Izlet za Valentinovo

PUTOPIS ERNE ŽGANJAR: Zimska idila za zaljubljene na Plitvičkim jezerima

Erna Žganjar
09.02.2024.

Svjetlucanje inja. Snijeg dokle pogled seže. Zaleđeni gorostasni slapovi. Brzi huk malih vodenih brzaca. Smaragdna ljepota jezera okružena bijelom čarolijom. Djelomično zaleđeni dijelovi jezera. Škripa snijega pod gojzericama. Sve to i još puno više sam osjetila provodeći dan u meni najljepšem nacionalnom parku. Danas vas vodim u jedinstvenu bajku koju je stvorila i ispričala priroda, Plitvička jezera.

Ne znam da li znate, ali Plitvice nisu samo najstariji nacionalni park Hrvatske nego i Europe. Njegova jedinstvena prirodna ljepota uvrštena je u UNESCO-v Popis svjetske baštine još 1979. godine. Razlog tome su 16 jezera koja su međusobno spojena riječkim ulicama i vodopadima. Meni je samo ovo dovoljno fascinantno, a tu ljepotu ćete doživjeti sa svih strana. Osobno mi je možda najljepše diviti se prirodi s visine, ali prolazeći uskim vijugavim putevima i mostićima uz sama jezera i zastati kod svakog slapa prelijep je doživljaj u kojem svako malo poželim dodirnuti sve oko sebe.

Kaskadni slapovi

Slapovi su priča za sebe. Kako je park vrlo stepenasto smješten usred krškog područja prelijepe nam Like tako su i slapovi našli svoj put – onaj kaskadni, a voda zbog minerala daje neodoljiv smaragdni ili tirkizno plavi sjaj. Ne mogu se odlučiti jer obje su mi nijanse savršeno privlačne. Mislim da je dobro poznato da postoje Gornja i Donja jezera, a posebno zimi tijekom velikog snijega kada su donja jezera zatvorena za prolaz. Ali ako imate sreće, proći ćete i uživati u apsolutnoj tišini posebno tijekom radnog dana.

Izgleda da sloboda ipak ima svoju cijenu i ja vam želim da si svi možete priuštiti posjetiti Plitvice i bilo koje drugo prirodno ili urbano čudo baš kad vama to najbolje odgovara. Ali vratimo se još malo na Plitvička jezera. Postoji mnoštvo vidikovaca na kojima se obavezno zaustavite kako biste upijali panoramske prizore jedinstvene ljepote. Vijugavi drveni mostići savršeno se uklapaju u prirodni spektakl.

Veliki slap

Iako je cijeli park jedna velika jedinstvena znamenitost postoji mjesto koje će vam dodatno oduzeti dah. To je Veliki slap visok ponosnih 78 metara, a put do njega vodi malim stepeničastim putevima. Prizor je naprosto grandiozan i mene koliko god puta bila tamo uvijek me isponova oduševi kao da ga gledam prvi put.

Vožnja brodom je nezaobilazni dio posjeta parku, a ljeti svakako iznajmite i čamce te samostalno uživate u zelenoj čaroliji. Plivanje nije dozvoljeno baš kao ni branje bilja, smeće nosite sa sobom, psi moraju biti na povodniku i nemojte napuštati označene puteve osim ako niste bookirali posebnu turu s rangerom.

Plitvice su omiljena destinacija kroz cijelu godinu, a posebno su posjećeni ljetni mjeseci stoga je početak godine te travanj, svibanj kao i rujan i listopad ipak nešto idealniji za posjet što se gužve tiče.
Ponuda u restoranima – u samom parku je vrlo skromna i ograničena, ali izvan nje ćete zasigurno naći nešto za sebe. Dobro je da imate uvijek nešto vode sa sobom, idealno u termosici. Na nogama imajte udobnu i izdržljivu obuću, najbolje planinarsku zimi, a dobre tenisice ljeti. Vjerojatno će vam trebati i neki lagani planinarski ruksak, a ni kabanica nije loša ideja u proljetnoj i jesenskoj sezoni. Zimi se obavezno obucite slojevito i po mogućnosti u funkcionalnoj outdoor opremi. Ljeti je dobro imati i sprej koji štiti od komaraca.

Planinarska staza Medveđak

Za posjet parku je dovoljan jedan dan pa čak i samo nekoliko sati. Međutim ako želite još kvalitetnije uživati u krajoliku savršeno bi bilo provesti dva dana, a u plan možete ubaciti i planinarenje. I to sam prošla po snijegu, a sjećam se da je puhao prilično jak hladan vjetar. Uglavnom, ako se odlučite planinarska staza Medveđak, šumovita gorska kosa duga je 8 kilometara s koje se pruža panoramski pogled na dio Plitvičkih jezera i čitavo područje između Male Kapele i Ličke Plješivice. Lijep je to kraj, a na hrptu ćete proći tri vrha: Oštri Medveđak (889 m), Tupi Medveđak (868 m) i Turčić (801 m).

Cijelo ćete vrijeme biti u gustoj staroj bukovoj šumi koja je preduvjet za floru i fauna ličkog podneblja. U parku postoji i 1500 biljnih vrsta, a puno ih je dio vodenog svijeta te oko 150 vrsta ptica. Osim toga Plitvice su dom divljim životinjama koje se vješto skrivaju od ljudi, a to su smeđi medvjed, srne, vuk, risovi i vidre. Zasigurno ste čuli da su na Plitvicama snimani filmovi o Winnetouu, a jezero Kaluđerovac bila je optimalna kulisa za legendarno Blago u srebrnom jezeru sa slavnom špiljom Šupljara.

Sve informacije o cijenama i aktualnoj vremenskoj prognozi pronaći ćete na službenoj web stranici parka baš kao i live kameru. Upravo sad pred Valentinovo pripremaju nešto posebno za zaljubljene. Želim vam prelijepi provod, a do onda uživajte u mojim kadrovima!

Fotografije: Erna Žganjar

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.