VAL ODUŠEVLJENJA I MIRA

KAKO NAJBRŽE UPLOVITI U FLOW: Znamo 3 načina kako biti fokusiran, a opet tako opušten

Lena Ivanović
08.04.2024.

Zvuči gotovo nemoguće – istodobno biti tako fokusiran, a opet tako opušten, bezbrižan i veseo kao da ništa ne radite nego meditirate. Znanstvenici su konačno pronašli načine kako najbrže aktivirati centar za flow i upasti u to čudesno stanje uma i tijela

Kada je Sofia Coppola snimala svoj kultni film “Izgubljeni u prijevodu”, koji je istog trenutka postao simbol za sve izgubljene generacije, nije ni slutila koliko će riječ izgubljen postati poželjna. Uostalom, nije ponekad ni loše biti izgubljen u velikom gradu, u prijevodu ili u samom sebi, jer život nije čvrsta rutina, mirno more, a kamoli sidro za koje se trebamo grčevito držati. Znaju to jako dobro svi oni koji su se i sami ponekad izgubili, bilo da je riječ o ljubavi, slikarstvu, trčanju, hodanju, plivanju… A još bolje oni koji su postigli to famozno stanje između izgubljenosti i iznimne fokusiranosti, ali tako da nisu morali aktivirati GPS ili zvati gorsku službu, nego su iz flowa izišli kao preporođeni – puni snage, mira, odličnih ideja i rezultata.

Stanje između meditacije, prosvijetljenosti i super koncentracije

No kako postići to čudesno stanje – nešto između meditacije, prosvijetljenosti i super koncentracije, i to bez korištenja droga, pitali su se godinama znanstvenici. Britanski tim sa Sveučilišta Bath otkrio je da postoji neka tajna veza između flowa i čestog bavljenja sportom ili omiljenim hobijem. Drugi su pak otkrili da flow drastično povećava motivaciju te da je najbolji lijek protiv pregaranja na poslu ili u vezi.

No tek su američki znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija došli do odgovora koje konkretno aktivnosti najbrže vode do flowa. Naime, nakon što su pomno proučili mozak 140 gejmera, došli su do zaključka da aktivnost kojom se bavite mora potpuno zaokupiti mozak, ali ne smije biti preteška da vas odvede u frustraciju. Hm, što sada odabrati, vjerojatno se pitate. Ako pak nemate ideju kojom biste se aktivnošću mogli baviti, evo nekih skroz neočekivanih ideja…

Dragi susjedi, sorry, ali bubnjevi su mi terapija!

Tako je barem dokazano u jednoj londonskoj studiji provedenoj na Royal College of Music. Nakon deset tjedana tečaja bubnjanja, 38% simptoma vaše depresije netragom će nestati. Ok, možda nestanu i vaši susjedi koji će poželjeti pobjeći glavom bez obzira od sve te buke, ali znanstvenici tvrde da doista postoji neka sinkronizirana veza između vašeg bjesomučnog lupanja i neuroplastičnog “fajntjunanja” vašeg mozga.

Stefan Lupino dobiva konkurenciju!

Možda su Finci sa Sveučilišta Tampere samo htjeli reklamirati svoje prirodne ljepote i naglasiti junačku vikinšku povijest, ali rad s drvom i boravak u prirodi navodno najbrže dozivaju flow stanje uma. Ako nemate talent za kiparenje, dobro će doći i staro dobro cijepanje drva. Pogotovo u ovim kriznim vremenima poskupljenja plina.

Pentranje i penjanje

Sada će drugi sportovi biti ljubomorni, ali u studiji objavljenoj u stručnom magazinu BMC Psychiatry tvrdi se da je penjanje po stijenama daleko učinkovitija aktivnost od svih ostalih u borbi s deprom, tjeskobom i anksioznosti. Hm, možda mikro doza opasnosti doista pomaže da nam se svakodnevica učini divnom i opet tako poželjnom!

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.