Kada ništa nije dovoljno slatko

PIZZA, ČOKOLADA, TOPLJENI SIR: Zašto tijekom menstruacije žudimo za kaloričnom hranom?

Lena Ivanović
15.10.2023.

Znate li u kakvoj su vezi hrana za kojom žudite za vrijeme menstruacije i vaša osjetljivost na inzulin u mozgu?

Noć u velikoj korporaciji. Sve je u mraku, samo nas iz hodnika gleda automat za kavu i grickalice. Sve je gotovo poluprazno, no najveći užas me snađe kada vidim da je red u kojima su inače naslagane čokolade i grickalice gotovo prazan. Naime, tijekom godina, mi cure smo razvile posebnu teoriju, jer postojale su gorke čokolade, one s visokim udjelom kakaa, one normalne i one toliko slatke koje nitko ne bi mogao podnijeti, osim ako nije u PMS-u. Možemo pretpostaviti da ste sada širom raširili oči jer ne znate o čemu pišemo, no mi smo stručnjaci. I priznajemo, da smo dosta dugo razmišljali zašto je naš omiljeni proizvođač sladoleda povukao s tržište onu ubitačno dobro slatku bombu smiskanu od mlijeka, čokolade, meda, nugata i ruma. I ne bi li to trebalo stajati na policama self-helpa?

Craving food

Šalu po stranu, jer društvene mreže su pune šala na tzv. craving food i nije prvi put da su se znanstvenici odlučili pozabaviti tom temom. Istraživanje iz 2016. godine sugeriralo je da žudnja za slatkim i slanim odgovara usponu i padu različitih reproduktivnih hormona: estradiola (ili estrogena) i progesterona, koji potiču našu želju za ugljikohidratima te užasno slatkom hranom.

Foto: Unsplash+

No to nisu jedini hormoni odgovorni za fluktuacije vašeg okusa i vučjeg apetita. Naime, za vrijeme menstruacije, razine serotonina također padaju, dok se razine kortizola neprestano povećavaju. Smanjenje hormona sreće u kombinaciji s povećanjem stresnog hormona je krivo da vi žudite za slatkim namirnicama kako biste ponovno podigli razine serotonina i razveselili se.

Veza između inzulina i kalorične hrane

Iako su se mnoga istraživanja usredotočila na ulogu estrogena-progesterona i serotonina-kortizola u menstruacijskim žudnjama, sada je provedeno i istraživanje koje istražuje povezanost između osjetljivosti na inzulin u mozgu i menstrualnih žudnji povezanih s hranom. Znanstvenici su regrutirali 11 žena za prvi dio istraživanja kako bi izmjerili osjetljivost mozga na inzulin tijekom dviju različitih faza menstrualnog ciklusa: folikularna faza, koja je povezana s pripremom tijela za ovulaciju jajeta, i lutealna faza, koja se javlja nakon ovulacije kada jaje čeka oplodnju.

Foto: Unsplash+

Rezultati su pokazali da mozak tijekom folikularne faze pokazuje veću osjetljivost na inzulin; tijekom lutealne faze, osjetljivost se smanjuje, a otpornost na inzulin se povećava. Ove fluktuacije mogu poremetiti regulaciju proizvodnje energije za tijelo i potencijalno ometati ulogu inzulina u kontroli apetita te regulaciji razine glukoze i metabolizma.

Drugi dio eksperimenta imao je za cilj potvrditi dosadašnje zaključke istraživača. Korištenjem neuroimaginga za ispitivanje aktivnosti mozga tijekom menstrualnog ciklusa – ovaj put s drugom grupom od 15 žena – istraživači su naišli na sličan obrazac osjetljivosti na inzulin u hipotalamusu, ili “centru za kontrolu” unosa hrane i metabolizma. Sada kada imamo i stručno pojašnjenje, imamo konačno i crno na bijele dokaze kojim se možemo obratiti i službenim institucijama da vrata na tržište ona superslatki sladoled, jer tijelo treba osluškivati, ali i slušati, zar ne?

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.