Sekvoje i grmovi cimeta

PUTOPIS ERNE ŽGANJAR: Jeste li za čaj u Orlovom gnijezdu s pogledom na slap u Logarskoj dolini?

Erna Žganjar
27.08.2023.

Svi znamo koliko je ovo ljeto bilo promijenjivo, barem što se vremena tiče. Negdje između kišnih dana i onih obasjanim suncem zaključili smo kako bi bilo dobro posjetiti Logarsku dolinu. Okruženi svime što volimo uživali smo u zelenilu u nizini i snježnim dvijetisućnjacima u visini. Nekoliko slapova, a jedan moćan i golem zvan Rinka dobro nas je istuširao kad smo stajali u neposrednoj blizini tog 90 metarnog diva.

Na put smo krenuli opušteno željni laganog tempa. Nije nam bilo dosta kiše u Zagrebu pa smo se išli smočiti na slap Rinka u Logarskoj dolini. Zezam se. Bilo je veličanstveno! Zelena dolina, snježni dvijetisućnjaci, hrpa slapova, ljubazni narod. Sve to i još puno više nas je dočekalo u Logarskoj dolini. Na toj popularnoj destinaciji tog dana nije bilo gotovo nikog, a to nas uvijek veseli. Nije to bilo klasično planinarenje, više neki dobar zen osjećaj osim kad smo se penjali do izvora Savinje.

Čaj u Orlovom gnijezdu

Uspon je bio malo naporan, ali vrijedio je svakog koraka. Sam izvor nije poseban, ali nas se više dojmio komad zaostalog snijega, cvijeće i spektakularni pogledi na obližnje planine. Kasnije smo uz čaj (da, neki piju čaj i ljeti) odmarali u Orlovom gnijezdu s pogledom na slap, propješačili nekoliko kililometara kroz šumu djelomično pokraj isušenog korita rijeke. Definitivno lijepa mirna lokacija za lagano guštanje, a jednom bismo se voljeli naći na nekom od vrhova i gledati dolinu. 

Na kraju je pala nezaobilazna fotka na samom ulasku odnosno izlasku iz Logarske doline. Ulazak u dolinu koja je duga sedam kilometara, ukupne površine 24 kvadratna metra i na nadmorskoj visini od 750 metara nastala u doba ledenjaka plaća se 7 eura za automobil. Postoje i ugostiteljski objekti, a juha od gljiva pravi je domaći specijalitet.

Kad smo već bili u ovom impresivnom kraju Kamniških Alpa posjetili smo i Park cvijeća Mozirski gaj. Prelijepi prostor od 7 hektara površine pun je zelenila, mostića, čudnovatih objekata i zanimljivih priča.

Posebno su nas impresionirale sekvoje stare 45 godina, grmovi cimeta, Japanski vrt i drveni vidikovac s pogledom od 360° na cijeli park.

200.000 tulipana

Divno je i što rijeka Savinja teče uz sami park, iako sigurno nije bilo tako divno kad je prije tridesetak godina preplavila cijeli prostor. Vodič nam je rekao da se to dogodilo baš nakon što su zasadili 200 tisuća tulipana. Ono što se kao nuspojava dogodilo je da su tulipani cvjetali cijelim tokom rijeke naseljima poput Laškog.

Vjerujemo da je to bio neobično lijep prizor. I onda nedugo nakon našeg posjeta dogodile su se ponovo velike poplave koje su devastirale park. Znamo da će se ljudi i priroda pobrinuti za ravnotežu, a do onda vam donosimo fotke iz parka prije poplave. Sljedeći put možda odradimo i koju meditaciju na livadi sedam čakri. Logarska dolina i Mozirski gaj su definitivno mjesta u koja se vraćamo.

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.