Bez znoja nema ni sreće!

800 KALORIJA MANJE I DOPAMINA NA BACANJE: Znate li koji vas sport čini najsretnijim?

Lena Ivanović
22.12.2023.

Ne, nisu trčanje i planinarenje koji vas možda mogu ubaciti u flow stanje nego…

Kada bismo malo bolje pogledali oko sebe izgleda da nema čovjeka koji ne trči ili ne planinari, osim možda vas. I dosta, ove dvije aktivnosti su toliko meditativne i popularne da nema ni filma, TV emisije, knjige koja ih nije opjevala. Pa ipak, kako se natjerati na vježbanje ako niste sportski tip? Ok, čuli ste da je kortizol moguće izbaciti tako da se pošteno oznojite. No s druge strane, čuli ste da tako divan efekt na vaše tijelo koje naglo počinje lučiti hormone sreće ima i hladno tuširanje?

No ako poput nas još uvijek niste pronašli pravu vrstu sporta za sebe, ova vijest vas možda može inspirirati jer Sveučilište Turku je otkrilo koja vrsta sporta čovjeka koji vježba zapravo najviše čini sretnim. Riječ je o visokointenzivnom intervalnom treningu – skraćeno zvanom i HIIT koji značajno povećava oslobađanje endorfina i drugih opioidnih peptida u područjima mozga koja kontroliraju bol i emocije.

Foto: Unsplash

Što je HIIT?

HIIT je metoda treninga u kojoj se kratki, intenzivni intervali vježbanja izmjenjuju s kratkim razdobljima odmora. Ovi intervali mogu biti različito dugi ovisno o planu treninga i razini kondicije – tipično su između 20 i 60 sekundi.

Visoka intenzivnost troši puno kalorija i potiče metabolizam. Osim toga, HIIT poboljšava izdržljivost i snagu te potiče izgradnju mišića.

HIIT trening može uključivati različite vježbe, poput trčanja, vožnje bicikla, preskakanja užeta, burpeesa, čučnjeva ili sklekova. Trening se može izvoditi i s pomoću rekvizita poput utega ili elastičnih traka, ali i bez njih, no cilj je dovesti tijelo do svojih granica tijekom intenzivnih faza, a zatim se tijekom razdoblja odmora ponovno napuniti energijom.

Jer kada su isto istraživanje napravili na manje zahtjevnim satovima vježbanja, onima nakon kojih još možete normalno disati i otići na kavu, a da niste zajapureni, ispalo je da endorfin nije tekao u potocima. Pa ako vas ovo ne uspije podići s kauča, preostaje vam još samo hladan tuš. I 800 kalorija viška.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.