Vaša najbolja verzija?

JE LI #THATGIRL NOVA BARBIE FILOZOFIJA: A tek smo se riješili iluzije da je uz malo truda moguće doseći savršenstvo

Aleksandra Orlić
08.07.2023.

Kako je moguće da je na TikToku oživio trend koji promovira standardizirane tipove ljepote, kult usavršavanja i vječne optimizacije kao da smo svi mi obični programi koji se vječno moraju apdejtati.


Dok nestrpljivo čekamo film „Barbie“ i kako će se najpoznatija Miss Perfect snaći u stvarnom svijetu kada je izbace zbog nesavršenosti, na TikToku se pojavila – ona. Zovite je kako želite – Gospođica Savršena, Ona Sve Zna, Hodajuća ambicija ili kako joj tepaju na TikToku pod hashtagom That Girl. Riječ je o trendu koji vrlo slikovito propagira kako svi mi možemo postati bolja verzija sebe, samo ako se malo potrudimo – ranije ustati, zdravije jesti, bolje se organizirati, više mejlova poslati, redovito skidati šminku prije spavanja, meditirati, uvijek biti sjajno raspoložen, ne znati što je to bad hair day, a kamoli bad day… Kao da je najveći grijeh na svijetu – ne iskoristiti svoje potencijale do maksimuma te ne ostvariti svoj američki san.

Dizanje u cik zore zbog treninga i granole

Mislite da pretjerujemo? Osvrnimo se malo oko sebe. Nedavno je i Jennifer Aniston priznala da je toliko mučila svoje tijelo strogim režimom prehrane, a još više s napornim treninzima zbog kojih se ustajala u cik zore da se trenutno ne može normalno spustiti stepenicama bez da se drži za ogradu. Ništa bolja nije niti glavna junakinja u filmu „Circle“ (glumi ju Emma Watson) koja na razgovoru za posao u gigantskoj korporaciji koja uvelike podsjeća na Google – na pitanje što bi smatrala najvećim promašajem u životu odgovara da bi je slomila činjenica da nije ostvarila svoj maksimum.

Jane Fonda se klonirala?

No ako bacite pogled na TikTok možete saznati da je hashtag ThatGirl u kojima milijuni djevojka snimaju videa na temu kako biti bolja verzija sebe pregledan više od 8 milijarde puta. Nešto kao da pred sobom imamo kloniranu verziju Jane Fonda koja nas svesrdno uvjerava da je super figuru moguće imati ako svesrdno vježbamo aerobik, zanemarujući pri tom da je pri tome razvila i opasne poremećaje u prehrani.

Od luzera do pobjednika uz dovoljno truda i rada

No što je toliko loše u američkom snu, granoli, zelenim smoothijima i meditaciji? I zar nismo uživali u desetinama filmova koji su nam dokazivali da se zahvaljujući opasnom radu i trudu od luzera možete uzdići do pobjednika, ako ne i milijunaša. Istina, ova protestantska ideja je vrlo privlačna, osim što u njoj postoji jedan ali. Naime, svijet nije hollywoodski film gdje baš sve ovisi o tome koliko nešto jako želite i na tome radite. Osim što ponekad krade dobru dozu ljudskosti i sprečava nas u tome da otkrijemo što je dosada, prepuštanje užicima bez da brojimo kalorije, ponekad nešto i zgriješimo, nego nas istinski ubija u pojam ako ne uspijemo.

Selfcare ili mučenje same sebe?

Najbolje je to otriježnjenje opisao britanski pisac Toby Young u knjizi „Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi“, a prema kojoj je snimljen i film. Ta sjećate se ludosti koje izvodi u redakciji magazina Vanity Fair. Uspoređujući iskustvo rada kao novinara u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama Toby zaključuje da u njegovoj rodnoj zemlji i dalje postoje neke manje ili više nevidljive prepreke da u životu ostvarite što god naumite, dok se u Americi prodaje priča da ako u nečemu ne uspijete, svu krivicu možete svaliti samo i na isključivo na sebe te na činjenicu što se niste dovoljno trudili.

Traži se hitno neki ljenjivac…

Ništa manje nije kritična prema američkoj kulturi vječitog rada i spisateljica Laura Kipnis koja u knjizi „Protiv ljubavi“ otvoreno kritizira tu vječnu želju da se i na ljubavi mora raditi. Jer ako vam veza ne uspije, zna se tko je kriv. ThatGirl koja nije dovoljno ulagala u vezu, nije platila šrinka, nije provodila kvalitetno vrijeme zajedno sa svojim partnerom. Ne znamo za vas, ali upravo nam se rodila želja da ponovo izvučemo s polica jednu staru zaboravljenu francusku knjigu naslovljenu „Pohvala lijenosti“. Ima li koji ljenjivac na TikTiku koji bi htio pokrenuti trend – Not That Girl, pitamo se dok lagano tonemo u san i prekidamo tekst prije kraja, jer nam je baš tako doš…

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.