Zaljubljena u Graz

PUTOPIS ERNE ŽGANJAR: Dva milijuna razloga za Božićni sajam u Grazu

Erna Žganjar
10.12.2023.

Graz je za mene poput kutije najljepše zapakiranog poklona u kojem ne znam što je unutra, ali osjećam da me očekuje pregršt dobrih stvari i emocija. Kod svakog posjeta otkrijem stvari koje prije nisam zamijetila. Gradovi pa tako i ovaj drugi po veličini austrijski grad se neprestano mijenja, a ja želim iskusiti tu promjenu što češće. Jedva sam dočekala početak prosinca kako bih se uputila po novo iskustvo božićne čarolije.

Tog je dana snijeg intenzivno padao i zabijelio cestu, šumu, krovove. Cijeli se pejzaž zabijelio. Brisači prednjeg automobilskog stakla su se nezgrapno borili s ogromnim pahuljama koje su padale sa svih strana. Uz tu ljepotu igre došli smo do centra Graza u kojem nije bilo gužve.Volim opuštenost koju osjećam kada sam u Austriji, a lijepo je vidjeti da su svi nasmijani, neopterećeni i ljubazni.

Ove godine su stanovnici Graza posebno ponosni jer je njihov Božićni sajam proglašen trećim omiljenim u Austriji. Ispitanici su izrazili svoje mišljenje o omiljenim sajmovima Austrije, što nude, što se tamo može konzumirati, a što kupiti kao poklon te koji su to bitni argumenti za posjet sajmu. Baš sam sretna što je Graz nakon nepobjedivog Beča i Salzburga dobio brončanu medalju jer mi je srcu drag. Ipak je Božićni sajam u Grazu prošle godine imao dva milijuna posjetitelja, nudi 153 vrsta punča samo na glavnom trgu kod vijećnice (da, dobro ste pročitali), a gradski tim utroši 40.000 radnih sati za opremanje sajma.

U gradu postoji božićni vlakić i tramvaj koje do 24. prosinca možete besplatno koristiti. Svjetlucavi tramvaj zvan Adventbim prometuje od petka do nedjelje od 16 do 20 sati između Jakominiplatza i Laudongasse, a simpatični vlakić nazvan Bummelzug vozi svaki dan od 11 do 20 sati u samoj unutrašnjosti. Osobno ih nisam koristila i vjerojatno nikad neću, ali nevjerojatno su slatki i ponekad im imam potrebu mahnuti zanesena čarolijom Božića.

Vibrantni mir kao must feel

Što ja to onda volim? Volim emociju koju mi pruža boravak u Grazu. Volim mogućnost izbora, prekrasna dvorišta, mala skrivena mjesta, uredne i čiste ulice, finu hranu, prekrasne očuvane zgrade i sretne ljude. Volim lakoću postojanja. Volim vibrantnu mirnoću – to je možda najegzaktniji opis mog stanja uma u tom samo 182 kilometra udaljenom gradu od mog hrvatskog doma. Iako je vrijeme Adventa i svjetlucavih ulica, hajde da vas upoznam s onim nekim zanimljivostima koje ne biste trebali propustiti, a postoje samo u Grazu.

Ovo postoji samo u Grazu

Znate li što je Murnockerl? Često u svojim kolumnama pišem kako volim pogledati gore, ali ako želite saznati što je Murnockerl trebate pogledati u suprotnom smjeru. Iako zvuči kao neko fino lokalno jelo s domaćim njokama ili knedlama, ipak je riječ o okruglastom kamenju veličine šake iz rijeke Mure. Još i danas ukrašava poneko centralno dvorište u Grazu. Sigurno ćete ga osjetiti pod nogama zavirujući u neki novi skriveni kutak.

Za toranj sa satom, poznati Schlossberg, smješten na uzvisini iznad grada svi ste čuli, ali jeste li ga ikad baš pozorno promotrili? Naime, kazaljke za minute i sat su zamijenjene. Znači li to da se u Grazu vrijeme drugačije računa? Naravno da ne, ali evo kako je došlo do to simpatične raznolikosti. Od 1569. godine sat na tornju je imao samo pokazivač sata, što je u tadašnje vrijeme bilo sasvim dovoljno za određivanje vremena. Međutim, u doba kada se se uvele i minute odlučeno je da zbog uštede kazaljka koja pokazuje minute jednostavno bude kraća.

Schlossberg na svoja 473 m ima prekrasni pogled iznad krovova na rijeku i planine. To je park u kojem možete odmarati, ponešto pojesti, a posebno je lijep kada cvatu ruže. A sada zimi pruža panoramski pogled na bijelu bajku kojom je začaran grad.

Evo još jedna zanimljivost. Na svijetu postoji puno muzeja i kuća suvremene umjetnosti, ali Kunsthaus Graz je od 2011. imenovan UNESCO-vim gradom dizajna. Zasigurno to duguje svojoj neobičnoj arhitekturi koja podsjeća na “friendly alien-a”, a otvorena je 2003. kada je Graz bio proglašen glavnim europskim gradom kulture. Kuća umjetnosti ima svoj “glas” i svakih se deset minuta do punog sata oglašava vrlo dojmljivim zvukom.

Murski otok i jaslice od leda

Zahvaljujući tom proglašenju 2003. Graz je dobio još jedno arhitektonsko čudo: Murinsel ili murski otok kojeg je projektirao njujorški dizajner i umjetnik Vito Acconci, a koji se nalazi u sredini rijeke Mure povezan prolazima na obalu s jedne i druge strane. Zimi kada padne mrak posebno je impresivna igra boja koje ga osvjetljavaju, a ljeti je cool mjesto za predah uz neko piće.

Vidite da je dosta toga zaista vrijedno posjetiti i ljeti, ali ima jedna stvar koju ćete doživjeti samo u prosincu. To nešto teži “samo” 35 tona, a riječ je o jaslicama od leda. Ovo magično čudo u ledu privlači posjetitelje još od 1996. godine kada su prvi put postavljenje u unutar prelijepog Landhausa. Pet metara visoke i sedam metara široke s figurama u realnim dimenzijama posebno ih je lijepo doživjeti noću kada ledene jaslice mijenjaju boju. Još uvijek su jedinstvene u svijetu.

Najljepši panoramski pogled u Grazu

Kad bih se morala odlučiti za jedan najljepši pogled na Graz to bi bio onaj s terase bistro bara Freiblick s najviše etaže robne kuće Kastner & Öhler. Naravno da je pogled sa Schlossberga viši i impozantan, ali vibra iz Freiblicka posebno subotom je meni highlight dana. Dobra muzika, brunch, velik izbor pića, pogled. Naravno bez sjajnih ljudi, kako gostiju tako i zaposlenih, to ne bi bio potpun doživljaj. Osjećam se kao u nekom odličnom filmu u kojem mi je dovoljno samo sjediti i gledati.

Što ponijeti kao uspomenu iz Graza?

Kratko i jasno: bučino ulje i bučine sjemenke. Štajerska je poznata po tome i mislim da će se svatko u ovo božićno vrijeme razveseliti originalnim i nimalo očekivanim poklonom. Znate, Graz vam je poznat i po tartufima, ali o tome ću u nekoj ljetnoj priči. Ne mogu vam reći što mi se točno sviđa u Grazu jer je to grad kojem morate dopustiti da vas vodi.

Nemojte se zaboraviti izgubiti u bezbroj ulica, a sad u božićno vrijeme otkrit ćete mnoštvo malih slatkih sajmova s nevjerojatno velikim izborom kuhanog vina i ostalih delicija te lokalnih proizvoda. Na svakom uglu ugledat ćete prekrasnu zgradu, otkriti super zanimljiv prolaz, a gastronomska ponuda će vam dodatno izvući osmijeh na lice.

Uživate u hrani? Na pravom ste mjestu

U Grazu ćete pronaći veliki izlog jedinstvenih kulinarskih iskustava, od lokalne štajerske kuhinje do internacionalne ponude restorana. Ono najbolje? Cijeli je lifestyle opušten. Uz sam centar imate i druge kvartove, a meni omiljen je Lend. Još jedan od mojih razloga zašto se vraćam u Graz kroz sva godišnja doba je kada me ulovi čežnja za dobrom hranom i atmosferom.

Fun fact: Graz ima najviše veganskih restorana u Austriji u odnosu na populaciju. Green house, We love Ginko, Ernst Fuchs Bar u Palais-Hotel Erzherzog Johann, Toshi sushi, Vapiano su neki od meni omiljenih, a nisu svi isključivo plant based.

I tako, stigli smo do kraja. Kolumne, ne kraja krajeva. Još uvijek stignete do Graza ili nekog drugog grada. A ako ne, uvijek vam ostaje ovaj putopis i da čaroliju napravite sami sebi doma. Stavite najsvjetlije lampice, ispecite ili kupite najfiniji kolač, uključite omiljenu glazbu, dodajte malo smijeha, malo pjevanja, nekoliko dobrih ljudi (može pas ili mačka pa čak i samo knjiga) i zvuk božićnih zvona. Jer svi trebamo malo sretnog završetka. Malo svjetlucave čarolije za kraj godine.

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.