Kada ništa nije dovoljno slatko

PIZZA, ČOKOLADA, TOPLJENI SIR: Zašto tijekom menstruacije žudimo za kaloričnom hranom?

Lena Ivanović
24.06.2024.

Znate li u kakvoj su vezi hrana za kojom žudite za vrijeme menstruacije i vaša osjetljivost na inzulin u mozgu?

Noć u velikoj korporaciji. Sve je u mraku, samo nas iz hodnika gleda automat za kavu i grickalice. Sve je gotovo poluprazno, no najveći užas me snađe kada vidim da je red u kojima su inače naslagane čokolade i grickalice gotovo prazan. Naime, tijekom godina, mi cure smo razvile posebnu teoriju, jer postojale su gorke čokolade, one s visokim udjelom kakaa, one normalne i one toliko slatke koje nitko ne bi mogao podnijeti, osim ako nije u PMS-u. Možemo pretpostaviti da ste sada širom raširili oči jer ne znate o čemu pišemo, no mi smo stručnjaci. I priznajemo, da smo dosta dugo razmišljali zašto je naš omiljeni proizvođač sladoleda povukao s tržište onu ubitačno dobro slatku bombu smiskanu od mlijeka, čokolade, meda, nugata i ruma. I ne bi li to trebalo stajati na policama self-helpa?

Craving food

Šalu po stranu, jer društvene mreže su pune šala na tzv. craving food i nije prvi put da su se znanstvenici odlučili pozabaviti tom temom. Istraživanje iz 2016. godine sugeriralo je da žudnja za slatkim i slanim odgovara usponu i padu različitih reproduktivnih hormona: estradiola (ili estrogena) i progesterona, koji potiču našu želju za ugljikohidratima te užasno slatkom hranom.

Foto: Unsplash+

No to nisu jedini hormoni odgovorni za fluktuacije vašeg okusa i vučjeg apetita. Naime, za vrijeme menstruacije, razine serotonina također padaju, dok se razine kortizola neprestano povećavaju. Smanjenje hormona sreće u kombinaciji s povećanjem stresnog hormona je krivo da vi žudite za slatkim namirnicama kako biste ponovno podigli razine serotonina i razveselili se.

Veza između inzulina i kalorične hrane

Iako su se mnoga istraživanja usredotočila na ulogu estrogena-progesterona i serotonina-kortizola u menstruacijskim žudnjama, sada je provedeno i istraživanje koje istražuje povezanost između osjetljivosti na inzulin u mozgu i menstrualnih žudnji povezanih s hranom. Znanstvenici su regrutirali 11 žena za prvi dio istraživanja kako bi izmjerili osjetljivost mozga na inzulin tijekom dviju različitih faza menstrualnog ciklusa: folikularna faza, koja je povezana s pripremom tijela za ovulaciju jajeta, i lutealna faza, koja se javlja nakon ovulacije kada jaje čeka oplodnju.

Foto: Unsplash+

Rezultati su pokazali da mozak tijekom folikularne faze pokazuje veću osjetljivost na inzulin; tijekom lutealne faze, osjetljivost se smanjuje, a otpornost na inzulin se povećava. Ove fluktuacije mogu poremetiti regulaciju proizvodnje energije za tijelo i potencijalno ometati ulogu inzulina u kontroli apetita te regulaciji razine glukoze i metabolizma.

Drugi dio eksperimenta imao je za cilj potvrditi dosadašnje zaključke istraživača. Korištenjem neuroimaginga za ispitivanje aktivnosti mozga tijekom menstrualnog ciklusa – ovaj put s drugom grupom od 15 žena – istraživači su naišli na sličan obrazac osjetljivosti na inzulin u hipotalamusu, ili “centru za kontrolu” unosa hrane i metabolizma. Sada kada imamo i stručno pojašnjenje, imamo konačno i crno na bijele dokaze kojim se možemo obratiti i službenim institucijama da vrata na tržište ona superslatki sladoled, jer tijelo treba osluškivati, ali i slušati, zar ne?

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Ugrožena vrsta

Prve snimke „izumrlog“ morskog psa sklata daju nadu za oporavak ove kritično ugrožene vrste

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Ženska perspektiva

Društvene mreže pravo su vrelo svakojakih trendova, a na TikToku se u posljednje vrijeme može naći preko pola milijarde videa s heštegom #femalegaze. Pa što je uopće „ženski pogled“?

Inspiracija more

Čak i ako smo daleko od godišnjeg i morskih dubina, na sve njegove lijepe i opasne strane mogu nas podsjetiti ovi omiljeni filmovi

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.