Bolje sutra već stanuje ovdje

VIKEND U BERLINU: Nekoliko adresa na kojima rastu sreća, zabava, eros i ludi partyji

Tamara Radan
10.09.2023.

Grad koji poštuje kapitalizam, ali drži i do pravde te prava malog čovjeka, ležerna moda, izvrsna noćna scena… A tek ulice i kafići! Nema tu čarobnih svjetala i koketiranja kao u Parizu, nema tu ni cool kreacija kojima se može pohvaliti London ili finih manira koje kažu da ćete, ako nalete na vas bajko barem dobiti jedan – Sorry, indeed. Ali zato ima, baš kao i Sarajevo – veliku dušu

Kažu da je Berlin najljepši za ljetnih mjeseci jer u onim hladnijim izgleda kao veliki crni medo koji je objesio svoje šarene kostimiće kojima mami turiste o klin i zavukao se u neki vlažni podrum u kojem svira divna retro muzika, a vi ne možete u njega ni da se ubijete, jer niste insajder? I što uopće očekivati od prekrasne prijestolnice koja u hladnim mjesecima izgleda pomalo umorno i tužno, kao da su svi oni ecstasyji kojima su se tehno frikovi kljukali na Love Paradeu u isto vrijeme prestali djelovati, pa sad izgleda da 3,5 milijuna stanovnika čila na nekom giga-afteru i samo gleda gdje će ugledati neki komadić zelene površine, par slobodnih centimetara gdje je umjesto dizalice nikla trava.

Grad koji ne pada na lažni sjaj

I boli ih briga za imidž i iluziju, za lovu i kapitalizam. Jer ako malo bolje pogledamo u taj grad prepun dizalica, prašine i ljudi koji leže na travi, izgleda da je uz sva surova pravila kapitalizma ostalo i nešto socijalizma jer na svakom drugom uglu stoje plakati sa sljedećim natpisima – ‘Jednaka prava svima’, ‘Budi aktivan’ i ‘Novac ždere mozak. Uostalom, Berlin je grad koji nije opsjednut lažnim sjajem, već se bavi bitnim stvarima pa tako niti ne pokušava biti ono što nije.

Foto: Unsplash

Nema tu čarobnih svjetala i koketiranja kao u Parizu, nema tu ni cool kreacija kojima se može pohvaliti London pa ni suviše finih manira koje kažu da ćete, ako slučajno na vas na cesti nalete biciklom, barem dobiti jedan – Sorry, indeed. Berlin je grad koji se okreće egzistencijalnim pitanjima pa je tako normalno da ima više dućana koji se bave recikliranjem, zdravom hranom i ekološkim stanovanjem od luksuznih brendova. No s druge strane, Berlin ima ono nešto posebno, nazvali mi to duša, dobra vibra ili naprosto osjećaj da ste ušli u nečiji topli dnevni boravak. Izdvojili smo par adresa na kojima stanuje sreća:

Sajam antikviteta umjesto dizajnerskih brendova

Prije pada Zida, Istočni Nijemci su gledali u taj kameni blok sazdan od 6 slova – KaDeWe kao u zapadnog Boga, iako je doslovan prijevod zgrade i više nego prost pa kaže da je to Robna kuća Zapada. A onda se podigla željezna zastava, a stanovnici su s užasom spoznali i to da stvari koje su tako žarko željeli zapravo nikada nisu pravo ni trebali imati, jer kako drugačije objasniti fenomen da su se godinama u anketama Istočni Nijemci mahom odlučivali za opciju ‘Da, ono kada smo živjeli u neimaštini nam je nekako ipak bilo bolje’ te da robna kuća pomalo zjapi prazna. Srećom, sajmovi antikviteta i second-hand shopovi su u Berlinu posjećeni u istoj mjeri kao i Harrods u Londonu. A uz to još dobijete i super priču o bivšim vlasnicima cipela, torbica, šešira ili knjiga.

Foto: Unsplash

Špica za introspekciju, a ne za pokazivanje

Ako bismo tražili grad koji bismo nominirali za najpoetičnije ulice, onda je to Berlin. Lindenstrasse, Bleibtreustrasse (ostani vjeran), Jebenstrasse (zanimljivo samo stanovnicima naših područja) te konačno Kastanieen Alee. Iako Berlinčani ovu potonju zovu i Castingulica (ono što je za Beograđane Silikonska dolina, a za Zagrepčane špica ili Ulica za pokazivanje). No, svi koji su ikada nogom kročili u ovu boemsku ulicu znaju da bismo ju prije mogli nazvati Ulica za introspekciju ili doručak u papučama. Jer, u koji god od kafića ili zdravljaka u rano subotnje ili nedjeljno jutro svratili, osjećat ćete se kao da ste zalutali u nečiji dnevni boravak. I to baš u dane kada se sele ili rade generalku, jer svaki stolac izgleda kao da je posuđen od susjeda, sve je nešto sklepano, intimno, fino, zdravo i nekako poznato.

Foto: Unsplash

Grad slobodne ljubav i seksa

Berlin je grad imigranata (30% stranaca čine Turci, a na drugom mjestu su stanovnici bivše Jugoslavije i Poljaci. Ali i grad slobodne ljubavi i seksa, a gdje ćete to najbolje iskusiti nego u Fondaciji Helmut Newton. Priča o Berlinčaninu, koji se proslavio kao australski fotograf, a umro kao filmska zvijezda u Los Angelesu, priča je i o seksualnim slobodama i jakim ženama, te konačno najljepša ljubavna priča svih vremena, ona između slavnog fotografa i njegove supruge June, koja je trajala sve do njegove smrti. Pogledajte video film ‘Helmut by June’ koji je snimila njegova životna družica i uživajte u njihovoj ljubavno-stvaralačkoj simbiozi. Pola zgrade je namijenjeno njegovim radovima, a pola njezinim. Baš kao što bi trebalo biti u svakom pravednom društvu, braku ili vanbračnoj zajednici. Otvoreno, puno povjerenja, duha i humora.

Ukoliko vas priča zanese, znajte da se u blizini nalazi i Muzej erotike sa seksi rekvizitima kao što su korzeti, visoke potpetice i afrodizijaci. A za one koji u novoj vezi vole ići polako, tu je Zoološki vrt i puno stazica na kojima možete uživati držeći se za ruke

Noćni izlasci bez granica

Znate onaj stari vic – Skoči Spiderman na zgradu Zagrepčanku i utučeno kaže: ‘A što sad?’ Čini se da ljubitelji noćnog života imaju isti problem, s tim da se vjerojatno ne mogu odlučiti između stotinu noćnih klubova, pozornica, video zidova, kabaret showova, slasnih zalogajnica, vatrometa. Za one koji vole samo poznato i provjereno, stiže popis pet najcool klubova.

Watergate

Ovaj klub se nalazi u centru Kreuzberga, ima 2 razine i donji plesni podij, a budući da je piće relativno jeftino, savršeno je mjesto za početak noći.

Tresor

Tresor je bio prvi techno bar u Berlinu koji je uveo elektronsku glazbu, a otvoren je početkom devedesetih. Ako trebate alibi, uvijek možete reći da ste bili u muzeju teške i glasne elektronske, acid i industrijske glazbe.

Berghain

Jedan od najpopularnijih noćnih klubova u Berlinu koji je poznat po techno mjuzi i raskalašenim zabavama. Nemojte se čuditi ako vas ne puste jer navala turista je naprosto prevelika.

JAAM

Ako uživate u afro-karipskoj kulturi, onda je ovo mjesto za vas. YAAM (Young Africa Arts Market) je klub na plaži u postindustrijskom dijelu Berlina. A plesati možete i po danu

Klub Kit Kat

Ako ste otvorenog uma i želite provesti prekrasnu noć/vikend u Berlinu, onda morate posjetiti legendarni. Program je erotičan i subverzivan, a ono najljepše – queer-friendly. Da, ovo je šifra da se na vrijeme riješite vaše dosadne streetstyle odjeće.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.