Tri puta ispeci pa reci!

TEHNIKA 3 SITA: Prije nego što izlanete tajnu, odgovorite na ova 3 pitanja

Nika Kovačić
05.01.2024.

Srećom, tu je i tehnika tri sita, koja zapravo nije nimalo nova, jer njezina struktura potječe od grčkog filozofa Sokrata. Ali ako vaša priča padne kroz 3 sita, trebali biste je zaboraviti

Sjedim na rivi u društvu prijatelja i slušam lovačke priče. Jednu od njih priča stari iskusni morski vuk, a u njoj je puno ruma i pretjerivanja jer trebali su mjeseci i mjeseci dok jednog stranog turista i pasioniranog ronioca koji je pod morem naslutio dobar arheološki ulov nisu nagovorili da oda tajnu lokaciju. I što je s blagom planirao potajice napraviti i kako ga utržiti. Naravno da je priča o izvlačenju velike tajne u međuvremenu malo i narasla, no tko se od nas nije našao u situaciji da ima neku sočnu priču, za koju negdje duboko u sebi zna da je ne bi trebao podijeliti, a opet mu nekako izleti.

Sokratova metoda

Srećom, tu je i tehnika tri sita, koja zapravo nije nimalo nova, jer njezina struktura potječe od grčkog filozofa Sokrata. Prema predaji, jednog dana mu je prišao čovjek želeći mu nešto reći, na što mu je Sokrat postavio tri pitanja koja su trebala provjeriti smislenost planirane izjave.

Je li istina ono što mi želiš reći? Ako nisi siguran da je istina ono što mi želiš reći, je li barem dobro? I na kraju – je li uopće važno i potrebno da mi sada to kažeš? Pa ako niste sigurni da je vaša izjava istinita, dobra i potrebna, znači da ona simbolično pada kroz sva tri sita. U prijevodu, samo ako nešto ostane barem u jednom situ, trebalo bi se reći ili prenijeti dalje.

Foto: Unsplash

Sito: Istina
Prije nego krenete na široko prepričavati priču provjerite koliko imate dokaza, a koliko je u njoj utkano riječi poput ‘navodno’, ‘priča se’, ‘kaže selo’…

Sito: Dobrota
Možda je stvar u tome da loše vijesti više komentiramo ili se više žalimo jer nas pogađaju, ali činjenica je da oko nas ima puno više loših vijesti nego dobrih. Stoga se uvijek pitajte – je li ovo što ću reći dobra vijest ili samo uvredljiva priča i sočan trač?

Sito: Potreba
Naravno, nitko ne želi čitati samo loše vijesti, ali neke su jednostavno važne. Izjave koje nemaju informativnu vrijednost niti relevantnost možda biste mogli i preskočiti ovaj put. Što kažete?

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.