KAKO IZAĆI NA KRAJ S TEORETIČARIMA ZAVJERE: Vodič za raspravu koji ne uključuje pokidane živce

Nika Kovačić
18.06.2023.

Žive u svom nerealnom svijetu, okreću istinu naglavačke i provociraju sve apsurdnim argumentima. Umjesto da izgubite živce zbog njih, naučite kako im stati na kraj.

Ljubitelji teorija zavjere, nevjerni Tome koji misle da je briga za okoliš samo bezvezna propaganda te oni najgori – koji će vas satima uvjeravati kako je feminizam danas pot- puno nepotreban te da je razlika u plaćama među spolovima obična izmišljotina. Kamo god pogledate, oni su svuda oko vas – sjede za vašim obiteljskim stolom, viču za mikrofonima, trolaju na društvenim mrežama… Svi ti opičeni tipovi s kojima se uopće ne može raspravljati jer su uvjereni u svoju jednu i jedinu apsolutnu istinu koju su, naravno, spremni braniti do posljednjeg daha. Naravno da je ponekad lakše povući se, držeći se onog “pametnome dosta”. No ovaj nam je put doista prekipjelo jer mnoge ideje ne samo da su uvrnute i sulude nego i opasne. Evo kako izaći na kraj s teoretičarima zavjera i suludih teorija.

Prvo saslušajte

Naravno da je teško nekoga mirno slušati a da ga ne prekinete dok objašnjava kako nam Bill Gates planira ugraditi čipove, da, točno iza uha – kako bi nas, kao najveći stalker, danonoćno mogao kontrolirati. No ako to napravite, u laganoj ste prednosti jer ste a) stvorili ugodno okruženje i b) imate dovoljno vremena uočiti sve slabe točke nove teorije te bolje osmisliti svoju obranu.

Odložite ratnu sjekiru

Vruće debate koje uključuju prepucavanja, upadanja u riječ i uvrede TV producenti obožavaju, kao i gledatelji, no pokušajte zatomiti svoju agresiju i ne dolijevati ulje na vatru. To nipošto ne znači da se nećete suprotstaviti. Primjerice, u debati o muškim i ženskim plaćama pitanje je vremena kada će vam netko dobaciti: “Ali tko kaže da i muškarcima nije teško?“ U tom slučaju odgovorite: “Slažem se, ali to sada nije tema“ ili “Želiš li reći da je ok i dalje poticati neravnopravnost?“ A onda u sebi zakolutajte očima.

Ne pretjerujte s brojkama

Sugovornik vas je toli-ko iživcirao u raspravi o klimatskim promjenama da ste odlučili na njega sasuti cijelu artiljeriju brojki i podataka. I, što ste postigli? Druga strana se u nekom trenutku zatvorila. Štoviše, samo je dodatno učvrstila svoje stajalište. Zaboravite brojke jer izvori vam nisu isti i vjerojatno ih ne poštujete (on ima blogerske ili hakerske, a vi baratate javnim statistikama). Umjesto toga, fokusirajte se na konkretan primjer koji ćete prikazati što plastičnije i uvjerljivije.

Postavljajte trik pitanja

Nije neka mudrost znati kako onaj tko postavlja pitanja kontrolira razgovor i drugu stranu stavlja u poziciju da objašnjava i opravdava. No ako ništa ne pomogne, izvucite iz rukava trik kojim se služe detektivi kada igraju najprljavije. Formulirajte pitanje tako da se vaš sugovornik neće moći poslužiti dokazima koji idu u prilog njegovoj teoriji. Umjesto da ga pitate “Zašto se ne želiš cijepiti protiv gripe?”, upitajte ga “Zašto bi se trebalo cijepiti protiv gripe ?” Tako ćete njihov mozak potaknuti na automatsko traženje pozitivnih primjera. Bravo, dobili ste diskusiju i bez ulaska u ring!

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.