Ljubavni napitak? Ne, nego pogled!

PALI LI ‘TROKUT METODA’ U FLERTU? Je li ovo najluđa stvar smišljena na TikToku – kako natjerati nekoga da se zaljubi u vas

Nika Kovačić
16.07.2023.

Sezona je kiselih krastavaca pa smo stavili krastavce na oči ne bismo li ih malo odmorili. Jer ako je vjerovati ovom TikToku trendu – trebat ćemo odmorne oči za fatalne poglede

Priznajemo, tijekom života smo svašta čuli, ali i primijenili – i to ne samo od prijatelja, velikih zavodnika, stručnjaka za flert nego i od stručnih znanstvenika koji bi uvijek rado podijelili neke zabavne nuspojave svojih istraživanja. Zadnja informacija koju sam čula od stručnjaka koji se bavi proučavanjem mozga i ekonomije je podatak da bismo prije zavođenja trebali stati pored osobe koja nam se sviđa, ali tako nas ne vidi, na primjer s leđa i neko vrijeme glasno pričati ne bi li njezin mozak podsvjesno zapamtio boju, ton i frekvenciju našeg neodoljivog glasa.

‘Ma otkuda te samo znam?’

A onda, kada konačno smognemo hrabrosti da joj priđemo i progovorimo (po mogućnosti nešto što barem donekle ima smisla) nepoznata osoba će imati onaj poznati osjećaj da nas od nekuda zna. A ako svemir bude na našoj strani, možda će čak i pomisliti da je to neki znak i da nas zna ih prošlih života, a ne iz jeftinog trika zvanog – ‘šapućem ti iza leđa.’

Foto: Unsplash+

Naravno da sam istog trena neimpresionirano pomislila – kakva glupost i tko će to isprobavati? No tjedan dana kasnije perfidni mozak mi je servirao sljedeće pitanje – nisi li tako upoznala i svog dečka? Netko ti je šest mjeseci prije slučajno pokazao njegovu fotografiju, a ti si potom, kada si ga doista i srela uživo osjetila u grlu neku poznatu navalu vrućine koja ti se popela u obraze. Pogađate, potpisala sam kapitulaciju. Možda stvarno ima nešto u tim jeftinim trikovima.

Najnoviji trik za uspješno flertovanje – metoda trokuta

Treba li sada spomenuti da sam se prva ponudila isprobati najnoviju ludost s TikToka – metodu trokuta za flert s neznancima. A još ako je iskombiniram s puštanjem glasa netom prije pogleda. U čemu je sada trik, pitala sam se dok sam gledala videa na tu temu, skupa s 24 milijuna očajnika koji su valjda i zaboravili što je kontakt očima od silnih virtualnih uleta i gledanja svoje slike na ekranu.

Trebaju li nam posebna uputstva i video tutorijali da ponovo sugovornicima počnemo gledati u oči?

Prvo pogledate jedno oko, zatim zumirate usta pa brzo dignete pogled na drugo oko. Važno je da ove pokrete izvedete – ne prebrzo, ne presporo, s neutralnim izrazom lica, ne fiksirajući niti buljakajući u svog sugovornika i da pripazite da druga osoba ne vidi da nešto u sebi brojite, a kamoli da kopipejstate trik s TikToka. Ne znamo kakve veze ovaj način skeniranja ima sa zlatnim trokutom kakav se spominje, ali metoda navodno pali. Ako se negdje predugo zadržite, osoba preko puta vas bi se mogla zabrinuti i pomisliti da, primjerice, ima komad špinata na zubima ili joj se razmrljao ruž. Ili da ste možda upravo prošvikali koliko okrećete očima?

Foto: Unsplash+

Ništa lakše, pomislila sam nakon prve video edukacije. No kako to izgleda u stvarnosti? U početku je sve išlo malo klimavo. Kao kada ti netko previše filozofira o načinu kako hodaš pa tu radnju prestaneš izvoditi automatski i prirodno nego pretjerano razmišljaš i gle – imaš osjećaj da svi primijete da je nešto čudno u tvom koraku. Ili da svi kuže da odjednom gledaš ljude kao skener koji mora u potpunosti svladati sve brojeve i linije na barkodu.

Hm, primjećujem li ja to neki poseban sjaj u očima?

No s vremenom, primjećujem da ima efekta. Izgleda da moji sugovornici, od kojih nisam baš sve željela zavesti, naprosto sam vježbala plesne korake očima – jen, dva, tri, jen, dva, tri imaju neki poseban sjaj u očima, a usne im se lagano smiješe. Na neku foru ova metoda me dublje povezala s mojim sugovornicima koji su vjerojatno imali osjećaj da ih pozornije slušam i gledam. Vjerojatno su mislili kako li su samo fascinantni kada ih proždirem pogledom i ne mogu se odlučiti bi li ih prvo gledala u oči ili bi se ljubila s njima. Ako ništa drugo, barem sam dobro izvježbala da mi oči ne lete neprestano prema ekranu mobitela.

Metoda ‘treće oko’

Tjedan dana kasnije, priznajem da sam se pomalo umorila od ove metode. Tim više jer sam počela primjećivati i da moji sugovornici malo znatiželjnije ‘plešu’ po mom licu. A što ćemo sad, pitala sam se u panici kao da sam otkrivena da koristim jeftine trikove. “Nemaš brige”, rekao mi je frend neuroznanstvenik s početka priče. Znaš kako se kaže, u okrutnom poslovnom svijetu uspijevaju oni koji se uspiju istaknuti i biti drugačiji. “Počni jednostavno ljudima gledati u treće oko.” Rečeno, učinjeno. Problem je samo u tome kako ćemo nazvati ovu metodu: U sridu metoda ili Centar svita? No ako ništa drugo, ovo interno istraživanje mi je donijelo još jednu spoznaju – krastavci na očima su baš uvijek sjajna ideja. I pale u 100% slučajeva! Provjereno.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.