love cats

OD STAROG EGIPTA DO CHOUPETTE: Slavne mačke koje su ostavile trag u povijesti

Kristina Stakor
14.05.2023.

Mačke su se tijekom povijesti mogle pronaći na nekima od najneočekivanijih mjesta: od sarkofaga, preko potopljenih i svemirskih brodova, do crvenih tepiha…

Božanstvene mačke

Fascinacija mačkama traje od pamtivijeka. U drevnom Egiptu, mačke su imale važnu ulogu u svakodnevici, ali i zagrobnom životu. U nekim pogrebnim tekstovima prikazane su s bodežom, kako ga zabijaju u Apopisa, zmijsko božanstvo koji prijeti suncu (Ra) u podzemnom svijetu tijekom noći.

Tendencija mačaka da drijemaju na suncu signalizirala je znak povezanosti s bogom sunca Ra. Kći boga Ra, božica Bastet, isprva je prikazivana kao lavica, a kasnije žena s mačjom glavom, te je simbolizirala plodnost, rađanje i zaštitu, zbog čega se prikazivala na slikama kako sjedi ispod stolaca žena.

Pripadnici kraljevske klase u Egiptu oblačili su svoje mačke u zlato i dali im da jedu iz njihovih tanjura, a niže klase koje si nisu mogle priuštiti takvo ponašanje, nosili su nakit s ukrasima u obliku mačaka.

No mačke su ostale bliske visokim društvima i stoljećima kasnije. Arapske kulture osobito su cijenile mačke jer su štitile zalihe hrane od nametnika, ali i knjige od miševa, pa su često prikazane na slikama koje prikazuju muslimanske učenjake. Apokrifni spisi spominju i Muhamedovu omiljenu mačku Muezzu, koja je spavala na rukavu njegovog ogrtača za molitvu dok se oblačio, pa je samo odrezao rukav kako je ne bi ometao.

Foto: Pexels / Suleyman Gezer

Zaposlene mačke

Osim važne uloge ljubimaca, mnoge mačke su za svojih života imale i važne službe. 10 Downing Street službena je rezidencija britanskih premijera, ali i mačaka koje tamo žive te čak uživaju i službenu titulu: Chief Mouser to the Cabinet Office. Mačke su uposlene kao „hvatači miševa“, ali i omiljeni ljubimci britanskih političara još od 16. stoljeća, no službeni arhivi spominju tek posljednjih stotinjak godina, a službenu su titulu dobile tek 2011.

The Unsinkable Sam (Nepotopivi Sam) bio je svojevremeno službena maskota britanske kraljevske mornarice. Mačak Oscar spašen je s nekolicinom posade s potopljenog njemačkog ratnog broda Bismarck u Drugom svjetskom ratu, te je preimenovan u Nepotopivi Sam na brodu Cossack. Taj je brod torpedima potopila njemačka podmornica mjesecima kasnije, a Unsinkable Sam pokazao se dostojnim svog imena i bio spašen. Nosač zrakoplova na kojem je završio bio je potopljen samo par tjedana kasnije. Zbog straha od njegove loše sreće kad je završio na brodu Legion, Sama su „umirovili“ na kopnu: dugi život nastavio je u kući starog mornara u Belfastu.

mačka
Foto: Pexels / Cong H

Osim na pomorskim brodovima, mačke bi se mogle pronaći i na svemirskim. To barem pokazuje priča o Félicette koju je francuski centar za aeronautička istraživanja šezdesetih lansirao u svemir. Maca se nakon 15-minutni let i slijetanja padobranom sigurno vratila na Zemlju. No njezina priča nažalost nije imala sretan kraj: nakon 2 mjeseca je eutanazirana kako bi znanstvenici vidjeli kako je let djelovao na njezino tijelo. Ništa korisno nisu naučili, a Felicette je ostala jedina mačka koja je bila u svemiru, prenosi BBC Sky At Night.

Omiljene mačke

Čini se da se u posljednje vrijeme mačke sve više vraćaju svojem originalnom pozivu: bivanju predmetom obožavanja, posebice na internetu. 2015. u njujorškom Museum of the Moving Image otvorena je izložba koja je istraživala kako su mačke zavladale internetom, a izdana je i knjiga pod naslovom „How to Make Your Cat an Internet Celebrity: A Guide to Financial Freedom“.

Mnogi su očito odlučili potražiti put do financijskog blagostanja u svojim ljubimcima, jer internet vrvi brojnim gifovima, reelovima i memeovima mačaka, a neke od njih postale su pravi celebovi.

Najpoznatija svakako je Grumpy Cat, s kojom su se mnogi poistovjećivali zbog vječno mrzovoljnog izraza lica. A ta je mačka postala toliko prepoznatljivim simbolom vremena, da se 2013. pojavila na naslovnici magazina The Wall Street Journal i New York, a dobila je i svoju voštanu figuru u muzeju Madame Tussauds u San Franciscu.

Kad govorimo o slavnim mačkama kojima su pripisivane ljudske karakteristike, ne smijemo previdjeti Garfielda, izmišljenog nacrtanog mačka koji je ujedinio čak i one koji nisu „cat person“ u svojoj ljubavi prema lazanjama i mržnji spram ponedjeljaka.

A priča o mačkama koje su ostavile trag u povijesti ne bi bila potpuna bez trenutno najpoznatije mačke – Choupette. Ljubimica modnog dizajnera Karla Lagerfelda, u njegovo je vlasništvo došla nakon što ju je čuvao kada je njen originalni vlasnik, model Baptiste Giabiconi bio na putu. Karl se, na svoje iznenađenje, toliko povezao sa Choupette da je nije želio vratiti, pa ju je dobio na poklon.

Choupette je osim kraljevskog tretmana imala i karijeru – 2014. zaradila je 3 milijuna eura u projektima za automobile u Njemačkoj i beauty proizvode Shu Uemura u Japanu, Shupette. Nakon Karlove smrti, naslijedila je 1.5 milijun dolara, a brigu o njoj preuzela je Lagerfeldova bivša domaćica, Francoise Cacote. Premda se nije pojavila na Met Gali u čast svog vlasnika, njezina prisutnost se osjećala – a za to su se pobrinuli Jared Leto i Doja Cat, pokazavši lookove koje je upravo ona inspirirala.

Naslovni vizual: Unsplash / Eduard Delputte

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.