Grad po mjeri čovjeka

PUTOPIS ERNE ŽGANJAR: Kako je Sisak postao top grad za obrazovanje

Erna Žganjar
03.12.2023.

Kako je grad na Kupi koji datira iz 4. stoljeća danas postao mjesto za kvalitetan život te grad koji je uvršten među pet najboljih hrvatskih gradova u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih

Četvrtak je popodne, rok za predaju kolumne mi se bliži, listam foldere prenapučene slikama putovanja i mačke kad ugledam fotke iz Siska. Bila sam nedavno prvi put u Sisku i bilo mi je – a kako drugačije nego lijepo. Bez očekivanja od grada koji je bio poznat kao jedan od najvećih industrijskih gradova zahvaljujući rafineriji nafte, željezari, riječnoj luci, a poznat je i po mlinskoj i pekarskoj industriji ipak sam našla svoja dva favorita, šetnicu i utvrdu. Kako je ova jesen bila iznimno sunčana opet smo uspjeli uloviti prekrasan dan u gradu okruženom rijekama.

Prekrasno uređena šetnica uz Kupu

Centar grada i nije nešto posebno, ali ima zanimljivih detalja na trošnim zgradama ili uređenim banderama. Ne zadržavamo se dugo u samom centru nego nastavljamo do prekrasno uređene šetnice uz Kupu koja je THE mjesto. Zaista je. Sve je čisto, kafići su puni, obitelji šeću s malom djecom i psima. Zaustavljamo se na jednom mostu, divimo i produžujemo dalje do starog broda preuređenog u restoran.

Na kraju šetnice susrećemo gospodina s dva psa koji se obožavaju kupati. Uživamo u toj igri uigranog trojca. Prijateljica Maja, rođena Siščanka, mi veli da domaći sve ulice koje idu paralelno od Kupe ne zovu imenom nego prva, druga, treća i četvrta ulica. Svi znaju na što se misli. Sjetih se da u njemačkom Mannheimu centralne ulice imaju oblik i naziv po kvadratima. Simpatično je to i jednostavno za snalaženje.

Grad dobre socijalne politike i mladih

Uskoro smo sjeli na kavu i nakon nekog vremena moj nemirni duh imao je potrebu za novim informacijama. Upijajući sunce uz rijeku guglam o gradu i saznajem da je Sisak uvršten među pet najboljih hrvatskih gradova u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih. Logično, pomislim. Mala mjesta imaju jaču natalnu politiku te se obrazovni sistem može više posvetiti manjem broju djece.

Doznajem da Sisak spada među najstarije hrvatske gradove jer podaci datiraju iz 4. stoljeća, a prvotno ilirsko-keltsko ime Segestice se s s vremenom mijenjalo iako temelji današnjeg imena Sisak seže u rimsko doba. Kad smo kod povijesti vrijeme je da vas odvedem do utvrde, meni uz šetnicu najljepšeg dijela Siska. Samo nekoliko minuta vožnje automobilom od centra nalazi se Stari grad Sisak.

Idealno mjesto za trčanje i sat povijesti

Tvrđava je to iz 16. stoljeća i nalazi se u blizini ušća rijeke Kupe u Savu i velikim je dijelom prirodno zaštićena vodenim tokovima. Znam da je i ovo idealno mjesto za trčanje. Lagano kružimo oko utvrde i udišemo mir. No prije šest stoljeća tamo nije bilo tako mirno. U tvrđavi se odigrala jedna od najbitnijih bitki u europskoj povijesti, onoj poznatoj Bitki kod Siska koja se dogodila 22. lipnja 1593. godine i zahvaljujući njoj se odbio prodor Osmanlija u Europu.

Obnovljena utvrda danas predstavlja spomenik nulte kategorije, kulturno dobro nacionalnog značaja i jedan od rijetkih očuvanih primjeraka fortifikacijske arhitekture iz doba ratovanja s Osmanlijama. Nismo imali vremena za obilazak Gradskog muzeja koji se nalazi u samoj utvrdi, a prikazuje predmete pronađene iskapanjem i arheološkim istraživanjima kao i veliku maketu koja prikazuje bitku kod Siska. Obasjani suncem sjedamo u auto i vraćamo se u Zagreb.

Fotografije: Erna Žganjar

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.