Vacation mode off

VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE: Što kada su svi drugi na godišnjem, a vi morate ostati na poslu?

Kristina Stakor
28.05.2023.

Počinje sezona godišnjih i beskonačnih spajalica, a od vašeg odmora ni O na vidiku? Ne dajte da vam sve lađe ipak potonu, ima i pozitivnih strana ove situacije

Možda vam je tako pao grah, a možda ste samo privatni poduzetnik za kojeg ne postoji ni petak ni svetak, pa su opušteni produženi vikendi na moru za vas samo utopija. No nema razloga za očajavanje, jer ti trenuci mogu imati i brojne benefite, kako poslovne, tako i privatne.

Da, znam, i mene „pere“ opasan FOMO dok na Instagramu gledam fotke svojih prijatelja kako uživaju u slobodnim danima dok ja pišem ove retke, no tješim se da je ovo jedna od onih situacija o kojima nas je podučavala basna „Cvrčak i mrav“ i da trud nije uzalud.

radni produženi vikend
Foto: Pexels / Cottonbro Studio

Pa kako preživjeti taj feeling da svi uživaju osim nas i što sa sobom preko dana? Imamo par prijedloga.

Na poslu

Koliko god može biti teško sjediti u uredu dok druge sjede na terasama i plažama, gledajte na to iz drugog kuta: svi oni šalju manje mailova i poslovni ritam je ipak lakši.

Posložite prioritete: Da, sve je palo na vas, ali što doista možete napraviti ako jedini odgovor koji dobivate jest automatizirani „out of office“? Posložite prioritete i odvagnite što je doista hitno, a što može pričekati.

Uživajte u drugačijoj radnoj okolini i tempu: Nije li zapravo prekrasno raditi kada su svi na godišnjem? Statistike pokazuju da ljudi u prosjeku dobivaju stotinjak mailova dnevno, a taj broj dramatično padne kada je većina na odmoru. Stoga je to idealno vrijeme za usporavanje i drugačije posvećivanje poslu, onakvo na kojem možete doista zasjati, bez konstantnih distrakcija i „hitnih slučajeva“.

Bolje upoznajte suradnike (i supatnike): Ako niste „one man band“, velike su šanse da ćete u uredu naići na još par supatnika koji nisu uspjeli spojiti sve što se spojiti može. Pa zašto ne bolje upoznati kolege s kojima inače niste popili kavu niti imali vremena proćaskati u prolazu? Proširite svoju mrežu.

godišnji odmor
Foto: Pexels / Cottonbro Studio

Kod kuće

Biti doma kad nemate s kim na kavu ili u večernji izlazak može biti malo teže za probaviti na lijep sunčani dan, ali daje nam slobodu da napokon radimo stvari za koje inače nemamo vremena.

Isprobajte digitalni detoks: Dvije muhe jednim udarcem – nećete znati tko je sve na plaži i malo ćete se odmoriti od plavog ekrana. Win-win, ako mene pitate.

Pročitajte knjigu: Da, vrijeme je da obrišete prašinu s one hrpice knjiga koja skuplja prašinu i čeka neke bolje dane, plažu u hladu – vrijeme je sad!

Foto: Pexels / Maksim Goncharenok

Nadoknadite propušteno: Mislimo Netflix, časopisi, stari filmovi… ima li boljeg eskapizma od radnog dugog vikenda (ili srpnja) od dobre serije za bingeanje ili nekog filma iz talijanske ili španjolske produkcije?

Istražite svoj grad i okolicu: Svi su „dolje“, a vi ste zapeli „gore“? Nema veze – prošećite gradom, otiđite u obližnje toplice ili vinariju, planinarite…

Iskušajte nove recepte: Bez pritiska drugih obaveza, ovo je idealni trenutak za isprobavanje novih recepata, pa čak i pripremu obroka za cijeli tjedan.

Planirajte godišnji: I vaš trenutak će doći da spakirate kofere i zatvorite laptop. Istražite sve opcije, napravite plan i listu želja – radne dane je puno lakše podnijeti kad se imate čemu veseliti.

Dolce far niente: Ignorirajte sve ranije navedeno i napokon si priuštite malo odmora.

Naslovni vizual: Pexels / Mo Eid

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.