FENOMEN ZVAN MONTY PYTHON: Zašto su nam i 54 godine kasnije smiješne njihove fore i koji je smisao života?

Lena Ivanović
10.09.2023.

Sve odgovore smo potražili u sjajnoj knjizi ‘Monty Python i filozofija’ koju su napisali George A. Reisch i Gary L. Hardcastle

Zašto se smijemo kada gospodinu Creosoteu eksplodira želudac od prežderavanja umjesto da plačemo?

Zato što u ovoj sceni nije ispunjen glavni uvjet za horor, a to znači da gostima i glavnom liku ne prijeti nikakva opasnost. Njega će nakon ove tragedije uredno zašiti, kao što će se i svaki klaun nakon udarca čekićem po glavi brže-bolje ustati. A to znači da ih mi ne doživljavamo kao ‘prava bića’ pa nemamo ni grižnju savjesti. S druge strane, osjećamo da je proždrljivi gad to i zaslužio.:)

Jesu li montipajtonovci nihilistička banda moralnih anarhista?

Ne, oni su više egzistencijalisti koji nam pokazuju da je moguće naći pravi put i da nećemo završiti u hedonizmu ili nihilizmu ako Bog ne postoji. Jer, kao što u skečevima vidimo da se nije dobro prežderavati, isto tako nije poželjno vjerovati ni u raspad svih vjernosti, što čini jedna žena koja poklanja svoju jetru nakon što joj dečki otpjevaju pjesmu koja kaže da su ljudi posve beznačajno zrno prašine u moćnom svemiru.

Znači ništa od Raja i ideje transcendentalizma?

A vi, mislite da se isplati biti pokoran kada Raj izgleda kao zabava u banani, gdje iskvarcani starci gledaju unedogled ‘Moje pjesme, moji snovi’ i ‘Ralje 1,2,3’?

Koji bi ih filozof volio?

Još je Camus tvrdio da je apsurd sukob između racionalne osobe i indiferentnog svemira. Uostalom, u filmu ‘Brianov život’, glavni lik kaže: ‘Sve ste krivo shvatili. Nisam ja nikakav mesija. Ne morate me slijediti već morate misliti svojom glavom.’

I, koji je onda smisao života?

Kao što kaže Palin u istoimenom filmu: ‘Pokušajte biti dobri prema drugim ljudima, izbjegavajte jesti masnu hranu, pročitajte dobru knjigu, šećite i pokušajte živjeti u miru s ljudima drugih vjera.’

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.