Joga, trčanje, tenis

KAKO IZBJEĆI OZBILJNE OZLJEDE NA TRENINGU: Ne zovite odmah doktora. Samo nastavite čitati

Lena Ivanović
02.07.2023.

Online treninzi su u trendu – iako taj način vježbanja ima dobrih strana (nema miomirisa ni reda za traku za trčanje), opasnost od ozljede mnogo je veća. Pitali smo trenere kako je svesti na minimum

Joga

Zeznuli ste: Najčešća ozljeda u jogi je uganuće ručnog zgloba jer zglobovi nose težak teret, a često im nedostaje snage. Česte su i ozljede donjeg dijela kralježnice. Zbog položaja mosta i raznih okreta u kojima su noge fiksne mogu nastati bolovi u kralježnici.

Prevencija: Dobro zagrijte zglobove: u položaju stola (na sve četiri, koljena ispod bokova, zglobovi ruku ispod ramena) lagano se njišite praveći tijelom krugove dok ste oslonjeni na zglobove. Ručne zglobove možete ojačati i stišćući antistresnu lopticu dok gledate TV ili skrolate Instagramom. Kad je riječ o kralježnici, osluškujte što vam govori. Ako je riječ samo o blagom osjećaju neugode, zauzmite položaj djeteta – tako ćete odmah opustiti napete mišiće uz kralježnicu.

Lijek: Ako vas leđa ozbiljnije bole, nekoliko ih dana hladite ledom, zatim pokušajte ublažiti bol utrljavanjem kreme za zagrijavanje, odmorom ili sportskom masažom. Ručne zglobove također treba odmarati, a možete koristiti i udlagu kako biste ih dodatno zaštitili.

Foto: Unsplash

Trčanje

Zeznuli ste: Bolne potkoljenice česta su boljka trkačka, bilo da je riječ o početniku ili iskusnoj osobi. Bol nastaje kada se nožni mišići premore. Osjetit ćete neugodno zatezanje u prednjem dijelu potkoljenice, ponekad čak dok samo hodate. Treba paziti i na gležnjeve jer se lako može dogoditi istegnuće, osobito pri doskoku. Moguća je i plantarna fascioza – nije riječ o Pokemonu nego o neugodnom stanju kada ne možete trčati, hodati ni stajati na nozi zbog bolova u stopalima, jednom ili oba.

Prevencija: Potkoljenice vas izdaju? Pokušajte koristiti pjenasti roler prije i nakon trčanja. Počnite sa 30 do 60 sekundi rolanja po listovima pa postupno prelazite na ostale dijelove nogu. Imajte na umu i da će stojeća plantarna fleksija stopala (stanite uspravno i dižete se što više možete na nožnim prstima) ojačati listove.Izvodite tri serije po 12 do 15 ponavljanja dva do tri puta tjedno. Gležnjeve ćete sačuvati pravilnim odabirom obuće. Neka vam u trgovini sportskom obućom analiziraju korak pri trčanju – možda će vam trebati pola broja veća obuća.” I pratite podlogu: ako postaje nestabilna ili skliska, budite oprezniji.

Lijek: Ako ste se već ozlijedili, odmor vam treba biti na prvome mjestu. Uganuće gležnja zahtijeva držanje noge u povišenom položaju, led i potpunu apstinenciju od trčanja. Kod plantarne fascioze i bolnih potkoljenica dovoljan je višednevni odmor od trčanja.

Foto: Unsplash*

Tenis


Zeznuli ste: Nije teško pogoditi koja je ozljeda u tenisu najčešća – riječ je o teniskom laktu. Najbolnije je mjesto na kojem se mišići i tetive podlaktice spajaju s vanjskim dijelom lakta. Za teniski je lakat karakteristična slabost ruke i ramena, a loša je tehnika rezultat činjenice da tenisač pri udarcu ne koristi cijeli kinetički lanac, primjerice, pri servisu, u što računamo i noge.

Prevencija: Važno je dobro se zagrijati. Pokušajte s jednostavnim vježbama mobilnosti za gornji i donji dio tijela pa dodajte vježbe s gumenim trakama te vježbe za rotatore kako biste aktivirali mišiće ramena. Ne bi bilo loše zagrijati se prije meča udarcima o zid. I nikako ne zaboravite vježbe opuštanja nakon treninga.

Lijek: Odmorite se, tretirajte ledom ozlijeđeno područje i koristite nesteroidne protuupalne lijekove poput ibuprofena. Ako bol ne prestane nakon sedam do deset dana, potražite savjet liječnika ili fizijatra. Ako se simptomi ponovno pojave kada nastavite igrati, možda bi bilo pametno razmisliti o tehnici igranja – možda je vrijeme za instrukcije iz tenisa.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.