Spasimo morske konjiće

NAJVEĆI ROMANTIČARI ISPOD MORA: Flert traje satima, a veza cijeli život

Tamara Radan
02.02.2024.

Ajde iskreno, što znate o ovim simpatičnim bićima osim da u ritmu muzike za ples čagaju u crtićima kao što su Mala sirena i Tom i Jerry. Ako je to jedini odgovor, čitajte dalje.

Tko ih ugrožava? U Aziji je običaj ići u lov na morske konjiće da bi se od njih spravljali čudotvorni lijekovi (najpoznatiji je Seahorse Genital Tonic Pills – varijanta Viagre). Do sada je poznato pedesetak lijekova koji sadrže neke supstance morskih konjića, od onih protiv bolova u nogama, poremećaja disanja,, inkontinencije, bolesti bubrega, ateroskleroze. Ugrubo rečeno, 75 zemalja trguje morskim konjićima, a među njima prednjače Filipini, Kina, Singapur, Tajvan, gdje konjići slove kao čudotvorna droga.

Koliko ih se godišnje ulovi? 24 milijuna komada.

Vrste: Pravo ime im je Hippocampus abdominalis. Visina im varira od 2 do 32 cm, a za sada su zabilježene 32 vrste. Za 2-3 minute morski konjići mogu promijeniti boju i prilagoditi se pozadini.

Foto: Unsplash

Neprijatelji u vodi? Uglavnom ih nema, jer se konjići dobro prilagođavaju okolini. No, to im je i velika mana, jer su se malo ulijenili, pa ne bježe ni pred roniocima.

Kako se seksaju? Duuugo. Ples zavođenja im traje 9 sati, a on se ponavlja svaki drugi tjedan prije nego stupe u spolni odnos. Prvo se konjići približe glavicama, zatim se zagrle repićima, a ostalo zamišljajte sami… S tim da ovoga puta ženka oplođuje mužjaka koji donosi male potomke u morski svijet. Najveća fora: konjićima su ljubavnici nepoznanica, budući da si ostaju vjerni cijeli svoj životni vijek.

Karijera po mitovima i na filmu: Grčki bog mora Nerej jaše na hipokampu, kombinaciji ribe i konja. Nekoliko tisućljeća kasnije konjići su postali omiljeni lik u Disney crtićima, a ako bismo morali nominirati najbolju koreografiju za ovogodišnju dodjelu Oscara biramo ples u vlakiću – prvo ide mama, zatim tata pa njihovi klinci.

Kako ih spasiti? Brian Giles, biolog i voditelj internacionalnog Project Seahorse iz kanadskog Vancouvera predlaže rezervate za konjiće – bazen velik 33 hektara i metodu sortiranja. Primjerice, trudni konjići u jedan odjel, mlađarija u naponu snage ide u treći, a klinčarija u vrtić. A što možete vi učiniti? Bacite pogled na super projekt Seahorse Story i pridružite se hvalevrijednim inicijativama za očuvanje ugroženih vrsta.

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

Ne želite li ovo proljeće provesti u gipsu gledajući druge kako jure na rolama mimo vas i naravno impresioniraju komade, dobro proučite sljedećih 15 točaka.

Sušenje 3.0

Je li moguće da smo godinama živjeli u zabludi i na posve pogrešne načine sušili mokre mobitele?

Knjiga s posebnom porukom

Uostalom, bilo je logično kada je svijet u međuvremenu podgrijao i onaj nano-trend iz devedesetih. Ajmo vidjeti što se može vratiti iz srednjeg vijeka

Perle od oniksa i djetelina s četiri lista

Sarah McCann, stručnjakinja za trendove iz luksuzne tvrtke za dijamantni nakit Diamonds Factory, identificirala je amajlije Meghan, Kate i preminule kraljice

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.