Pravila foto-privlačnosti

SVAJPOLOGIJA: Najnovije analize govore da broj svajpova ne ovisi o tome kako izgledate, nego kako fotkate

Nika Kovačić
24.09.2023.

Netko si je uzeo vremena i pomno proučio što čini svajpanu fotografiju. No pravo pitanje glasi – jesmo li doista tako prozirni da nas i algoritmi mogu lako pročitati. Dokažite svojim svajpovima da je algoritam posve u krivu! Jer tko još treba klonove?

Kada po cijeli dan fotkate, obrađujete i gledate fotografije logično je da ćete se u nekom trenu pitati – po čemu se jedna fotografija razlikuje od druge i ne manje bitno – zašto se jedna ljudima više sviđa, a druga prolazi nezapaženo. Djelatnici tvrtke Snappr znaju o čemu pišemo jer su se odlučili malo dublje pozabaviti ovim pitanjem, posebice kada je riječ o profilnim fotografijama, a njihov je zaključak da uspješnost fotografije (više svajpova udesno) ne ovisi o tome kako izgledate, nego kako fotografirate. Stoga, možete iskoristiti rezultate analize umjetne inteligencije koja će vaše profilne fotke učiniti privlačnijima. Ili igrati po svome, izbor je, naravno, vaš.

Pokažite lijevu stranu lica

Točnije, onu koju će drugi korisnici vidjeti kao “lijevu”. Ljudsko oko skenira fotografije slijeva udesno i jednostavnije mu je pratiti tako postavljeno lice. Stoga se pobrinite da vam ta strana ne bude zaklonjena ili da ne ostane u sjeni.

Pucajte svisoka

Analize uspješnosti pokazuju da je visina s koje se snimate važna. Fotkajte se malo iznad razine očiju ili čak visoko iznad glave – takve fotografije privlače više pozornosti.

Proširite kadar

Zapamtite, ne fotkate se za životopis pa slobodno proširite kadar. Idealne su fotke od struka naviše i gledajte u objektiv. Korisnici aplikacija prate vaš pogled pa će, gledate li u stranu, i oni možda učiniti isto te napraviti pokret prstom ulijevo.

Foto: Unsplash

Ostanite kod kuće

Statistika pokazuje da žene koje stave fotografije snimljene na otvorenom mogu očekivati čak 40 posto manje pozornosti. Važno je i u koje se doba dana snimate – najbolje je to učiniti kasno poslijepodne ili navečer. Cool pojašnjenje: kad je svjetlo slabije, zjenice vam se šire. A raširene su zjenice biološki znak uzbuđenosti.

Obogatite fotku bojama

Navodno čak 60 posto korisnika aplikacija za upoznavanje stavlja na profile fotke loše zasićenosti boja. ako malo pomaknete klizač na kojem piše “Saturation”, fotke će vam izgledati življe i isticat će se među ostalima. Čak i ako vam se čini da fotka izgleda savršeno, nabrijte je još mrvicu. (Samo pazite da ne pretjerate.)

Foto: Unsplash

Fotkajte se uz ljubimca

Znanost je jasna: poziranje s ljubimcem donosi vam više svajpova. Možda zbog ljubimca odajete dojam brižne i osjećajne osobe (spremne da jednom postane dobar roditelj). ali, stvarno, kome treba istraživanje – pa pogledajte samo tu slatku njušku!

Nosite nešto crveno

Ili stavite crveni ruž. Crvena boja privlači pozornost i povezujemo je sa snagom i hrabrošću.

Naslovna fotografija: Unsplash; animacija Canva

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.