Gdje su nestali lijepi snovi?

UGOVOR S VRAGOM: Je li istina da melatonin može uzrokovati noćne more?

Tamara Radan
15.10.2023.

Oko 85% odraslih ima barem jednu noćnu moru godišnje. No postoji li neka veza između melatonina i živopisnih snova te noćnih mora? Evo što kaže znanost…

Legli ste u krevet prije ponoći i toliko ste ‘uzburkali’ svoju posteljinu neprestanim okretanjem da vam se u tri ujutro čini kao uzburkano more, a vi izgubljena sirena koja bi učinila baš sve, samo da zaspi. Da, to znači da ne biste previše razmišljali između sljedećih opcija:


a) Želite li zaspati prirodnim putem u pet ujutro i probuditi se umorni u devet
b) Ma koji sad? Idem se dignuti i odraditi sve one zaostatke. Što je jedna probdjevena noć u moru mog života?
c) Dajte mi melatonin pa da odmah usnem i probudim se naspavana u devet. Nuspojava: imat ćete živopisne snove, a možda i noćne more.

Ako je vaš odabir opcija c) ili kako ga poetično zove u svom eseju “Oda tami” (2019), norveška novinarka Sigri Sandberg – hormon tame, nastavite čitati dalje. Naime, melatonin se najvećim dijelom izlučuje se u epifizi, smještenoj u središtu mozga, kad tijelo prestane primati signale od prirodne svjetlosti. Epifiza doživljava svoj trenutak slave između 3 sata ujutro i 4 sata ujutro.

Foto: Unsplash’


Bomboni od melatonina

Među njegovim funkcijama, melatonin nas priprema za spavanje širenjem krvnih žila i smanjenjem tjelesne temperature. Hormon je također vrlo snažan antioksidans, pružajući nam priliku da se revitaliziramo dok spavamo. No, što ako ste morali mijenjati vremenske zone, u stresnoj ste fazi života ili živite u kvartu koji bliješti svjetlima i nema tih roleta i škura koje bi mogle pristojno zamračiti vašu sobu?
Rješenje se nametnulo samo od sebe jer tzv. eksogeni melatonin koji se pojavio na tržištu u raznim oblicima – kao sprej, tablete, želatina, bombona.

Već 2018. godine, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association upozorilo je da se u Sjedinjenim Američkim Državama konzumira dvostruko više melatonina nego prethodnog desetljeća. Tijekom pandemije potrošnja ovog hormonskog dodatka dodatno se povećala – neki ljekarnici sjećaju se da su prodavali čak 30 kutija dnevno.

Foto: Unsplash+


Donosi li duže vrijeme u REM fazi sna noćne more?

No što je s tim noćnim morama? Prije odgovora, morat ćemo pomnije proučiti njegove mehanizme djelovanja. Naime, razlog zbog kojeg ljudi koriste dodatke melatoninu je dvojak: prvo, smanjuje vrijeme potrebno da zaspite za četiri do osam minuta; drugo, može povećati ukupno trajanje sna. Noćne more o kojima izvješćuje skupina korisnika melatonina mogu biti posljedica potonjeg. Kada melatonin produži ukupno trajanje sna, također produžuje vrijeme provedeno u REM (brzi pokret očiju) fazi sna.

Upravo je to faza u kojoj se većina snova događa. Stoga neki stručnjaci vjeruju da, budući da melatonin produžuje ovu fazu sna, može se činiti da izaziva noćne more kada zapravo samo omogućuje više vremena za snove. Sam po sebi, melatonin nije poznat po tome da utječe na to jesu li ti snovi dobri ili loši.

Stres kao glavni krivac

Osim toga, nedostatak sna često je posljedica psihološkog stresa. Iako žvakanje melatonske želatine prije spavanja može pomoći da brže zaspite i dulje ostanete budni, to ne rješava stres koji leži iza nesanice. Nažalost, ti isti psihički stresori također mogu izazvati noćne more. A budući da melatonin produžava fazu sna u kojoj sanjamo, može se činiti krivcem, iako to zapravo nije. Zanimljivo je da se vjeruje da melatonin smanjuje tjeskobu i stres; ali očito ne dovoljno da odbaci noćne more.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.