjih godina u rangu s drugim razvijenim europskim gradovima. Ovo je ponuda restorana i kafića u čijim ćete okusima uživati: Veganika, Gaudi & Naan, Barbarella, Abi Falafel, Ljubljana Castle bistro, Fetiche Patisserie, Sisters Kurtos, Cacao, Mala Pražarna, Barra sushi… Molim, nastavite niz.

Održivost kao ključ urbanog razvoja

Još jedna predivna činjenica izdvaja Ljubljanu kao top destinaciju, a to je održivost. Grad vodi računa o okolišu i svojim stanovnicima kako bi živjeli što zdravije i ugodnije. Spomenula sam već šarenilo tržnice koja je većinski opskrbljena lokalnim proizvodima. Sa svojih 17 hektara najveća je pješačka zona u Europi. U ponudi za najam ima bicikle, romobile (koji nisu najbolja opcija zbog specifičnog pločnika) i uslugu Kavalir, besplatni eklektični taksiji. Javni prijevoz čine autobusi, a testiran je i prvi autobus na vodik. Kad smo kod vozila, Ljubljana je u turističku ponudu uključila svoju rijeku kojom možete ploviti brodom (još nije na elektro pogon), a plovidba traje 45 minuta.

Slavine i pčele

U gradu se nalazi 40-ak slavina s pitkom vodom koje se redovno kontroliraju, a na krovovima autobusnih stanica se sade autohtone biljke iz Botaničkog vrta otporne na sušu i sunčevo zračenje, a privlače pčele i druge polinatore. Ideja je realizirana na građansku inicijativu, a preuzeta je iz inozemstva. Ljubljana nosi brojne održive titule poput one za European Best Green Capital Award iz 2021., već sedmu godinu za redom je među top 100 svjetskih zelenih destinacija, a sedma je na svijetu u razdvajanju otpada jer je prije gotovo deset godina usvojila principe Zero Waste grada. Kontejneri su smješteni ispod zemlje što je vizualno vrhunski osmišljeno, a nema ni neugodnih mirisa. Do 2025. Ljubljana planira povećati stopu odvojenog prikupljanja otpada na impresivnih 78%.

Visine za kraj predivnog dana

Kad god sam u prilici penjem se pa tako ni Ljubljana nije prošla bez prelijepih kadrova iz visina. Ljubljanski grad je jedna od lokacija koju posjetim svaki put. Koristila sam žičaru sve do sada kada sam se pješice u strmom usponu penjala do dvorca iz bajke. Spomenula sam da je grad zelen, a na putu gore postoji prava šuma za jedinstven doživljaj. Spektakularni pogled na grad okružen planinama. Vidjeti zlatne krovove, vijugavu rijeku i lišće u bojama jeseni pravo je malo zadovoljstvo. Kasnije tog dana popela sam se na još jedan vrh. Doduše liftom na 13. kat Nebotičnika kako bih prije povratka uživala u zalasku sunca, pogledu na dvorac dok su mi Kamniške Alpe poručile da bi ih trebala uskoro posjetiti. Možda neću još njih, ali neku planinu vam donosim u sljedećem putopisu.

Fotografije: Erna Žganjar

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.