Nije ime vašeg ljubimca, ali ste blizu...

LAKO HAKERIMA TAKO: Ovo su najpopularnije lozinke koje biste trebali izbjegavati

Lena Ivanović
05.11.2023.

Kako su pojmovi koje najčešće guglamo online postali copy paste metodom ono najbolje što možemo smisliti kao lozinke. I zar doista ne možemo smisliti ništa jače od Taylor Swift i Bennifer? Vrijeme je da u igru pozovemo i umjetnu inteligenciju

Vjerojatno se svatko od nas ponekad našao u situaciji da je sjedio preko puta tehnološki obrazovane osobe i paranoika koja mu je objašnjavala zašto je lozinka tipa #j7%900Urksk33*!frl+87 puno bolji izbor od vašeg nadimka ili kućnog ljubimca na koje je naprosto nalijepljena godina ili datum vašeg rođenja, no što kada smo se svi mi stotinu puta našli u situaciji da tu lozinku trebamo ukucati negdje usred noći, kada su nam baterije na mobitelu otkazale poslušnost ili nakon tri čaše previše. I nema šanse da ćemo tu kompleksnu lozinku upamtiti. Treba pojednostavniti život. No, s druge strane, kada kažemo pojednostavniti, to sigurno ne znači – servirati sve hakerima na pladnju.

Ime ljubimca ili najdraže pjevačice?

No ono što nas je najviše iznenadilo kada smo pogledali listu najpopularnijih (čitaj – najprozirnijih lozinki godine) je to da one naprosto previše sliče najguglanijim trendovima godine te da zapravo najčešće koriste imena poznatih osoba. Okej, ovo je ipak napredak od toga da koristite inačice svog imena. Pa ako bismo po uzoru na glazbene liste radili liste najpopularnijih celeba izgleda da razlike nema, jer lozinke kao što su one – Taylor Swift i Bad Bunny su pri samom vrhu, a za vratom im dišu Jennifer Lopez, Ben Affleck i Elon Musk koji su zajedno korišteni 46.000 puta.

A tantijemi za lozinke?

Hm, znači li to da bi se zvijezde mogle obogatiti na tantijemima za lozinke, samo da se netko lukav toga dosjeti, jer deseti album Taylor Swift naslovljen “Midnights”, koji joj je navodno donio 214 milijuna eura prihoda, odgovoran je za to da su lozinke poput “Taylor”, “Taylor Swift”, “Swiftie” i “midnights” korištene čak 186.000 puta. I status Bad Bunnya kao najstreamanijeg izvođača na Spotifyju u 2022. godini je očito doveo do toga da su “Bad Bunny”, “Tití” i “Verano” iznimno često korišteni kao lozinke. Naime, dvije potonje riječi pripadaju njegovim najpopularnijim pjesmama (“Tití Me Preguntó”, “Un Verano Sin Ti”) i pojavljuju se čak 141.000 puta.

No nisu samo glazbenici i celebi dobra inspiracija za prozirne lozinke, jer tu su i društveni i politički događaji. Primjerice, kada je Elon Musk preuzeo Twitter, hakeri su znali da su korisnici diljem svijeta početi učestalo koristiti lozinke kao što su “twitter” i “elon musk” (74.000 puta). A kada je svijet napustila britanska kraljica Elizabeta – lozinke poput “Queen”, “Queen Elizabeth” i “Royal Family” su prošle godine korištene čak 167.000 puta.

Pitaj AI kada sam ne možeš smisliti jaku lozinku

Pa kada je već inspiracija za kreativne i sigurne lozinke tako slaba, zašto ne bismo pitali umjetnu inteligenciju da nam predloži neko jednostavno i neprobojno ime.

$uN!5h1N3&R@1N
“Ova lozinka koristi kombinaciju velikih slova, malih slova, brojeva i posebnih znakova, čineći je izuzetno sigurnom. “Sunshine” i “Rain” su riječi koje su lako pamtljive, ali dodatak znakova i brojeva čini lozinku znatno složenijom i otpornijom na hakiranje”, kaže ChatGPT. Što još reći nego – nadamo se da ćete se i nakon pet koktela više moći prisjetiti fraze – “sunshine on a rainy day”.

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.