Anatomija ljubavi

KEMIJA STRASTI: Imamo formulu koja objašnjava kako se, u koga i zašto zaljubljujemo?

Lena Ivanović
16.04.2023.

Helen Fisher, stručnjakinja za ljubav i antropologinja, godinama se pitala isto – kako se i zašto zaljubljujemo baš u određenu osobu, a na 6,9999 milijardi smo otporni i ne bi s njima ništa započeli niti na pustom otoku. Evo i odgovora…

Ne bi li došla do pravih odgovora, Helen je anektirala 39.013 cura i frajera u potrazi za partnerom na dejting portalu Match.com te napisala i svoju petu knjigu “Anatomija ljubavi”. A rezultat je manje romantičan, a više pragmatičan, jer ispada da o tome najviše odlučuje biokemija, točnije rečeno dva spolna hormona – testosteron, oksitocin te dva neurotransmitera – serotonin i dopamin koji kolaju u našem tijelu.

Dakle, ovisno o kemijskom miksu koji se proizvodi u našem mozgu, u dijelu koji se zove ventralni tegmetum i gdje se nalazi sustav za nagrađivanje, strah, volju, ugodu, opsesiju, motivaciju, euforiju, ali i depresiju, svi se možemo svrstati u četiri glavna tipa karaktera – avanturist, direktor, diplomat i graditelj.

Nešto slično su doduše, ako se sjećate iz škole, tvrdili i stari Grci kada su govorili o četiri tipa ličnosti – sangvinik, melankolik, pragmatik i kolerik, samo sada imamo bolje mikroskope, ankete i magnetske rezonance i, naravno, celebe uz pomoć kojih možemo objasniti ovu kompliciranu shemu. A cilj romantične ljubavi koja se događa u glavi je samo jedan – naći što boljeg partnera s kojim bismo mogli stvoriti “jedinstvenu individuu”. Evo što kaže ljubavna jednadžba, tko najbolje paše s kim, kako i zašto.

Foto: Unsplash

GRADITELJ NA SEROTONINU Znate već kako djeluje serotonin – hormon sreće i ugode na depresivne ljude. Sve vam odjednom postaje super, izbalansirani ste i cool, druželjubivi, čvrsto stojite na zemlji, metodični ste, možda i religiozni, oprezni, ali ne i strašljivi. Volite osjećaj privrženosti, dom i veliku obitelj. Za vas su nekada u staroj Grčkoj govorili da ste zlatna sredina, a danas vam govore da ste stup društva. Vaše mane? Hm, možda jedino to da ste toliko dobri i izbalansirani da ponekad možete biti dosadnjikavi (i da vas vole samo naše mame). Slavni primjeri: princ William i Kate, Sandra Bullock te 28,6% svjetske populacije. Izbjegavajte avanturiste u širokom luku, a ako se zaljubite u graditelja, šanse da ćete doživjeti pedeset godišnjicu veze nisu male. Čestitamo!

Foto: Unsplash

AVANTURIST NA DOPAMINU Znatiželja, energija, kreativnost, spontanost, neovisnost, sklonost prema riziku, novom, avanturama, ugoda, znatiželja – doslovno teku vašim žilama u istoj mjeri kao i dopamin, neurotransmiter zaslužan za osjećaj ugode, a koji igra veliku ulogu pri liječenju Parkinsonove bolesti i šizofrenije. Naime, istraživanja govore da bi poneki oboljeli nakon terapije dopaminom znali prokockati cijelo bogatstvo i prevariti partnera s prvim koji naiđe. Dakle, nuspojave naslućujte i sami. Ovaj tip će dići sidro i odmagliti čim mu postane dosadno ili predvidljivo, bez da vam ponudi i trunku objašnjenja. Najbolje se slaže s isto takvim avanturistom, no šanse da ćete dugo potrajati nisu velike. Bez frke, lako ćete naći novog partnera, jer takvih kao vi je 26% na cijelom svijetu. Slavni primjeri su Jude Law i Sienna Miller, Richard Burton i Elizabeth Taylor, Nicholas Sarkozy i Carla Bruni, princ Harry. Hm, sad se pitamo išto bi bilo da je bio prvorođeni.

Foto: Unsplash

DIREKTOR NA TESTOSTERONU Što nam čini najmuževniji hormon koji je zaslužan za formiranje spolnih organa i muževnih obilježja najbolje pokazuju istraživanja. Naime, kada je testosteron ubrizgan neodlučnim ženama, one su odjednom postale hrabrije, odlučnije, agresivnije. A možete misliti što onda čini osobama koje su od malena izložene većoj koncentraciji testosterona – čini ih izuzetno koncentriranim na jedan cilj, direktnim, strogim, pragmatičnim. Nedostaci? Manjak empatije, skepsa, emotivna hladnoća. Slavni primjeri su Javier Bardem i Penelope Cruz, Angela Merkel… Kao što i sama praksa kaže, direktori se najbolje slažu, pazite sad vamo – ne s direktorima, već s nježnim tajnicama, pardon diplomatima. Možda i zato što ispada da na svijetu ima svega 9,7% direktorica, a 24,8 direktora. Hm, u želji da na svijetu ima više direktorica, zanemarit ćemo ovo pravilo pa kud puklo da puklo.

Foto: Unsplash

DIPLOMAT NA ESTROGENU Znate li što znači kada ste se kao mala beba kupali u estrogen kupki? To da vam je mozak tako strukturiran i izuzetno razgranat pa može poput najsenzibinijeg stabla od najmanjih detalja i informacija intuitivno stvoriti veću sliku te razviti empatiju prema sugovorniku do neviđenih razmjera. Ok, shvatili ste da pričamo o tom savršenstvu zvanom klasična žena. U prijevodu – vi ste idealist s velikom maštom, sanjar, imate sjajne socijalne vještine, izvrstan ste govornik te diplomat. Nadalje, dosljedni ste sami sebi, šarmantni, a može vam se i vjerovati (na svijetu ovom tipu pripada 35,8 žena te 20,4% muškaraca). Mane su vam sklonost melankoliji i da ponekad sumnjate sami u sebe. Najbolje se slažete s direktorima koji će vam posuditi malo svoje čvrstine. Ili zašto ne, možda s osobnom injekcijom testosterona, pa da vidimo u koga ćete se onda zaljubiti.

Naravno da nitko nije sto posto samo jedan tip. Često ispadne da ste recimo diplomat s crtama direktora ili avanturista, a ponekad da su sve tri ili četiri strane podjednako zastupljene u vama pa da vidimo sada komplikacija. Ako želite saznati više detalja o svom tipu ličnosti, testirajte se odmah na web stranici helenfisher.com.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Kažu da čovjek ima kapacitet kvalitetno se družiti i razgovarati s dvanaestak ljudi. Pa ipak, ne treba podcijeniti i veliku važnost onih mikro-poznanstava koje ponekad, kao u homeopatiji, čine čuda…

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Sanjamo fantastične događaje i najgadnije horor scenarije. Noću se svašta može dogoditi u našim snovima. No jesu li snovi glasnici iz podsvijesti ili samo otpadni proizvodi mozga koji spava?

terapija zelenilom

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.