Noć u velikoj korporaciji. Sve je u mraku, samo nas iz hodnika gleda automat za kavu i grickalice. Sve je gotovo poluprazno, no najveći užas me snađe kada vidim da je red u kojima su inače naslagane čokolade i grickalice gotovo prazan. Naime, tijekom godina, mi cure smo razvile posebnu teoriju, jer postojale su gorke čokolade, one s visokim udjelom kakaa, one normalne i one toliko slatke koje nitko ne bi mogao podnijeti, osim ako nije u PMS-u. Možemo pretpostaviti da ste sada širom raširili oči jer ne znate o čemu pišemo, no mi smo stručnjaci. I priznajemo, da smo dosta dugo razmišljali zašto je naš omiljeni proizvođač sladoleda povukao s tržište onu ubitačno dobro slatku bombu smiskanu od mlijeka, čokolade, meda, nugata i ruma. I ne bi li to trebalo stajati na policama self-helpa?
Craving food
Šalu po stranu, jer društvene mreže su pune šala na tzv. craving food i nije prvi put da su se znanstvenici odlučili pozabaviti tom temom. Istraživanje iz 2016. godine sugeriralo je da žudnja za slatkim i slanim odgovara usponu i padu različitih reproduktivnih hormona: estradiola (ili estrogena) i progesterona, koji potiču našu želju za ugljikohidratima te užasno slatkom hranom.
No to nisu jedini hormoni odgovorni za fluktuacije vašeg okusa i vučjeg apetita. Naime, za vrijeme menstruacije, razine serotonina također padaju, dok se razine kortizola neprestano povećavaju. Smanjenje hormona sreće u kombinaciji s povećanjem stresnog hormona je krivo da vi žudite za slatkim namirnicama kako biste ponovno podigli razine serotonina i razveselili se.
Veza između inzulina i kalorične hrane
Iako su se mnoga istraživanja usredotočila na ulogu estrogena-progesterona i serotonina-kortizola u menstruacijskim žudnjama, sada je provedeno i istraživanje koje istražuje povezanost između osjetljivosti na inzulin u mozgu i menstrualnih žudnji povezanih s hranom. Znanstvenici su regrutirali 11 žena za prvi dio istraživanja kako bi izmjerili osjetljivost mozga na inzulin tijekom dviju različitih faza menstrualnog ciklusa: folikularna faza, koja je povezana s pripremom tijela za ovulaciju jajeta, i lutealna faza, koja se javlja nakon ovulacije kada jaje čeka oplodnju.
Rezultati su pokazali da mozak tijekom folikularne faze pokazuje veću osjetljivost na inzulin; tijekom lutealne faze, osjetljivost se smanjuje, a otpornost na inzulin se povećava. Ove fluktuacije mogu poremetiti regulaciju proizvodnje energije za tijelo i potencijalno ometati ulogu inzulina u kontroli apetita te regulaciji razine glukoze i metabolizma.
Drugi dio eksperimenta imao je za cilj potvrditi dosadašnje zaključke istraživača. Korištenjem neuroimaginga za ispitivanje aktivnosti mozga tijekom menstrualnog ciklusa – ovaj put s drugom grupom od 15 žena – istraživači su naišli na sličan obrazac osjetljivosti na inzulin u hipotalamusu, ili “centru za kontrolu” unosa hrane i metabolizma. Sada kada imamo i stručno pojašnjenje, imamo konačno i crno na bijele dokaze kojim se možemo obratiti i službenim institucijama da vrata na tržište ona superslatki sladoled, jer tijelo treba osluškivati, ali i slušati, zar ne?
Naslovna fotografija: Unsplash