Bez znoja nema ni sreće!

800 KALORIJA MANJE I DOPAMINA NA BACANJE: Znate li koji vas sport čini najsretnijim?

Lena Ivanović
22.12.2023.

Ne, nisu trčanje i planinarenje koji vas možda mogu ubaciti u flow stanje nego…

Kada bismo malo bolje pogledali oko sebe izgleda da nema čovjeka koji ne trči ili ne planinari, osim možda vas. I dosta, ove dvije aktivnosti su toliko meditativne i popularne da nema ni filma, TV emisije, knjige koja ih nije opjevala. Pa ipak, kako se natjerati na vježbanje ako niste sportski tip? Ok, čuli ste da je kortizol moguće izbaciti tako da se pošteno oznojite. No s druge strane, čuli ste da tako divan efekt na vaše tijelo koje naglo počinje lučiti hormone sreće ima i hladno tuširanje?

No ako poput nas još uvijek niste pronašli pravu vrstu sporta za sebe, ova vijest vas možda može inspirirati jer Sveučilište Turku je otkrilo koja vrsta sporta čovjeka koji vježba zapravo najviše čini sretnim. Riječ je o visokointenzivnom intervalnom treningu – skraćeno zvanom i HIIT koji značajno povećava oslobađanje endorfina i drugih opioidnih peptida u područjima mozga koja kontroliraju bol i emocije.

Foto: Unsplash

Što je HIIT?

HIIT je metoda treninga u kojoj se kratki, intenzivni intervali vježbanja izmjenjuju s kratkim razdobljima odmora. Ovi intervali mogu biti različito dugi ovisno o planu treninga i razini kondicije – tipično su između 20 i 60 sekundi.

Visoka intenzivnost troši puno kalorija i potiče metabolizam. Osim toga, HIIT poboljšava izdržljivost i snagu te potiče izgradnju mišića.

HIIT trening može uključivati različite vježbe, poput trčanja, vožnje bicikla, preskakanja užeta, burpeesa, čučnjeva ili sklekova. Trening se može izvoditi i s pomoću rekvizita poput utega ili elastičnih traka, ali i bez njih, no cilj je dovesti tijelo do svojih granica tijekom intenzivnih faza, a zatim se tijekom razdoblja odmora ponovno napuniti energijom.

Jer kada su isto istraživanje napravili na manje zahtjevnim satovima vježbanja, onima nakon kojih još možete normalno disati i otići na kavu, a da niste zajapureni, ispalo je da endorfin nije tekao u potocima. Pa ako vas ovo ne uspije podići s kauča, preostaje vam još samo hladan tuš. I 800 kalorija viška.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.